Как да разберем дали на бебето му стига кърмата

Достатъчно кърма ли приема бебето? Едва ли има кърмеща майка, която да не си е задавала този въпрос поне веднъж.

Как да разберем дали на бебето му стига кърмата

Най-добрия ориентир, за това дали бебето е добре нахранено, е да следите знаците, които то ви дава и да се доверите на природата.

Кои са признаците, които показват, че бебето се храни добре:

 • Наддаване на тегло – най-точния ориентир за това дали кърмачето получава достатъчно мляко е покачването на теглото му. Бебетата губят до около 7% от рожденото си тегло през първите 3-4 дни след появата им на бял свят. До около 10-тия ден след раждането бебето възвръща първоначалното си тегло, след което наддава по 150-250 грама на седмица. Така средно покачването на теглото на бебето е с 600-1000 грама на месец, през първите 3 месеца. След това темпото се забавя до 300-500 грама на месец.
 • Пълни памперси – ако бебето е изцяло на кърма, пълните памперси са добър индикатор за това дали приема достатъчно храна. През първите месеци е нормално да има поне 5-6 обилно напишкани памперси и поне 2-3 наакани за денонощие. Ако предлагате чай или вода на бебето напишканите пелени не могат да бъдат добър ориентир за достатъчно хранене. След първия месец някои кърмачета акат по-рядко – веднъж на 1-2 дни.
 • Бебето е спокойно и изглежда доволно – нормално е през първите седмици бебето да суче често, дори през час-два. Това не е знак, че кърмата не му достига. Ако то спокойно пуска гърдата след хранене и изглежда сито значи вероятно не гладува.

Плачът винаги ли е сигнал за глад

Не. Причините, поради които бебета плачат или изглеждат неспокойни са различни и понякога неправилно се интерпретират от родителите като глад.

Тези признаци НЕ означават, че кърмата не е достатъчна за бебето:

 • Гърдите са меки и не текат спонтанно;
 • Бебето не спи през цялото време между отделните кърмения;
 • Бебето иска да суче и от двете гърди всеки път;
 • Изведнъж бебето започва да търси мляко през час, час и половина;
 • Бебето плаче много, но наддава добре и пълни памперсите;

Добре е да имате предвид, че по време на своето развитие, бебето преминава през няколко периода на скок в растежа и изведнъж започва да изпитва нужда от повече калории, и иска да суче по-често от обикновено. Продължителността на такъв период може да варира от 1 ден до 1 седмица. Обикновено се появяват през втора, трета, шеста седмица и трети и шести месец. По време на тези фази бебетата става раздразнителни и неспокойни. Може да имат нужда от повече сън, но да се будят често и да плачат.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Също така изпитват нужда от по-често сукане. Именно това обикновено са критичните периоди, през които майката решава, че кърмата ѝ не стига и започва да дохранва бебето, а това се оказва напълно излишно, защото след няколко дни нещата се нормализират.

Запомнете – колкото по-често суче бебето, толкова повече кърма произвежда вашето тяло! Просто го слагайте на гърда всеки път щом пожелае и кърменията ще се регулират от само себе си.

След първия месец гърдите ви могат да омекнат значително и да не чувствате напрежение между кърменията. Това е нормално и не е признак за проблем. От сега нататък ще чувствате напрежение в гърдите само ако пропуснете едно-две хранения.

Плачът на бебето може да е в резултат от много неща, различни от глад. През първите 3-4 месеца от живота си много бебета страдат от колики, които предизвикват сериозен плач и нервност при малкото човече. Понякога бебето е преуморено или превъзбудено и не може да заспи, което го прави раздразнително.

Как да сме сигурни, че бебето суче ефективно:

 • Бебето суче силно, с постоянно темпо;
 • Вижда се, че бебето преглъща;
 • Когато е будно, кърмачето е активно, плаче силно;
 • След кърмене бебето изглежда доволно;

В заключение можем да кажем, че единствения сигурен начин да за регулация и постоянно производство на кърма е да слагате бебето на гърдата всеки път щом то пожелае. Тялото ви е създадено така, че да адаптира състава и количеството на млякото според променящите се нуждите на бебето, в различните периоди от развитието му, и ако следвате природата няма да сгрешите.

Докато бебето наддава, пълни памперсите и е здраво, то значи кърмата му е достатъчна.

f | Сподели с приятели