Забавено речево развитие при децата – кога да потърсим логопед?

Забавено речево развитие при децата – какво е това явление, кога се появява и необходимо ли е да потърсим помощта на специалист-логопед?

Забавено речево развитие при децата – кога да потърсим логопед

Забавеното речево развитие не е единствено внезапна поява на заекване, невъзможността да се изговарят някой звуци и букви или пък неспособността да се формулират изречения. То е комплексен проблем, който често пъти се появява на различен стадии от развитието на детето ни. Може да го забележим, когато бебето ни е на 2 години, детето е на шест или пък в по-късен етап.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Нека ви разкажем основните и важни неща по въпроса, които засягат деца от три годишна възраст до чак дванадесет години и повече, според мнението на специалистите.

Забавено речево развитие при децата – кога, защо и как се лекува?

Когато говорим за забавяно развитие в речта при децата, трябва да споменем и състояния, като Детска церебрална парализа, Синдром на Даун и често свързаните с тези състояния специфични езикови и дори артикулационни нужди. Понякога налице са нарушения в самите орално-моторни механизми и проблема идва оттам. В такива случаи е нужна корекция на нарушенията, корекция на забавеното говорно и речево развитие, както и стандартни прийоми за справянето с чисто ограмотяващите проблеми – с писане, смятане, четене, плавен речеви изказ и прочие.

У нас има хиляди майки, които си задават въпроса – „Има ли детето ми проблеми с говора или просто прекалено много си внушавам?“ Извън тежките и сложни случай на деца с увреждания, чийто работа с логопед и не само е задължителна и наложителна – хиляди деца у нас имат говорни затруднения и затруднения в изразравянето на речевия си капацитет. Ако започнем от най-ранна детска възраст и сте установили, че бебето ви има къса юздичка на езика – дали сте се питали, това ще доведе ли до бъдещи проблеми с говора? Специалистите твърдят, че късата юздичка не само на езика, но и на горната и долна устна, са виновници за редица говорни проблеми и дефекти дори. Така например, ако бебето ви има по-къса юздичка на езика, то в последствие ще има затруднения да възпроизвежда определени звуци, така ще се опитва да ги замества и изопачава. Освен това късите юздички на устните водят до затруднения, при правилното учленяване и озвучаване на звука, за чието формиране главна роля изиграват именно устните.

Единствено консултация с ордононт, би дала ясна представа на родителите, дали проблема може да се израсте от бебето или е нужна намеса, като рязане на късата юздичка. На 100% говорните изменения и дефекти са в голямата си част, предизвикани от тези състояния, които не са установени навреме, затова е нужно да им обръщате внимание. Когато на бебето започват да му никнат зъбки, това е радост за мама и татко – но дали изникналите накриво зъбки няма да са говорен проблем. Забавено речево развитие при децата, често пъти се дължи на именно кривите зъби, които не са позиционирани добре в устната кухина. Кривите зъби са виновници за неправилното изговаряне на дадени звукове или групи от звукове.

За разлика от късите юздички, кривите зъби не предизвикват забавено речево развитие в пълния смисъл, а просто засягат външния изказ на думи и словосъчетания. Именно, за да се озвучи правилно един звук, струята издишан въздух е от най-голямо значение. Затова кривите зъби, често са причина за „шъшкане“ или „съскане“ от страна на децата. Звуците, като ш, ж, ц, ч, с, з са неправилно изговаряни. Затова дори и млечните криви зъби е добре да бъдат лекувани навреме от специалист стоматолог.

Срещата с логопеда е много важна, дори когато говорния проблем е лек и забавено речево развитие при децата не е налице. Именно логопеда помага при състояния, като заекване в следствие на силен стрес, на трудност при образуване на изречения, при фактори, като неправилен изговор на звуци от гласен или съгласен характер. Много често родителите пренебрегват проблеми в говора на детето си, като мислят че те са временни. Дори и временните проблеми оставят вредна следа, затова консултацията със специалист е наложителна и не е прищявка. Плавността на речевия изказ и забавеното речево развитие, могат да се превърнат в проблем за цял живот – така че адекватната реакция в ранно детство е необходимост! За майките, които стриктно следят говора на невръстните си малчугани е добре да се каже, че според специалистите формирането на реч следва подобна крива:

– Година и половина, две години – бебето е способно да комбинира по две по-прости думи ( дай ми; ето ти и прочие);

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

– Две години, две години и половина – детето може да образува изречение от две части ( Искам вода, обичам мама и други);

– Шест години – детето формира правилно построени думи в изречения още от навършването на три години;

Ако до периода максимум 4 години детето има проблем да прави изречения, да общува пълноценно, да изказва думи, звукове и словосъчетания – то нуждата от логопед е налице. Ако специалиста не бъде потърсен, в по-късна предучилищна или училищна възраст детето ще има проблеми в обучението си. Когато забележим, че изговаря натъртено „р“ или не може да го изговаря, или звуците „ш“, „ч“ или „щ“ са трудни или невъзможни за изговор – нужно е специална практическа терапия с логопед. Ако това не се направи в училище детето ще замества трудните звуци-букви, дори в диктовката си!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Чисто практически забавено речево развитие при децата е повод за притеснение, защото в голяма степен е обвързано с по-сериозни заболявания. Въпреки това споменатите по-леки причини и пренебрегването им, водят до едно социално не адаптиране, до чисто психологически притеснения и затворено поведение. Затова забавено речево развитие при децата е проблем, който може да бъде и много сложен и разрешим само с няколко посещение при логопед. Просто му обърнете нужното внимание!

| Сподели с приятели