Подходящи играчки за бебето според възрастта му

Играчката е чудесно средство, не само за забавление, но и за стимулация и развитие на сетивата на бебето. Интересните и качествени играчки помагат на детето да опознава света по безопасен начин.

Подходящи играчки за бебето според възрастта му

Кога да предложим за първи път играчка на бебето и каква да бъде тя

През първите 2 месеца от живота си детето се вълнува най-много от близостта на мама и все още не проявява интерес към предмети и играчки. За него е важно да чува гласовете на родителите си, да бъде нахранено и гушнато.

След като започне да проследява движещи се предмети и да обръща главата си по посока на специфични шумове, без те да го плашат, това е знак, че проявява интерес към околния свят и вниманието му може да бъде насочен към някой обект.

Важно е първата играчка на детето да бъде изработена от безопасен материал и да се уверите, че няма риск бебето да се нарани с нея. Материята трябва да е приятна на пипане, да не е груба и дразнеща. Най-добре е първите играчки да не издават звуци, а след като започнете да предлагате на детето и такива, те да не са твърде силни и стряскащи за да не уплашат мъника.

Играчки според възрастта на детето:

2-3 месеца – след като бебето навърши поне 2 месеца може да поставите висящи играчки над леглото, но не директно над главата на детето, а на нивото на гърдичките. Така погледа му няма да се напряга толкова и ще му бъде по-удобно да ги гледа. Закачени шарени дрънкалки на количката също са подходящи около 3-месечна възраст.

4-5 месеца – гумени и силиконови играчки, удобни за хващане и безопасни за лапане, са идеални за тази възраст. Активната гимнастика също е подходяща.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Бебето проявява силен интерес към звуци и може да му предложите музикални или шумолящи играчки.

6-8 месеца – играчки, подходящи за гризане и чесане на зъбките, са незаменими в този период, а и в следващите месеци. Те трябва да са изработени от безопасен материал и да се уверите, че няма опасност да наранят венците на детето или то да погълне някаква част от играчката. На тази възраст бебето слага всичко в устата си, така че е важно да внимавате играчките да не съдържат дребни частици, да нямат остри ръбове и да са чисти.

9-10 месеца – на тази възраст детето вече може да има любима играчка. Кубчета и рингове привличат интереса на малчуганите и развиват фината моторика. Детето вече са заслушва повече и може да му предложите плюшена играчка, която пее, разказва приказки или стихчета. Шумолящи книжки също са много интересни за децата на тази възраст. Чашки, купички, кутии за отваряне и затваряне са полезни за развитието на малчугана.

11-12 месеца – играчки за прохождане тип Уокър и всякакви приспособления за бутане са истински хит сред мъниците на възраст около 1 година. Дървени играчки от типа на конструктори, влакчета и коли, кутии, в които се подреждат различни формички са интересни и подпомагат развитието на детето. Прочетете статията ни за проходилките, уокърите и другите происпособления за прохождане – ще ви бъде полезна.

На тази възраст може да му предложите и кутия пълна с безопасни предмети от бита.

12-18 месеца – интерактивни плюшени играчки, кукли със звук, коли и камиони, кукленски колички за бутане, музикални инструменти, книжки много успешно забавляват мъниците на тази възраст. Повечето деца много обичат да натискат копчета, така че всякакви играчки, които предлагат тази опция са добре дошли.

18-24 месеца – въображението на детето се развива все повече. Подходящи са първите пъзели, дъска за рисуване, книжки с картинки и конструктори.

Игри, които стимулират двигателното развитие на детето

Още щом малчуганът проходи може да започнете игра с топка. Подавате си топката като насърчавате детето да я хваща с две ръце и да я хвърля към вас като постепенно увеличавате разстоянието.

След прохождането намалете времето, което детето прекарва в количката. Стимулирайте го да пълзи и ходи до близки обекти (леглото, дивана, пейката, дървото).

Игри с пясък и вода, с кофичка и лопатка стимулират сензорно-двигателното развитие на детето и са подходящи след 1-годишна възраст.

Книжки с дебели листи за прелистване са добра идея веднага щом детето започне да стои седнало и проявява интерес към тях.

До 3 годишна възраст не предлагайте на детето:

  • Чупливи играчки и предмети;
  • Играчки с малки частици, които детето може да погълне, както и подобни предмети от бита като монети, копчета и други;
  • Играчки с остри ръбове;
  • Играчки с механизми за стрелба;
  • Играчки от евтина и некачествена пластмаса, както и някои плюшени могат да съдържат фталати, пластификатори, олово, кадмий, които са вредни за децата;

f | Сподели с приятели