Името на бебето – първото най-важно решение за живота на детето от страна на родителите

Името на бебето е личен избор на родителите му, косвено или директно повлиян от редица фактори. Това обаче е едно от най-важните решения, които ще вземете като бъдещ родител, защото до голяма степен определя много неща в живота на детето Ви за в бъдеще.

име на бебе

За едно дете в началото не е важно как се казва и защо се казва така, но когато поотрасне, то напълно съзнателно се пита – как мама и татко са избрали името му и какво значи то? Защо са решили да го кръстят така и много други неща.

Затова, когато се изправим пред обстоятелството да изберем името на бебето си, не бива с лека ръка да заключим, че ще го кръстим на близък или пък напълно ще се дистанцираме от традициите. Името на детето е част от неговата индивидуалност, душевно присъствие, нагласа към живота и бъдещи успехи ако щете. Може би донякъде наистина всеки малчуган се появява с името си на белия свят. Но определено е добре да направим усилие, като бъдещи родители да изберем за наследника си най-подходящото име.

Допреди 15-20 години нямаше никакво съмнение как ще се казва първият ни наследник. Той беше кръщаван на родителите на съпруга и това не подлежеше на коментар. Това донякъде освен израз на уважение си е чиста доза предопределяне съдбата на малчугана.

Освен кармичната обремененост на подобен род имена има и едно досадно повторение, което те кара да се чувстваш като клонинг на някого. Когато настъпи момента това да се квалифицира като отживелица се започна едно странно комбиниране на букви и децата придобиха странни имена, които меко казано понякога звучат глупаво. И общо взето българите се втурнахме от едната крайност в другата.

Какво да отчетем, като фактори, когато избираме името на бебето си

На първо място по скоро майката, като родител, е двигателя по избирането на име. Това правило винаги си има изключения разбира се, но в повечето случаи е точно така. Като главна движеща сила тя винаги си има едно наум как си е мечтала да се казва детето ѝ, дали името да е българско типично или не, дали да присъства буквичката на баба, на дядо или на таткото например.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Всичко това обаче не означава да не съобразим с мнението на таткото или да заформим скандал при неодобрение от негова страна. Най-доброто решение е двамата родители да седнат и да обсъдят как смятат да именуват бебето си. За целта и мама и татко се разбират типично българско име ли търсят, защо и какво, дали искат да заложат на нещо по съвременно и най-вече с какво значение ще наситят името на новороденото! Така стигнали до консенсус и двамата си правят списъци с избрани имена и ги сравняват.

Добре е в днешно време да се отчете влиянието на новите течение в културата ни, да не се робува единствено на традицията изцяло и ако се прави то да е добре съчетано с останалите две имена – бащино и фамилно!

Понякога съдбата ни дава знаци как да стигнем до името на бебето стига да ги разчитаме. То се ражда на определен ден, носи определени черти според родителите си или просто е олицетворение на радостта. Така могат да се родят куп идеи за имена, стига да звучат добре, да не са странна смесица от букви и да са смислово натоварени.

Един съвет към Вас родители – най-важния фактор при избора на името на бебето Ви е какво Вие влагате в него, като смисъл! Защо го правите и дали сте постигнали единодушие по въпроса. Ако е така, то детето Ви определено ще има сполучливо име, носещо му успехи в живота.

Какво е добре да се опитаме да избегнем, когато избираме име за рожбата си

На първо място тук ще отбележим прекалено дългите, сложни и завъртени имена. Да те звучат тежко, респектиращо, но и много се бъркат, винаги се съкращават и през живота си детето Ви рядко ще ги използва, като нарицателно от страна на другите, защото практиката красноречиво показва обратното. Ако все пак сте фенове на дългите и респектиращи имена, то заложете на по известните и познати поне.

На второ място странните съчетания на две имена или две различни по смисъл неща са още по-объркващи и за хората и за житейските вибрации на детето. Те могат да бъдат избегнати ако ползвате две имена свързани с тире за детето си или като ползвате само едната част от тях. Така се постига по-голямо благозвучие и целенасоченост.

Името на бебето не е добре да е измислено, да повтаря някоя известна личност или най-малкото да е име на герой от телевизията или киното. Да атрактивно е, но пък често пъти е обект на подигравки, подмятания и дразни детето, когато порасне. И на последно място чисто звуково добре балансираните имена с гласни и съгласни букви са много по-благозвучни, ярки и концентрират сила. Обикновено името на бебето избрано според тези четири насоки е точно подходящото за него.

И като за финал, името на бебето не е просто име, то е визитка, лице, образ и олицетворение. Именно затова понякога в някои страни бебетата се кръщават малко след раждането си, защото стремежа е да им се даде най-подходящото име. По същата причина те се кръщават на велики предци или исторически личности, с цел да продължат или преповторят жизнения им път.

Каквото и да изберете да е името на бебето Ви не бързайте, обмислете го и постигнете съгласие по въпроса, като родители, защото наистина това е първото и най-важно решение от редицата решения, които ще взимате заедно относно наследника си.

f | Сподели с приятели