13-та до 16-та гестационна седмица – бебето си смуче палеца в утробата

Развитие на вашето бебе от 13-та до 16-та гестационна седмица или казано накратко бременността ви по време на 4-ти месец.

Развитие на вашето бебе от 13-та до 16-та гестационна седмица

Какво се случва, колко е голямо бебето, колко тежи, какво може да прави? Дали вече можете спокойно да кажете на целия свят, че очаквате наследник, понеже чувство на гордост и радост така напира във вас, че ще се пръснете?

Коремчето вече определено ще ви личи, колкото и да е малко. Как е добре да продължите да се храните и с какво? На тези всички въпроси ще ви дадем отговор днес, понеже 4-ти месец от бременността бележи и началото на Втори триместър.

Вие вече усещате майчиният повик в сърцето си и нямате търпение да прегърнете мъника след раждането. Естествено притеснявате се и за самото раждане, но спокойно всичко ще е наред, ако изкарате една нормална, безпроблемна и осъзната бременност 9 месеца.

Ако искате да родите по естествен начин и то бързо и лесно, добре е да се подготвите за това с няколко прости техники за бързо и лесно раждане. И така нека видим какво става с вас и във вас по време на 4-ти месец от бременността?

13-та до 16-та гестационна седмица – кажи на целия свят че си бременна, храни се здравословно и виж как бебето си смуче палеца в утробата!

Е, мили бременни ако досега не сте споделили с повечето си роднини и приятели, че сте бременни поради суеверната си природа – сега е момента да го изкрещите на целия свят. Проблемните три месеца и опасността от спонтанен аборт са зад гърба ви, сега е времето да се гордеете и да се наслаждавате на бременността си. Ако досега всяка сутрин сте били редовен абонат на банята, понеже ви се гади и се чувствате зле – то време е този мрачен сутрешен период да отмине.

Постоянната умора и неразположение ще са вече зад гърба ви (въпреки, че при някои бременни ще си останат уви!). Сутрешното гадене изчезва, но пък депресията си казва тежката дума. Много бременни по време на 4-я месец се чувстват несигурни и тревожни, понеже имат куп въпроси към себе си за отглеждането на бебето, за самото раждане, за ГОЛЯМАТА промяна в живота им. Това ги кара да се депресират, но можете да избегнете това, ако спортувате умерено, срещате се с добри приятели, излизате навън и се забавлявате.

Сега е времето да посетиш любими концерти, театри, филми, места и прочие, понеже в 7-ми, 8-ми месец ще ви е доста трудно и некомфортно. Бременната в 4-ти месец вече почти няма талия, колкото и тъжно да ви звучи. Коремчето става все по-кръгло и видимо. До този момент сте качили няколко килограма, но пригответе се те да станат с още 2,5 килограма повече горе долу.

Точно сега е момента да предпазите корема си от стрии. Започнете всекидневно да го масажирате с крем или олио против стрии, понеже коремът ви започва да се разтяга, а кожата да се опъва. Не се опитвайте да скриете вашето коремче, напротив бъдете горда с него.

Трябва да очаквате пигментацията на кожата ви да се засили. Вашите бенки, белези и петна се засилват по кожната повърхност. Линеа негра също се появява в този период на бременността. Прочетете още за линеа негара – ще ви бъде интересно.

Ареолите на зърната ви също стават по-тъмни. Но не се тревожете това е нормално и след раждането постепенно ще си върнете обичайният вид. При повечето бременни не очакващи близнаци гаденето е лош спомен и апетитът им расте. Обаче главоболието, киселините, запекът, проблемното храносмилане ще си останат ваш спътник до края на бременността. На периоди ще се подобряват, после влошават и така…

Бременни мами от 13-та до 16-та гестационна седмица можете да страдате и от кървящи венци, както и от разширени вени, затова вземете мерки да лекувате тези състояния. Сега е много важно да се разхождате всекидневно и да не се застоявате, както и да поемате доза свеж въздух.

Ако в един момент усетите, че нещо подмокря сутиена ви, не се чудете гърдите ви вече може и да текат! Те се подготвят за бъдещият период на кърмене и това е нормално. По време на бременността имунитета ви е значително занижен, за да може бебето да се развива оптимално добре. Затова, ако усетите че се разболявате веднага потърсете лекарска помощ и съвет, и действайте бързо.

Естествено хранете се здравословно, ако не сте го правили до момента, то започнете и сега не е късно. Нужно ви е повече желязо в този период на бременността, затова наблягайте на спанак, богати на желязо пълнозърнести култури и разбира се вземайте предписаните от гинеколога ви витамини и минерали! Фолиевата киселина е задължителна!!! Добре е да хапвате, както досега малко, но пък често. За храносмилането ви е добре да похапвате млечни продукти с бифидо и лакто култури.

Ако искате да избегнете запека в този период яжте поне 6 порции плодове и зеленчуци дневно. Пийте поне 2 литра вода на ден и се движете. Внимавайте със солта от 13-та до 16-та гестационна седмица – може да се появят и проблеми с кръвното налягане!

Вашето бебе, ами какво се случва с него? Вече не говорим за ембрион, а за фетус както казват специалистите. Плацентата напълно се е оформила и изпълнява стриктно ролята си да защитава и храни бебето. Вашият мъник вече тежи около 135 грама и е цели 16 сантиметра – колкото една линия, но пък вече е човече. Бебчо вече освен, че преглъща и смуче палеца си. Ще е цяло чудо, ако успеете да го видите на видеозона. Бебето ви си движи главата, ръцете, краката и дланите – време е да усетите и магията на първото ритниче в корема ви през този период.

През 15-та гестационна седмица гръдния кош на бебето ви вече функционира напълно и прави дихателни упражнения, макар и с кислорода от плацентата. Когато чуете сърцето на бебето си на рутинния преглед не се плашете – то бие цели 2 пъти по-бързо от това на възрастните. Костите на бебето вече се втвърдяват, то има вежди и мигли. Кожата му е покрита с мъх и още прозрачна. Вашето бебе вече има индивидуални пръстови отпечатъци и стави.

Време е вече да научите и пола на детето си, но много зависи как е застанало то в утробата и иска ли да ви се разкрие! На женската консултация този месец отново ще измерят теглото и кръвното налягане на бременната. Ще ви видят на видеозон, за да определят пола на бебето. Време е да помислите и за раждането. Да проверите има ли в семейната ви история вродени дефекти, тежки раждания и прочие – ще е полезно.

Отново ако почувствате силно главоболие и отоци по лицето и крайниците веднага потърсете лекарска помощ. Ако кървите вагинално, повръщате, боли ви корема ниско долу и имате температура – веднага отидете в Спешното или позвънете на телефон 112!!!

Пазете се мили мами и се насладете на бременността си! След раждането тихата и спокойна къща ще е мираж, но няма нищо по-хубаво от това.

f | Сподели с приятели