Особености на детската памет – какво помнят и какво не бебетата

Особености на детската памет, има ли такива и какви са те? Разбира се, че има но повечето неща за детската памет и нейния специфичен капацитет са още голяма въпросителна.

Особености на детската памет – какво помнят и какво не бебетата!

Като цяло паметта на човека е удивително явление. Ние можем да складираме и съхраняваме хиляди спомени, под формата на информация кодирана по определен начин.

Практически паметта на едно дете е без граници. Точно поради тази причина в ранната си детска възраст децата усвояват най-лесно езици. Едно дете на две или три години, може да усвои до няколко езика едновременно, докато за един възрастен това е почти невъзможно! Ето и някои интересни неща, които учените са установили, докато са изследвали дадени особености на детската памет.

Особености на детската памет – кога, какво и как се случва

Като цяло невръстните деца имат безгранична памет, но тя съвсем не функционира, като паметта на възрастните. За най-малките най-значимата част от паметта им се оказва „активната памет“. Именно тя помага на едно бебе и малко дете да запомни различни действия и движения направени от възрастните.

Работата е там, че бебето учи, чрез метода на повторението и копирането. То повтаря хиляди пъти едно и също действие или движение, докато на по-късен етап не го автоматизира и усъвършенства до крайност. Освен това малкото дете се старае да повтаря определени жестове и движения, както и определени действия, в точната ситуация! Така успешно мъника изгражда една перфектна имитация на заобикалящите го възрастни.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако по някаква случайност или при загуба на интерес, бебето спре да повтаря някакво определено движение или действие, то определено го забравя и то не бива автоматизирано по-късно от него. Още от раждането си бебето складира в паметта си обкръжаващата го среда и действителност. То поема всичко, което сметне за интересно, необходимо, всичко което предизвиква реакцията му и емоцията. На практика това е абсолютно всичко, от кихането на мама, до смеха на кака или пък покашлянето на тате.

Учените са установили, че малките деца най-силно запаметяват на първо място емоциите си с отрицателна наситеност. На второ място те складират всичко силно положително, докато неутралните ситуации са дълбоко складирани в мозъка на трето място.

За децата на възраст от три до пет години, въображението силно се преплита с паметта. Точно поради тази причина, те нямат ясна представа за действителност и често пъти бъркат реалното с фантазиите или мотиви от тях. В сложния мозък на мъника се преплитат мотиви от реалните му спомени и памет с измислени сюжети и фантазии. Детето на тази възраст е толкова убедено в „нереалното“, че не бива да бъде насилствено изтръгвано от него, защото може да се травмира за цял живот.

Идеалното време детето да научи втори език според особености на детската памет

На около три години е идеалният период, когато малкото дете може да научи перфектно втори език. Учените са установили, че именно до настъпването на предучилищна възраст, едно дете развива словесната си памет. На по-късен етап тази словесна памет се слива с мисловната и именно поради тази причина точното време за усвояване на чужд език е сега. Най-удачния метод си остава един от родителите да знае перфектно даден език и да обучава детето си. Обучението се основава на думи и словосъчетания от тях над 70%, а граматиката се промъква между тях по естествен начин. Именно след третата година децата освен да приемат информацията, вече осъзнато я възпроизвеждат. Ако си мислите, че детето моментално ще стане полиглот, грешите. То складира всичко в паметта си и на по-късен етап ще го използва по-подходящият начин.

Особености на детската памет се свързват и с факта, че детето между третата и петата си година, започва да има реминисценции, тоест смътни спомени. Характерното за смътните спомени е, че детето помни неща и случки детайлно дори понякога, не непосредствено след появата им, но на следващият ден или след време. Така детето може да ви разкаже в детайли за дадено минало събитие, което вие вече може и да не помните дори! Защо е така? Учените споделят мнението, че за мозъка на детето и паметта в частност – обема от информация е твърде голям. Така нервните клетки имат нужда от по-дълго време, за да обработят информацията в нейната цялост и детайли. Затова спомените на детето се появяват след време, когато данните са подредени и систематизирани.

Особености на детската памет – кога детето се сдобива с дългосрочна памет

Дългосрочната памет на мъниците се заформя между четвъртата и петата им година. Този вид трайна памет се появява по това време не случайно. Именно през този период в мозъка на детето областите отговарящи за дългосрочната памет са напълно развити и оформени. Ако попитате един възрастен за най-ранните му детски спомени, то той ще ви разкаже нещо именно от този период. Рядко има деца, които си спомнят по-ранни случки от детството си, понеже дългосрочната памет все още не е била налице. Особености на детската памет свързани с дългосрочните спомени – се характеризират и с отрицателния си характер. Малко по-горе в материала споменахме, че детето помни най-осезаемо моментите с лош заряд.

Затова и първите му спомени са свързани с „лоши случки“ – първия страх, първото мъмрене от родителите, първата беля, премеждия с животни или другарчета, падане и прочие. Затова именно перманентните страхове от вода, огън, високо или други неща се насаждат в съзнанието на детето по това време. Ако сте се изгорили, като дете на тази възраст жестоко, то до края на живота си ще се ужасявате от огъня. На 4 или 5 детето помни абсолютно всичко, което е различно от вече известните му факти и случки. Но трайното запаметяване и най-вече възпроизвеждането на тази памет, зависи от средата. Ако тя е позната, детето възпроизведа добре спомена и запаметеното, но ако е различна и непозната – спомените сякаш се изпаряват! Особености на детската памет свързваме и с ефекта на Ресторф. Той се свързва със способността на детския мозък да запамети всичко различно и необичайно – всичко което асимилира за първи път.

Именно затова възрастните помнят много по-добре неща от детството си, отколкото случки от преди дни да речем. Особености на детската памет се свързват най-вече с повторението до три годишна възраст и с игровия метод на усвояване, на информацията през останалата част от детството.

Прочетете и статията ни: как ефективно да четем на бебето си?

f | Сподели с приятели