Адаптирано или кисело мляко – необходимото зло?

Кърменето е най-добрата форма на хранене. И най-естествената. Няма друг тип мляко, което да може да замести майчиното.

Адаптирано или кисело мляко - необходимото зло

Кърмата е единствената, която отговаря на потребността на организма на бебето. И единствената, която може да осигури всичко необходимо за развитието на бебето през първите месеци от живота му.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Според проучване, направено преди три години, 37% от жените в България са хранили бебето си с кърма през първите три месеца, а до шестия месец – едва 16.4%. Подобни резултати са наистина тревожни, защото майчината кърма съдържа необходимите вещества за израстването на бебето. В нея има ензими, антитела, хормони, протеини, въглехидрати, мазнини, милиони живи бели кръвни клетки и още редица ценни съставки.

Антителата в кърмата намаляват риска от развитие на инфекции и заболявания – диабет, алергии, астма, затлъстяване. Майчиното мляко подсилва имунната система. И за разлика от адаптираното мляко, то е живо. Кърмата е естествената храна на бебето. И единствената, която му е необходима през първите месеци.

Кисело мляко

Поради една или друга причина обаче, много майки нямат възможност да кърмят собствените си бебета. Тогава те прибягват до заместители на кърмата. Такъв заместител е кравето кисело мляко. Но според статистиките, то е и една от най-честите причини за алергия на бебетата. Това е така заради неговия състав. То е създадено за телета, а не за хора. Нуждите, които задоволява са животински, а не човешки. Няма как да има правилен растеж, когато структурата на организма на двете същества е различна. Майчиното мляко, от своя страна, съдържа всичко необходимо за развитието на детския организъм в нужното количество.

Така още в ранна възраст бебетата развиват алергии, които могат дори да прераснат в астма. Затова специалистите препоръчват захранването на бебето с кисело мляко да стане около годинка. Разбира се, препоръчително е да е приготвено в домашни условия. Само така ще сте сигурни, че е истинско. Ако обаче предпочитате да го закупите от хранителната мрежа, убедете се, че е от по-добрите млека за консумация.

В първите няколко годинки избягвайте да купувате плодови млека от магазините. Те не са наистина плодови. Освен това в тях има консерванти, оцветители, Е-та. А е важно в този ранен период бебето ви да получава само най-добрата храна, за да се развива добре.

Адаптирано мляко

Друга алтернатива на кърмата е адаптираното мляко. По състав то най-много се доближава до нея. И все пак не може да я замени. То не е по-добро от нея. Напротив! Именно затова е изненадващ фактът, че много майки дават на детето си кърма, примесена с него.

Адаптираното мляко е изградено на основата на кравето мляко. Разбира се, редуцирано е до такава степен, че да не е вредно като него. Някои от съставките са намалени, други – са добавени, за да се доближава до майчиното и да е безопасно за здравето. Към него се добавят мазнини, протеини, въглехидрати, витамини, минерали. Придържат се към пропорциите на кърмата.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Има и друг вид – съставен от соеви зърна. Повечето специалисти обаче съветват, освен ако не е препоръчано от педиатър, соевото мляко да не се използва, тъй като веществата, съдържащи се в животинските продукти, не могат да бъдат заменени с тези, съдържащи се в растителните.

Количеството, което се дава на бебето е вариращо. То се променя с времето. Но е прието, че през първите два месеца е достатъчно да приема между 90 и 120 мл. на хранене. От 2 до 6 месец – между 120 и 170 мл. А от 6 до 12 месеца – до 240 мл. на хранене.

Независимо каква е причината, поради която сте прибегнали до адаптираното мляко, помнете, че кърмата е жива. Тя съдържа живи бели кръвни клетки и храносмилателни ензими, които ги няма в адаптираното мляко.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Затова и Световната здравна организация препоръчва на първо място кърменето от гърдата на майката. На второ – майчино мляко в бутилка. На трето – кърма от дойка или от банка за мляко. И едва на четвърто – хранене с адаптирано мляко.

| Сподели с приятели

Вашите коментари
17.09.2019 Деси

Разбира се, че кърмата е най-добрата храна за бебето!