Как да разберем дали на бебето му стига кърмата

Достатъчно кърма ли приема бебето? Едва ли има кърмеща майка, която да не си е задавала този въпрос поне веднъж.

Как да разберем дали на бебето му стига кърмата

Най-добрия ориентир, за това дали бебето е добре нахранено, е да следите знаците, които то ви дава и да се доверите на природата.

Кои са признаците, които показват, че бебето се храни добре:

 • Наддаване на тегло – най-точния ориентир за това дали кърмачето получава достатъчно мляко е покачването на теглото му. Бебетата губят до около 7% от рожденото си тегло през първите 3-4 дни след появата им на бял свят. До около 10-тия ден след раждането бебето възвръща първоначалното си тегло, след което наддава по 150-250 грама на седмица. Така средно покачването на теглото на бебето е с 600-1000 грама на месец, през първите 3 месеца. След това темпото се забавя до 300-500 грама на месец.
 • Пълни памперси – ако бебето е изцяло на кърма, пълните памперси са добър индикатор за това дали приема достатъчно храна. През първите месеци е нормално да има поне 5-6 обилно напишкани памперси и поне 2-3 наакани за денонощие. Ако предлагате чай или вода на бебето напишканите пелени не могат да бъдат добър ориентир за достатъчно хранене. След първия месец някои кърмачета акат по-рядко – веднъж на 1-2 дни.
 • Бебето е спокойно и изглежда доволно – нормално е през първите седмици бебето да суче често, дори през час-два. Това не е знак, че кърмата не му достига. Ако то спокойно пуска гърдата след хранене и изглежда сито значи вероятно не гладува.

Плачът винаги ли е сигнал за глад?

Не. Причините, поради които бебета плачат или изглеждат неспокойни са различни и понякога неправилно се интерпретират от родителите като глад.

Тези признаци НЕ означават, че кърмата не е достатъчна за бебето:

 • Гърдите са меки и не текат спонтанно;
 • Бебето не спи през цялото време между отделните кърмения;
 • Бебето иска да суче и от двете гърди всеки път;
 • Изведнъж бебето започва да търси мляко през час, час и половина;
 • Бебето плаче много, но наддава добре и пълни памперсите;

Добре е да имате предвид, че по време на своето развитие, бебето преминава през няколко периода на скок в растежа и изведнъж започва да изпитва нужда от повече калории, и иска да суче по-често от обикновено. Продължителността на такъв период може да варира от 1 ден до 1 седмица. Обикновено се появяват през втора, трета, шеста седмица и трети и шести месец. По време на тези фази бебетата става раздразнителни и неспокойни. Може да имат нужда от повече сън, но да се будят често и да плачат.

Също така изпитват нужда от по-често сукане. Именно това обикновено са критичните периоди, през които майката решава, че кърмата ѝ не стига и започва да дохранва бебето, а това се оказва напълно излишно, защото след няколко дни нещата се нормализират.

Запомнете – колкото по-често суче бебето, толкова повече кърма произвежда вашето тяло! Просто го слагайте на гърда всеки път щом пожелае и кърменията ще се регулират от само себе си.

След първия месец гърдите ви могат да омекнат значително и да не чувствате напрежение между кърменията. Това е нормално и не е признак за проблем. От сега нататък ще чувствате напрежение в гърдите само ако пропуснете едно-две хранения.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Плачът на бебето може да е в резултат от много неща, различни от глад. През първите 3-4 месеца от живота си много бебета страдат от колики, които предизвикват сериозен плач и нервност при малкото човече. Понякога бебето е преуморено или превъзбудено и не може да заспи, което го прави раздразнително.

Как да сме сигурни, че бебето суче ефективно:

 • Бебето суче силно, с постоянно темпо;
 • Вижда се, че бебето преглъща;
 • Когато е будно, кърмачето е активно, плаче силно;
 • След кърмене бебето изглежда доволно;

В заключение можем да кажем, че единствения сигурен начин да за регулация и постоянно производство на кърма е да слагате бебето на гърдата всеки път щом то пожелае. Тялото ви е създадено така, че да адаптира състава и количеството на млякото според променящите се нуждите на бебето, в различните периоди от развитието му, и ако следвате природата няма да сгрешите.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Докато бебето наддава, пълни памперсите и е здраво, то значи кърмата му е достатъчна.

| Сподели с приятели