Кога според педиатрите едно дете трябва да проговори

Кога едно дете трябва да проговори е въпрос тревожещ доста родители. Много от нас си мислят, че детето му проговаря твърде късно или изостава в развитието си, но всъщност това въобще не е така.

Проговаряне на детето

Според повечето педиатри малчуганите се развиват строго индивидуално и някои може да кажат първите си думи на 7-8 месечна възраст, докато други го правят чак на 2-3 години.

Ние, като родители се плашим от плача на бебето си, защото в по-голямата му част се чудим какво го причинява. Затова с облекчение въздъхваме, когато детето започне да повтаря думи и евентуално може да ни каже какво го мъчи. За съжаление точен отговор кога нашето дете ще проговори няма.

Кога едно дете трябва да проговори

По общоприетите стандарти, които са валидни за всички страни и единодушно се възприемат от педиатрите – едно дете на година до година и половина е способно да изговаря поне до 2-3 смислени думички. Това дали то ще ги изговаря в словосъчетание или не зависи от индивидуалността му.

Границата рязко се покачва до навършване на две години на детето. До този период то трябва да знае и произнася поне до 50 смислени думи и да прави простички изречения. Когато детето навърши вече 3 години, то трябва да умее да общува свободно с околните в семейството и обкръжаващото го общество. Освен това то трябва да се опитва да обогатява и думичките, които вече знае с нови попълнения.

Обаче тези норми все повече не се покриват от маса деца. Те изостават в говорните си способности поради редица факти. Ако детето е здраво, ориентира се, чува и произнася звуци, то е въпрос на време да проговори. Едно дете трябва да проговори, когато съзнателно чувства потребност за това.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Едно дете трябва да проговори на около година, но този период все повече се увеличава

На първо място не е удачно да сравняваме спомените на родителите си за нашето първо изговаряне на думи, с това на децата ни. В днешно време вниманието, което отделяме на бебето си е по-голямо на първо място, защото бита ни го позволява. Следва да си признаем, че отрупваме децата си с всевъзможни играчки, пеещи свирещи, говорещи и то е претоварено информационно – както зрително, така и слухово. Допреди да кажем 10-20 години говорът на майката е бил единствения стимул на детето, а днес той си съперничи с все повече отвличащи вниманието неща.

Неузрялата напълно и крехка нервна система на невръстното ни бебе е провокирана от всички страни под формата на цветове, форми, звуци и движения. То трябва ежеминутно да натоварва мозъка си обработвайки тонове информация.

Така за сметка на техническите си умения например, като пускане на таблета и телевизора, детето изостава в говорните си умения. Информацията и източниците ѝ днес са много. Тя ни залива и когато искаме да запаметим всичко, то фактически е ненужно.

Така подрастващото ни дете е спец в игрите с логически характер, но пък се затруднява да запамети няколко изречения. Просто защото знае, че може да получи информация отвсякъде, по всяко време. Така не може да очаквате от децата днес това, което вие като дете сте правили преди, защото те правят други неща и изграждат други умения. Едно дете трябва да проговори с ваша помощ, а не поради вашите укори.

Как да помогнем на едно дете да проговори

Често се терзаем, че едно дете трябва да проговори в определен срок, но не си задаваме въпроса как да му помогнем. Това със сигурност не става с назидателно поведение или изтощително повторение на дадена дума. За да научите детето да говори, трябва то да общува с вас в семейството.

Повечето родители изключват малчугана от семейните разговори, но това е твърде погрешен подход. Дори и със звуци бебето участва съзнателно в един разговор. Не говорете на малкия ви наследник по бебешки, лигаво и умилително. Не си измисляйте думи. Така го учите да говори погрешно, ако въобще го учите на нещо.

Добро решение е да четете детски книжки, да слушате детски песни и дори да гледате детски филмчета, но помнете това не замества общуването и разговора. Колкото повече включвате малчугана в семейните разговори, толкова по-лесно той ще пречупи себе си да изговаря думички.

Най-важното е детето да приеме процеса по заучаване на думи като игра в противен случай то ще се стресира и ще забави говорното си развитие. Добър пример са картинните книжки, с който детето играе и наричате заедно животни, предмети и места. Едно дете трябва да проговори само, но благодарение на общите ви усилия.

Фази на развитие на говорната реч у децата

Общо фазите на говорното развитие у децата са две – пасивна и активна. През пасивния период детето ви разбира чудесно, какво говорите, но не може да го повтори. При активния период то ви разбира и може да ви отговори или поне да повтори изговореното от вас.

До към 2 годишна възраст децата са в пасивна фаза на говорно развитие, а след това с бързи темпове навлизат в активната фаза на речевия модел. Едно дете трябва да проговори в активната фаза от развитието на речевите си умения, но пасивната фаза е много по-трудна. При нея детето се учи да разбира речта и значението на думите, за да може да ги използва през втората фаза от развитието на говорните си умения.

f | Сподели с приятели