Хранене на бебето по месеци

Много често информацията, на която ще попаднете относно храненето на бебето, е противоречива. Затова е желателна консултация с лекар.

хранене на бебето по месеци

И все пак има основни храни, които трябва да се въвеждат в различните месеци. Ето защо създадохме това ръководство, което ще ви бъде от полза при захранването на бебето.

От раждането до 4 месечна възраст

Това е период, в който бебето приема единствено кърма. В случай че нямате кърма, трябва да я замените с адаптирано мляко. Киселото мляко не е препоръчителен заместител на майчината кърма, тъй като може да стане причина за развитието на алергия.

През тези първи месеци е препоръчително бебето да се храни по около 6-7 пъти на ден. Лекарите препоръчват кърменето да е през интервал от 3 часа. Установено е, че бебешките коремчета смилат кърмата за около 2 часа, така че е възможно детето ви да огладнее по-рано от третия час.

Едва през четвъртия месец можете да сведете храненето на бебето до 6 пъти дневно.

Тъй като кармата доставя всички необходими вещества на бебето, педиатрите препоръчват кърмене до навършване на 6 месеца.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Хранене през петия месец

През този месец може да кърмите бебето по 5 пъти на ден, в интервал на около 3 ½ часа. Можете да въведете заедно с обедното кърмене и по 1 ч.л. зеленчуково пюре, което да увеличите до 1 с.л. По време на следобедното кърмене пък може да добавите 1 ч.л. плодов сок. Постепенно увеличавайте количеството.

Вместо плодов сок можете да давате на бебето плодово пюре от: банани, круши, ябълково пюре, праскови. Започнете също с 1 с.л. плодово пюре.

Ако детето ви откаже да яде това, което му предлагате, не го насилвайте. Оставете го и опитайте отново след няколко дни.

Хранене през шестия месец

Преди да започнете захранването на бебето през шестия месец, е редно да се убедите, че то е готово вече да приема храна. Как да стане това? Наблюдавайте за следните признаци:

  • Може да държи главата си изправена
  • Има вече дъвкателни движения на устата
  • Теглото му наддава
  • Проявява интерес към храната
  • Вече успява да предвижва храната към задната част на устата си и по-рядко я изплюва

Сега е моментът да увеличите приема на зеленчуци. Започнете да давате по 2-3 с.л. зеленчуково пюре, разпределено в 4 хранения. Увеличавайте постепенно и грамажа на плодовия сок (изцеден от пресни плодове!), докато достигнете 1 до кафеена чашка. Ако му давате плодово пюре – увеличете неговото количество.
Зеленчуците трябва да бъдат добре сварени: моркови, тиква, сладки картофи. Не ги комбинирайте все още.

Въвеждайте нови храни постепенно – на интервал от 2-3 дни. Ако в семейството ви има алергии, изчакайте по-дълго, за да можете да наблюдавате по какъв начин му влияе всяка от храните. Добра идея е и да си водите дневник за храненето. Така по-лесно ще откриете какво то отхвърля, а и ако установите нежелана реакция на организма, по-бързо ще откриете причината за нея.

Хранене през седмия месец

През седмия месец може да увеличите количеството на пюре така, че да замества цяло едно хранене с кърма. Например обедното хранене може да включва до около 150 гр. зеленчуково пюре, а следобедното – плодово пюре в комбинация с малко плодов сок. Останалите три хранения нека да са кърма.

Хранене през осмия – десетия месец

Следващото нещо, което трябва да въведете през осмия – десетия месец, са зърнените култури и млечните продукти (без краве мляко), както и месото. Все още продължавайте да храните бебето по 5 пъти на ден.

В началото можете да давате съвсем малки количество сирене или извара, които да увеличавате с времето. Продължавайте да го храните с плодови и зеленчукови пюрета. През този период можете да въведете зеленчуково пюре с месо, но не му го давайте всеки ден. Прочетете още за ролята на месото в менюто на бебето.

Продължете да кърмите и през тези месеци, но само сутрин и вечер. През останалото време хранете детето с пюре от плодове, от зеленчуци и с зърнени култури – добра идея е попарата като за начало. Увеличавайте постепенно количествата и давайте разнообразна храна на детето.

Хранене през единайсти и дванайсти месец

Сега вече можете да въведете парченца храна. Започнете да увеличавате количеството на месото, сиренето и изварата, добавете парченца плодове и парченца сварени зеленчуци. Въведете комбинирани храни, но избягвайте подправите в тях. Това е периодът, в който да въведете ориза, както и зърнените култури. Порциите трябва да са около 200 грама всяка.

Прочетете още за храненето на бебето, след като навърши една годинка.

Важно е обаче да запомните, че всяко бебе е индивидуално – със специфични нужди и желания. Ако искате да предложите на детето храна, която не е включена в менюто за съответния месец, направете го. Експериментирайте! Стига храната да не е забранена, като мляко, ядки и други алергени.

f | Сподели с приятели