Развитие на ембриона по гестационни седмици – 2 част

Първата част на статията за развитие на ембриона по гестационни седмици можете да намерите тук.

гестационна седмица

21 гестационна седмица

Теглото на бебето вече достига до 350 гр. Мозъчните клетки, които трябва да контролират съзнателното мислене, започват да се развиват. Изследванията показват, че от този момент нататък ще започне да се развива примитивна памет у бебето ви. А това значи, че бихте могли да му пускате музика, или да му пеете песнички, които то ще може да разпознае, когато се роди.

22 гестационна седмица

Плодът наедрява, в този период теглото му достига до 390 гр. Кожата все още е набръчкана, тъй като няма достатъчно подкожна мазнина.

23 гестационна седмица

Бебето вече има свой цикъл на събуждане и на заспиване. И той става все по-отчетлив. Вие сами ще разберете това, тъй като движенията му ще станат по-ясни. В този период то прекарва около 20 часа в сън.

24 гестационна седмица

Въпреки че бебето е все още малко, вече е достигнало етап на потенциална жизнеспособност. Това означава, че би могло да оцелее, ако се роди в този момент, въпреки че шансовете за това са по-малки.

25 гестационна седмица

Бебето ви вече усеща различни вкусове, както и болка и студ. Освен това то вече може да вижда.

26 гестационна седмица

До този момент сърдечната честота на плода е била ускорена. От този момент нататък тя ще се забави – от 180 удара в минута тя ще стане 140. То продължава да поема течност и да изхвърля остатъка с помощта на своите бъбреци.

27 гестационна седмица

Питали ли сте се какъв ще е цветът на очите на вашето дете? Още е рано да бъде определен, но сега ирисът ще започне да се обагря. Много деца се раждат със сини или сиви очи, защото все още няма достатъчно меланин, който да ги оцвети. Колкото повече меланин, толкова по-тъмен е цветът на очите. Но това ще се разбере едва към 2 годишна възраст. Често очите на бебетата се променят от сини към зелени до кафяви с времето.

Вижте и нашия калкулатор за цвят на очите на бебето.

28 гестационна седмица

Белите дробове на бебето са по-развити, смята се че в тази седмица то вече е способно на самостоятелен живот. Вече много добре чува звуците от околния свят. Разпознава чудесно гласа ви, ето защо е добре да му говорите постоянно. Доказано е, че сърдечната честота на бебето намалява, когато чува гласа на майка си.

29 гестационна седмица

Сега бебето ви е по-голямо и със сигурност ще усетите, че се движи активно. Вероятно по-често ще ви рита. И все пак това е индивидуално. Някои бебета са по-активни, докато други са по-пасивни.
Ако все пак имате някакво опасение, че плодът не се движи, обадете се на вашия гинеколог.

30 гестационна седмица

Частите на тялото на бебето ще започнат да изглеждат по-пропорционално. Ноктите вече са напълно развити и ще продължават да нарастват.

31 гестационна седмица

Плодът започва да наддава на тегло. Кожата става по-гладка, защото се появяват все повече подкожни мазнини.

32 гестационна седмица

Белодробната функция се развива, плодът продължава да нараства. В този период то вече е около 2 кг. и 40 см. високо.

33 гестационна седмица

Бебето вече заема позиция за раждане. Възможно е поради тази причина и поради положението на тялото да усещате натиск на пикочния мехур.

34 гестационна седмица

Натрупват се все повече подкожни мазнини. Развива се централната нервна система, а белите дробове вее функционират нормално.

35 гестационна седмица

В този момент бебето е около 2 кг. и 400 гр. Ето защо вероятно е трудно да си поемете въздух, то изцяло изпълвам матката ви.

36 – 39 гестационна седмица

През този период бебето нараства непрекъснато. Сега всички органи функционират правилно. Бебето се приближава към малкия таз. Ако то е момче, сега тестисите слизат в скротума. Кожата е розова, а подкожните мазнини продължават да се увеличават.
Много от децата се раждат в 38 седмица.

40 гестационна седмица

Краят на бременността!
Костите все още не са достатъчно заздравели, което помага при раждането. Бебето е натрупало достатъчно подкожна мазнина, която да поддържа постоянна телесната му температура, след като то се появи на бял свят. Имунната му система е слаба. Затова е задължително то да бъде накърмено. Кърмата стимулира образуването на антитела, които да се справят с инфекциите.

Още полезна информация за кърменето можете да намерите в статията Кърменето и наддаването на тегло при бебето.

Важно е да отбележим, че всички посочени в статията стойности са относителни. Възможно е бебето да се роди с по-малки размери. От значение е само дали органите му функционират нормално и дали е напълно здраво.

Как да определите сами термина си

Това може да се случи с формулата на Негеле.
Ако имате редовна менструация, можете да изчислите и сами датата на термина, знаейки датата на последната ви редовна менструация. Това става като от първия ден на менструацията извадите три месеца, а след това прибавите 7 дни.

Така например, ако датата на последната ви редовна менструация е 10.05.2016, то:
10+7=17
05-03=02
Следователно има вероятност терминът ви да е на 17.02.2017 г.

Може да използвате и нашия калкулатор на термина.

Всъщност много малко деца се раждат на термина, когато е определен по този начин. Много по-вероятно е бебето да се роди на датата, определена от специалиста в последните месеци на вашата бременност.

f | Сподели с приятели