Фебрилен гърч при бебета и деца – какво представлява и как да реагираме при появата му

Фебрилният гърч може да възникне при рязко покачване на телесната температура в ранна детска възраст. Среща се при деца между 6 месеца и 6 години като най-често се наблюдава в периода между 12 и 24 месеца. Засяга 2-4% от децата.

Фебрилен гърч – какво представлява и как да реагираме

Причината за покачване на температурата обикновено е вирусна или бактериална инфекция.

Какво представлява температурния гърч и как да го познаем

Фебрилният гърч представлява конвулсия на мускулите на цялото тяло или части от него, която продължава от няколко секунди до 15 минути. Съществуват два вида гърчове:

  • Прост фебрилен гърч – продължава най-много 15 минути, проявява се в първите 24 часа от началото на заболяването и не се повтаря повече до оздравяването.
  • Усложнен фебрилен гърч – продължава повече от 15 минути или се проявява повече от веднъж в рамките на 24 часа.

Характерна и за двата типа гърч е високата температура – над 38,5 градуса. Наблюдават се: загуба на съзнание, стягане на челюстите и крайниците, неконтролируеми движения на краката и ръцете, отпускане на тялото, повръщане. След пристъпа детето може да е объркано и сънливо.

Какво да правим ако детето получи температурен гърч

Запазете спокойствие за да реагирате адекватно! Уверете се, че детето е поставено на обезопасена повърхност и няма риск да падне или да се нарани. Обърнете го на една страна (за предпочитане на ляво) за да предотвратите задавяне при евентуално повръщане. Разкопчайте дрехите му за да улесните дишането.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Следете за наличие на дихателни смущения и посиняване на лицето.

Не се опитвайте да поставяте нищо в устата на детето. Не фиксирайте крайниците му с цел спиране на конвулсиите. Не му давайте температуропонижващи средства и не го поставяйте под хладка вода.

Ако гърчът продължи повече от 5 минути или детето посинее незабавно повикайте спешна медицинска помощ.

Обикновено децата излизат спонтанно от фебрилния гърч без никакви последствия, така че не изпадайте в паника.

След като пристъпът приключи свържете се с личния лекар на детето. Той ще ви посъветва какви изследвания да направите и ще ви насочи към друг специалист, ако е необходимо.

Какви могат да бъдат усложненията от температурния гърч

Простия фебрилен гърч не води до увреждане и рядко предизвиква усложнения. Въпреки че пристъпът е много стресиращ за родителите, той обикновено отшумява без никакви последствия за детето. Най-честото усложнение е вероятността за повторна поява на гърча. Тя е по-голяма ако детето е било на възраст под 18 месеца по време на първия гърч и ако периода между покачване на температурата и гърча е кратък. Също така колкото по-ниска е била температурата при възникване на гърча, толкова по-голям е риска за повторна изява на пристъпа.

Обикновено гърчовете спират след 5-6 годишна възраст.

Как да разберем дали гърчът се дължи на висока температура или на по-сериозно заболяване

За разлика от фебрилния гърч, епилептичния може да възникне по всяко време, дори при нормална телесна температура. Наблюдават се загуба на съзнание, конвулсии, излизане на пяна от устата.

При менингит и енцефалит също могат да възникнат гърчове, които обикновено са по-тежки и продължителни от температурния гърч. При тях се наблюдават още сънливост, силна отпадналост, студени крайници, цианоза.

Независимо от условията, в които е възникнал и начина, по който е протекъл, гърчът, трябва при първа възможност детето да бъде прегледно от педиатър за установяване на причините за пристъпа и извършване на допълнителни изследвания.

Прочетете и статията ни за температурата при бебетата и какво трябва да знаете за нея – ще би бъде полезна.

Кога да повикаме спешна помощ

  • Гърчът продължава повече от 5 минути;
  • Промяна в цвета на лицето – пребледняване, посиняване;
  • Затруднения в дишането;
  • Около час след пристъпа детето все още е с необичайно поведение;
  • Поява на нов пристъп в рамките на 24 часа;

f | Сподели с приятели