Адаптирано или кисело мляко – необходимото зло

Кърменето е най-добрата форма на хранене. И най-естествената. Няма друг тип мляко, което да може да замести майчиното.

Адаптирано или кисело мляко - необходимото зло

Кърмата е единствената, която отговаря на потребността на организма на бебето. И единствената, която може да осигури всичко необходимо за развитието на бебето през първите месеци от живота му.

Според проучване, направено преди три години, 37% от жените в България са хранили бебето си с кърма през първите три месеца, а до шестия месец – едва 16.4%. Подобни резултати са наистина тревожни, защото майчината кърма съдържа необходимите вещества за израстването на бебето. В нея има ензими, антитела, хормони, протеини, въглехидрати, мазнини, милиони живи бели кръвни клетки и още редица ценни съставки.

Антителата в кърмата намаляват риска от развитие на инфекции и заболявания – диабет, алергии, астма, затлъстяване. Майчиното мляко подсилва имунната система. И за разлика от адаптираното мляко, то е живо. Кърмата е естествената храна на бебето. И единствената, която му е необходима през първите месеци.

Кисело мляко

Поради една или друга причина обаче, много майки нямат възможност да кърмят собствените си бебета. Тогава те прибягват до заместители на кърмата. Такъв заместител е кравето кисело мляко. Но според статистиките, то е и една от най-честите причини за алергия на бебетата. Това е така заради неговия състав. То е създадено за телета, а не за хора. Нуждите, които задоволява са животински, а не човешки. Няма как да има правилен растеж, когато структурата на организма на двете същества е различна. Майчиното мляко, от своя страна, съдържа всичко необходимо за развитието на детския организъм в нужното количество.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Така още в ранна възраст бебетата развиват алергии, които могат дори да прераснат в астма. Затова специалистите препоръчват захранването на бебето с кисело мляко да стане около годинка. Разбира се, препоръчително е да е приготвено в домашни условия. Само така ще сте сигурни, че е истинско. Ако обаче предпочитате да го закупите от хранителната мрежа, убедете се, че е от по-добрите млека за консумация.

В първите няколко годинки избягвайте да купувате плодови млека от магазините. Те не са наистина плодови. Освен това в тях има консерванти, оцветители, Е-та. А е важно в този ранен период бебето ви да получава само най-добрата храна, за да се развива добре.

Адаптирано мляко

Друга алтернатива на кърмата е адаптираното мляко. По състав то най-много се доближава до нея. И все пак не може да я замени. То не е по-добро от нея. Напротив! Именно затова е изненадващ фактът, че много майки дават на детето си кърма, примесена с него.

Адаптираното мляко е изградено на основата на кравето мляко. Разбира се, редуцирано е до такава степен, че да не е вредно като него. Някои от съставките са намалени, други – са добавени, за да се доближава до майчиното и да е безопасно за здравето. Към него се добавят мазнини, протеини, въглехидрати, витамини, минерали. Придържат се към пропорциите на кърмата.

Има и друг вид – съставен от соеви зърна. Повечето специалисти обаче съветват, освен ако не е препоръчано от педиатър, соевото мляко да не се използва, тъй като веществата, съдържащи се в животинските продукти, не могат да бъдат заменени с тези, съдържащи се в растителните.

Количеството, което се дава на бебето е вариращо. То се променя с времето. Но е прието, че през първите два месеца е достатъчно да приема между 90 и 120 мл. на хранене. От 2 до 6 месец – между 120 и 170 мл. А от 6 до 12 месеца – до 240 мл. на хранене.

Независимо каква е причината, поради която сте прибегнали до адаптираното мляко, помнете, че кърмата е жива. Тя съдържа живи бели кръвни клетки и храносмилателни ензими, които ги няма в адаптираното мляко.

Затова и Световната здравна организация препоръчва на първо място кърменето от гърдата на майката. На второ – майчино мляко в бутилка. На трето – кърма от дойка или от банка за мляко. И едва на четвърто – хранене с адаптирано мляко.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
17.09.2019 Деси

Разбира се, че кърмата е най-добрата храна за бебето!