Хранене на бебето по месеци

Много често информацията, на която ще попаднете относно храненето на бебето, е противоречива. Затова е желателна консултация с лекар.

хранене на бебето по месеци

И все пак има основни храни, които трябва да се въвеждат в различните месеци. Ето защо създадохме това ръководство, което ще ви бъде от полза при захранването на бебето.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg - сладки сънища за Вашето съкровище
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

От раждането до 4 месечна възраст

Това е период, в който бебето приема единствено кърма. В случай че нямате кърма, трябва да я замените с адаптирано мляко. Киселото мляко не е препоръчителен заместител на майчината кърма, тъй като може да стане причина за развитието на алергия.

През тези първи месеци е препоръчително бебето да се храни по около 6-7 пъти на ден. Лекарите препоръчват кърменето да е през интервал от 3 часа. Установено е, че бебешките коремчета смилат кърмата за около 2 часа, така че е възможно детето ви да огладнее по-рано от третия час.

Едва през четвъртия месец можете да сведете храненето на бебето до 6 пъти дневно.

Тъй като кармата доставя всички необходими вещества на бебето, педиатрите препоръчват кърмене до навършване на 6 месеца.

Хранене през петия месец

През този месец може да кърмите бебето по 5 пъти на ден, в интервал на около 3 ½ часа. Можете да въведете заедно с обедното кърмене и по 1 ч.л. зеленчуково пюре, което да увеличите до 1 с.л. По време на следобедното кърмене пък може да добавите 1 ч.л. плодов сок. Постепенно увеличавайте количеството.

Вместо плодов сок можете да давате на бебето плодово пюре от: банани, круши, ябълково пюре, праскови. Започнете също с 1 с.л. плодово пюре.

Ако детето ви откаже да яде това, което му предлагате, не го насилвайте. Оставете го и опитайте отново след няколко дни.

Хранене през шестия месец

Преди да започнете захранването на бебето през шестия месец, е редно да се убедите, че то е готово вече да приема храна. Как да стане това? Наблюдавайте за следните признаци:

  • Може да държи главата си изправена
  • Има вече дъвкателни движения на устата
  • Теглото му наддава
  • Проявява интерес към храната
  • Вече успява да предвижва храната към задната част на устата си и по-рядко я изплюва

Сега е моментът да увеличите приема на зеленчуци. Започнете да давате по 2-3 с.л. зеленчуково пюре, разпределено в 4 хранения. Увеличавайте постепенно и грамажа на плодовия сок (изцеден от пресни плодове!), докато достигнете 1 до кафеена чашка. Ако му давате плодово пюре – увеличете неговото количество.
Зеленчуците трябва да бъдат добре сварени: моркови, тиква, сладки картофи. Не ги комбинирайте все още.

Въвеждайте нови храни постепенно – на интервал от 2-3 дни. Ако в семейството ви има алергии, изчакайте по-дълго, за да можете да наблюдавате по какъв начин му влияе всяка от храните. Добра идея е и да си водите дневник за храненето. Така по-лесно ще откриете какво то отхвърля, а и ако установите нежелана реакция на организма, по-бързо ще откриете причината за нея.

Хранене през седмия месец

През седмия месец може да увеличите количеството на пюре така, че да замества цяло едно хранене с кърма. Например обедното хранене може да включва до около 150 гр. зеленчуково пюре, а следобедното – плодово пюре в комбинация с малко плодов сок. Останалите три хранения нека да са кърма.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Хранене през осмия – десетия месец

Следващото нещо, което трябва да въведете през осмия – десетия месец, са зърнените култури и млечните продукти (без краве мляко), както и месото. Все още продължавайте да храните бебето по 5 пъти на ден.

В началото можете да давате съвсем малки количество сирене или извара, които да увеличавате с времето. Продължавайте да го храните с плодови и зеленчукови пюрета. През този период можете да въведете зеленчуково пюре с месо, но не му го давайте всеки ден. Прочетете още за ролята на месото в менюто на бебето.

Продължете да кърмите и през тези месеци, но само сутрин и вечер. През останалото време хранете детето с пюре от плодове, от зеленчуци и с зърнени култури – добра идея е попарата като за начало. Увеличавайте постепенно количествата и давайте разнообразна храна на детето.

Хранене през единайсти и дванайсти месец

Сега вече можете да въведете парченца храна. Започнете да увеличавате количеството на месото, сиренето и изварата, добавете парченца плодове и парченца сварени зеленчуци. Въведете комбинирани храни, но избягвайте подправите в тях. Това е периодът, в който да въведете ориза, както и зърнените култури. Порциите трябва да са около 200 грама всяка.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете още за храненето на бебето, след като навърши една годинка.

Важно е обаче да запомните, че всяко бебе е индивидуално – със специфични нужди и желания. Ако искате да предложите на детето храна, която не е включена в менюто за съответния месец, направете го. Експериментирайте! Стига храната да не е забранена, като мляко, ядки и други алергени.

| Сподели с приятели