13-та до 16-та гестационна седмица – бебето си смуче палеца в утробата

Развитие на вашето бебе от 13-та до 16-та гестационна седмица или казано накратко бременността ви по време на 4-ти месец.

Развитие на вашето бебе от 13-та до 16-та гестационна седмица

Какво се случва, колко е голямо бебето, колко тежи, какво може да прави? Дали вече можете спокойно да кажете на целия свят, че очаквате наследник, понеже чувство на гордост и радост така напира във вас, че ще се пръснете?

Коремчето вече определено ще ви личи, колкото и да е малко. Как е добре да продължите да се храните и с какво? На тези всички въпроси ще ви дадем отговор днес, понеже 4-ти месец от бременността бележи и началото на Втори триместър.

Вие вече усещате майчиният повик в сърцето си и нямате търпение да прегърнете мъника след раждането. Естествено притеснявате се и за самото раждане, но спокойно всичко ще е наред, ако изкарате една нормална, безпроблемна и осъзната бременност 9 месеца.

Ако искате да родите по естествен начин и то бързо и лесно, добре е да се подготвите за това с няколко прости техники за бързо и лесно раждане. И така нека видим какво става с вас и във вас по време на 4-ти месец от бременността?

13-та до 16-та гестационна седмица – кажи на целия свят че си бременна, храни се здравословно и виж как бебето си смуче палеца в утробата

Е, мили бременни ако досега не сте споделили с повечето си роднини и приятели, че сте бременни поради суеверната си природа – сега е момента да го изкрещите на целия свят. Проблемните три месеца и опасността от спонтанен аборт са зад гърба ви, сега е времето да се гордеете и да се наслаждавате на бременността си. Ако досега всяка сутрин сте били редовен абонат на банята, понеже ви се гади и се чувствате зле – то време е този мрачен сутрешен период да отмине.

Постоянната умора и неразположение ще са вече зад гърба ви (въпреки, че при някои бременни ще си останат). Сутрешното гадене изчезва, но пък депресията си казва тежката дума. Много бременни по време на 4-я месец се чувстват несигурни и тревожни, понеже имат куп въпроси към себе си за отглеждането на бебето, за самото раждане, за ГОЛЯМАТА промяна в живота им. Това ги кара да се депресират, но можете да избегнете това, ако спортувате умерено, срещате се с добри приятели, излизате навън и се забавлявате.

Сега е времето да посетиш любими концерти, театри, филми, места и прочие, понеже в 7-ми, 8-ми месец ще ви е доста трудно и некомфортно. Бременната в 4-ти месец вече почти няма талия, колкото и тъжно да ви звучи. Коремчето става все по-кръгло и видимо. До този момент сте качили няколко килограма, но пригответе се те да станат с още 2,5 килограма повече горе долу.

Точно сега е момента да предпазите корема си от стрии. Започнете всекидневно да го масажирате с крем или олио против стрии, понеже коремът ви започва да се разтяга, а кожата да се опъва. Не се опитвайте да скриете вашето коремче, напротив бъдете горда с него.

Трябва да очаквате пигментацията на кожата ви да се засили. Вашите бенки, белези и петна се засилват по кожната повърхност. Линеа негра също се появява в този период на бременността. Прочетете още за линеа негра – ще ви бъде интересно.

Ареолите на зърната ви също стават по-тъмни. Но не се тревожете това е нормално и след раждането постепенно ще си върнете обичайният вид. При повечето бременни не очакващи близнаци гаденето е лош спомен и апетитът им расте. Обаче главоболието, киселините, запекът, проблемното храносмилане ще си останат ваш спътник до края на бременността. На периоди ще се подобряват, после влошават и така…

Бременни мами от 13-та до 16-та гестационна седмица можете да страдате и от кървящи венци, както и от разширени вени, затова вземете мерки да лекувате тези състояния. Сега е много важно да се разхождате всекидневно и да не се застоявате, както и да поемате доза свеж въздух.

Ако в един момент усетите, че нещо подмокря сутиена ви, не се чудете гърдите ви вече може и да текат. Те се подготвят за бъдещият период на кърмене и това е нормално. По време на бременността имунитета ви е значително занижен, за да може бебето да се развива оптимално добре. Затова, ако усетите че се разболявате веднага потърсете лекарска помощ и съвет, и действайте бързо.

Естествено хранете се здравословно, ако не сте го правили до момента, то започнете и сега не е късно. Нужно ви е повече желязо в този период на бременността, затова наблягайте на спанак, богати на желязо пълнозърнести култури и разбира се вземайте предписаните от гинеколога ви витамини и минерали! Фолиевата киселина е задължителна!!! Добре е да хапвате, както досега малко, но пък често. За храносмилането ви е добре да похапвате млечни продукти с бифидо и лакто култури.

Ако искате да избегнете запека в този период яжте поне 6 порции плодове и зеленчуци дневно. Пийте поне 2 литра вода на ден и се движете. Внимавайте със солта от 13-та до 16-та гестационна седмица – може да се появят и проблеми с кръвното налягане.

Вашето бебе, ами какво се случва с него? Вече не говорим за ембрион, а за фетус както казват специалистите. Плацентата напълно се е оформила и изпълнява стриктно ролята си да защитава и храни бебето. Вашият мъник вече тежи около 135 грама и е цели 16 сантиметра – колкото една линия, но пък вече е човече. Бебчо вече освен, че преглъща и смуче палеца си. Ще е цяло чудо, ако успеете да го видите на видеозона. Бебето ви си движи главата, ръцете, краката и дланите – време е да усетите и магията на първото ритниче в корема ви през този период.

През 15-та гестационна седмица гръдния кош на бебето ви вече функционира напълно и прави дихателни упражнения, макар и с кислорода от плацентата. Когато чуете сърцето на бебето си на рутинния преглед не се плашете – то бие цели 2 пъти по-бързо от това на възрастните. Костите на бебето вече се втвърдяват, то има вежди и мигли. Кожата му е покрита с мъх и още прозрачна. Вашето бебе вече има индивидуални пръстови отпечатъци и стави.

Време е вече да научите и пола на детето си, но много зависи как е застанало то в утробата и иска ли да ви се разкрие! На женската консултация този месец отново ще измерят теглото и кръвното налягане на бременната. Ще ви видят на видеозон, за да определят пола на бебето. Време е да помислите и за раждането. Да проверите има ли в семейната ви история вродени дефекти, тежки раждания и прочие – ще е полезно.

Отново ако почувствате силно главоболие и отоци по лицето и крайниците веднага потърсете лекарска помощ. Ако кървите вагинално, повръщате, боли ви корема ниско долу и имате температура – веднага отидете в Спешното или позвънете на телефон 112.

Пазете се мили мами и се насладете на бременността си. След раждането тихата и спокойна къща ще е мираж, но няма нищо по-хубаво от това.

f | Сподели с приятели