Розеола или бебешка шарка – как да я познаем

Розеолата, известна още като „шестата болест“ представлява вирусно заболяване, причинено от Херпес вирус тип 6 (HHV-6) и Херпес вирус тип 7 (HHV-7). Тъй като болестта се проявява при деца в кърмаческа възраст тя се нарича още „бебешка шарка“. Разпространява се по въздушно-капков път през цялата година и засяга главно бебета между 9 и 24-месечна възраст.

Розеола или бебешка шарка – как да я познаем

Как става заразяването?

Източник на инфекцията може да е болен човек или здрав вирусоносител. Вирусът се отделя чрез секрети от горните дихателни пътища и се разпръсква в околната среда. Боледуват най-често бебета и деца под 3 годишна възраст, случаите на заразени възрастни са изключително редки. След преболедуване се развива доживотен имунитет. Вирусът се разпространява целогодишно, но пика му е през есента и пролетта.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Инкубационния период е между 5 и 15 дни, най-често 10 дни.

Бебета под 6 месеца се заразяват много рядко, тъй като имат вроден имунитет, предаден от майката ако тя е преболедувала вирусното заболяване.

Какви са симптомите на розеола?

Внезапното повишаване на телесната температура обикновено е първият признак на заболяването. Температурата е от 38 до 39,5 градуса, рядко може да е по-висока. Фебрилитетът продължава от 3 до 7 дни. През този период бебето може да е неспокойно, раздразнително, да няма апетит и да има смущения на съня.

Понякога температурата е съпроводена от хрема, възпалено гърло, увеличени шийни лимфни възли, лека кашлица, разстройство. След като настъпи понижаване на температурата се появява характерен обрив. Той може да обхваща цялото тяло или части от него, шията, по-рядко лицето и крайниците. Пъпките са червени, малки, леко надигнати над кожата. Те се задържат от няколко часа до 4 дни като отминават без последствия за кожата. Обривът не предизвиква сърбеж или друг дискомфорт.

Има и случаи на безсимптомно протичане на заболяването.

След избиване на обрива детето вече не е заразно за околните.

Опасна ли е розеолата?

Розеолата не е опасно заболяване и няма нужда от специфично лечение. Тя се самоограничава до няколко дни и рядко води до епидемии. В повечето случаи протича леко за 4 до 8 дни. При 5 до 35 % от децата обаче може да се наблюдава фебрилен гърч във фазата на високата температура, предизвикана от розеолата. Гърчовете отминават бързо и без последствия за детето.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

През първите дни на заболяването когато е на лице единствено висока телесна температура, поставянето на точна диагноза е трудно. Ако фебрилитетът е съпроводен с хрема и кашлица диагнозата може да се обърка с остро респираторно заболяване. Най-сигурно диагнозата се поставя след поява на типичния за шарката, обрив. Розеолата не изисква специфично лечение. Организма на детето изгражда антитела срещу вируса и сам се справя с него. Лечението е симптоматично – температуропонижаващи средства и голямо количество течности за да се избегне евентуална дехидратация.

Слагайте детето често на гърда или предлагайте мляко, вода, чай. Педиатъра може да ви препоръча да давате на бебето витамин С и калциев глюконат, които подпомагат имунната защита и действа противовъзпалително. Ако детето е склонно към алергични прояви може да се приложат и антихистамини, по преценка на лекаря.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Алергизиращите храни могат да увеличат обрива затова е добре да се избягват. Такива са: яйца, цитруси, шоколад, ядки, бобови, ягоди, риба.

Няма смисъл от приложението на антибиотик, тъй като той не влияе на вирусната инфекция.

Можем ли да предпазим детето от розеола?

Не съществува ваксина или специфична профилактика срещу бебешката шарка. След преболедуване се развива траен имунитет. Както при всички останали вирусни инфекции, важна е добрата хигиена, често миене на ръцете, използване на дезинфектанти.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Кога може да се наложи спешно да потърсим медицинска помощ?

Усложненията от розеолата са редки и тя обикновено се лекува в домашни условия за няколко дни. Обадете се на лекаря ако детето повръща или има силно разстройство, отпуснато е и спи необичайно много, отказва храна и течности. Това може да са симптоми на дехидратация. Ако детето получи фебрилен гърч също трябва да потърсите медицинска помощ за направата на допълнителни изследвания.

Прочетете още за другите видове шарка при бебетата, как протичат, усложнения и лечение – ще ви бъде полезно.

| Сподели с приятели