Захранване на бебе с алергии, атопичен дерматит или недоносено бебе

Захранването е един много важен процес за всяко бебе. Според Световната здравна организация то трябва да започне на 6 месечна възраст, тъй като кърмата е много важна за здравето, развитието и израстването на бебето.

захранване на бебе

Макар че е препоръчително захранването да започне в този период, това е индивидуално при всяко дете.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Има бебета обаче, чието захранване изисква по-специално внимание и отношение. Това са недоносени бебета или такива, страдащи от алергии или атопичен дерматит. Именно на тях ще обърнем внимание в тази статия.

Захранване при алергии

Хранителните алергии се появяват в следствие на храна, към която организма има повишена чувствителност. Храните, които най-често предизвикват алергия, са: краве мляко, фъстъци, риба, пшеница, цитруси и др.

Сред най-често наблюдаваните алергии при бебетата е тази към белтъка на кравето мляко – АБКМ. Има различни причини, поради които тя се появява. Много често е наследствена. Влияние обаче оказва и ранното захранване с адаптирано мляко и твърди храни. Храните, които съдържат белтъци и се дават твърде рано на бебето, също повишават риска от алергия.

Захранването при здрави деца с краве мляко трябва да става едва след 10-11 месец. В случай че бебето е развило алергия, докато не е приемало нищо друго, освен кърма, то е редно майката да се подложи на специална диета, като изключи от менюто си фъстъците, млякото и шоколада.
При подобна алергия храната, която бебето най-често трябва да приема, е майчината кърма. А приемът на мляко и млечни продукти е забранен. Те могат да се въведат много по-късно – около 2 годишна възраст. Като разбира се, това зависи от индивидуалната поносимост на бебето.

Освен това заменяйте телешкото месо с други видове, като: пилешко, заешко и свинско. Стремете се да използвате прясно, а не замразено месо, защото в него се натрупват вещества, които по-лесно могат да предизвикат алергични реакции.

Избягвайте още: бобови култури, банани, яйца, цитруси, масло и маргарин и ядки.

Атопичният дерматити е алергия, която се проявява най-често при бебетата и децата. При бебетата – обикновено около втория – третия месец. Много често причина за развитието му е наследственост. Ако майката или бащата се имали атопичен дерматит, има и вероятност бебето да го развие.

Установена е връзка между атопичния дерматит и някои алергии, проявяващи се към храните (като АБКМ). Но това е една от причините за появата му. В този случай трябва да избягвате храните, които се избягват и при АБКМ. На първо място не бива да се дава мляко и млечни продукти. Включително яйца. Рибата също не се препоръчва. Нито шоколад и ядки.

Все пак най-важното, ако бебето страда от атопичен дерматит, е да разберете причината за появата му. Това, което трябва да направите, е да следите бебето си за храни, които не му въздействат добре. Затова го наблюдавайте и следете кои са храните, към които изпитва непоносимост. Избягвайте гореизброените храни, но и не ограничавайте разнообразието, защото всичко е строго индивидуално.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Захранване на недоносено бебе

За недоносеното бебе кърмата е най-добрият източник на хранителни вещества. В нея се съдържат хормони, ензими и антитела, които са много важни за него. Коластрата, която вашето тяло произвежда през първите дни след раждането, е много ценна за недоносеното бебе.

Именно заради всички ползи от майчиното мляко е важно да кърмите бебето си колкото се може по-дълго. Захранването съвсем спокойно може да се извършва съвместно с кърменето. Препоръчва се захранването да започне около 6 месечна възраст. Със сигурност обаче не бива да е преди бебето да е навършило 4 месеца, защото крие рискове от развитието на алергии. Най-добре е това да стане, когато видите, че бебето е готово за това. То само ще ви го покаже.

Килограмите при недоносените не биха могли да бъдат добър ориентир, защото недоносените бебета понякога наддават твърде бавно. Ако проявява някои от следните симптоми, значи най-вероятно е готово за захранването: седи седнало в столчето, проявява любопитство към храната, може да държи главата си изправена, не изплюва храната веднага, макар че това може и да е подвеждащо.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

След всичко казано дотук може да обобщим, че независимо от какво страда вашето дете, кърмата ви е от много голяма важност за неговото добро по-нататъшно развитие. И макар че захранването се препоръчва да започне около шестия месец, то кърменето е препоръчително да продължи поне до годинка.

Прочетете още по темата за захранването на недоносени бебета – ще ви бъде полезно.

| Сподели тази статия с приятели