Пикочни инфекции при бебетата и децата до 3 годишна възраст

Пикочни инфекции при бебетата и децата в ранна детска възраст също се срещат и то оказва се често. Защо?

Пикочни инфекции при бебетата и децата до 3 годишна възраст

Потърсихме мнението на специалистите по въпроса и днес в този си материал ще ви разкажем именно техните отговори.

Ще ви запознаем с най-честите причинители на инфекции в пикочните пътища на мъниците. За какви симптоми трябва да следите, когато става въпрос за пикочна инфекции при децата? Как се лекуват тези неприятни състояния и как от едно невръстно дете може да се вземе урина? Още има ли превенция срещу пикочните инфекции при бебетата и децата и каква е тя?

Накратко материала ще ви бъде полезен затова четете, но преди това е добре да се информирате и за симптомите на грип при децата и как да реагирате. А сега, защо малките деца страдат от пикочни инфекции…

Пикочни инфекции при бебетата и децата – често срещани инфекции, симптоматика, лечение

Когато става дума за пикочни инфекции на възрастните ни е много добре известно колко болезнени са те, къде да потърсим лекарска помощ и какви са симптомите най-вече на този вид заболявания. Но когато става дума за деца и то малки под три годишна възраст – те не могат добре да говорят. Не могат да ни кажат какво и защо ги боли!

Затова е добре да се научим като родители да разпознаваме симптомите на една детска пикочна инфекция. Когато видите зачервяване по половите органи на вашите бебета (момиченца и момченца) не хуквайте към лекаря – не винаги външните белези бележат една пикочна инфекция. Днес в съвременната медицина има модерни уродинамични изследвания, с които с лекота малките пациенти могат да бъдат диагностицирани и така предпазени от усложнения.

Като цяло специалистите споделят мнението, че най-често от инфекции на пикочните пътища страдат повече невръстните момиченца, отколкото момченцата. Тоест съотношението е в процент едно към две. Най-честите пикочни инфекции при бебетата и децата се оказват цистит и пиелонефрит.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Виновниците за появата на пикочна инфекция са бактерии. Естествено и това в почти 100% от случаите е познайницата ни Ешерихия коли. Тази бактерия се среща в храносмилателния тракт на човека и средата там за нея е напълно нормална, дори бактерията е полезна за храносмилането, но попадайки в пикочните канали тя предизвиква инфекция, когато концентрацията и там стане доста висока.

Затова добрата хигиена за малките бебета и деца е много важна, понеже те лесно се заразяват от инфекции и дори понякога един несменен навреме памперс има значение.

Симптоматиката на острия цистит е лесна за разпознаване при възрастните, но при децата трудно можете да се ориентирате веднага. Най-яркия симптом на състоянието е прекалено честото пишкане, но ако бебето ви още е с памперс, трудно ще засечете колко често точно пишка. Освен честото уриниране, острия цистит има изявена симптоматика за болки и дискомфорт по време на самото пишкане и дори отделянето на капки кръв понякога в по-напредналите случаи.

Когато говорим за пикочни инфекции при бебетата и децата, като пиелонефрит, вече говорим за възпаление на бъбреците. При едно такова възпалени, освен болката симптомите ще включват висока температура. В такава ситуация е много важно да се направи кръвна картина на детето и да се вземат проби от урината, както и да се извърши точен ехографски преглед.

Всяка промяна има значение за параметрите на кръвта и урината, затова понякога тези изследвания най-добре показват пикочни инфекции при бебетата и децата. Специалистите разделят ако може така да се каже инфекциите на пикочните канали при децата на леки и тежки. Леките засягат най-често пикочния мехур, докато тежките засягат бъбреците най-вече.

За възпаленията на бъбреците винаги има определена причина и тя трябва да се търси конкретно. Дали тя ще е много нисък имунитет или пък вродени аномалии? Причината винаги определя и лечението. Не лекуваните хронични цистити много често причиняват възпаления нагоре от пикочния мехур, затова и навременното им диагностициране и лечение е важно.

При децата под 3 годишна възраст е известно и състоянието на рефлукс на урината от пикочния мехур към бъбреците. Ако в тази урина има бактерии тогава бъбреците се възпаляват и се получава пиелонефрит. Хроничния пиелонефрит може да бъде много тежък, ако не се лекува.

Почти винаги в началото лечението на пикочните инфекции при бебетата и децата е антибиотично. Защо? Защото тези инфекции се причиняват от бактерии и те не са вируси. Именно затова най-добре антибиотиците ги стопират и лекуват навреме, стига да са избрани точните медикаменти и точната доза от специалист! При съмнения за пикочна инфекция при малките деца е добре да се вземе веднага проба от урината, като на следващият ден се взима веднага и стерилна проба от урината. Именно вземането на урина и проба от нея е предизвикателство при малките бебета. Ето и как става то?

Kак се взима урина от бебе и как се прави превенция на проблема

Малките деца нямат точни позиви за уриниране и затова да им се вземе проба с урина е почти невъзможно по конвенционалния метод. У нас често им се поставя стерилна торбичка, за да се вземе урина и това е най-безболезнено за тях.

Пробите обаче са много по-точни, когато се постави катетър и от него се вземе проба с урина от бебето. В развитите страни използват и метода на супрапубичния дренаж – при него с игла се взема проба от урината на бебето през коремната стена. При последния метод данните са най-точни.

След вземането на пробата се прави антибиограма на урината и така се назначава най-точния антибиотик за бактерията причиняваща възпалението. Лечението с антибиотик продължава около 10 дни и винаги след това е добре да се направи отново изследване на урината на бебето.

За съжаление у нас около 20% от бебетата и малките деца са страдали поне от една или две инфекции на пикочните пътища. Превенцията е значително проста, но оказва се ефективна – става дума за добра хигиена на половите органи. Бебетата с памперс трябва да се сменят често и добре да се почиства мястото на изхождането от половите органи към дупето, а не обратното. При съмнения за възпаление трябва веднага да се потърси медицинска помощ.

Бебетата на месец трябва да се подложат на ехография при уролог, за да се премахне съмнението за вродени аномалии на пикочния мехур или бъбреците.

Освен добра хигиена нужно е бебетата и децата да поемат повече вода и разбира се колкото се може по-рано да се отучат от памперса. За целта прочетете и материала ни за лесно преминаване от памперс към гърне.

Е, това беше дано сме ви били максимално полезни.

f | Сподели с приятели