Кърмене на близнаци

Вероятно много майки гледат на кърменето на близнаци като непосилна задача. Или поне в началото. Всъщност обаче повечето жени свикват с времето и спират да гледат на кърменето като на непостижима цел.

близнаци

Като за начало трябва да знаете, че ползите от кърменето са в пъти повече от храненето на бебета с адаптирано мляко. Особено при близнаците, които много често се раждат с по-ниско тегло или преждевременно.

Кърмата е много хранителна, освен това в нея се съдържат всички необходими съставки, за да израстват бебетата бързо и здрави. То е богато на аминокиселини и протеини и е много калорично. Всичко това ще им помогне да укрепнат. Затова е наистина важно да предпочетете кърмата, ако имате тази възможност.

Много майки се безпокоят, че количеството кърма няма да им е достатъчно за две деца. Не се тревожете! Природата си знае работата! Ще имате достатъчно количество мляко, тъй като честото сучене увеличава лактацията. Благодарение на това тялото ви ще произвежда достатъчно кърма, която ще стига и за двете ви деца.

Най-вероятно през първите седмици ще ви е по-удобно да кърмите всяко от бебетата по отделно. Това е съвсем нормално. Всяко от тях е различно, нуждите на всяко от тях – също. Те ще приемат различно количество мляко, съответно и времето, което ще отделяте за тях, ще бъде различно. Но съвсем скоро ще се справяте без проблем с храненето и на двете.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Разбира се има майки, които не желаят или не успяват да кърмят двете заедно – подобно кърмене се нарича тандем. Недостатък на подобно решение е, че отнема много повече време. Но това е индивидуална преценка.

Ако все пак имате желание да опитате да кърмите в тандем, има различни пози, които ще ви дадат насока и ще ви улеснят. Вероятно ще изпитате затруднение в началото да се справите сами и е възможно да ви е необходима чужда помощ. Да, но съвсем скоро ще успявате да се справяте чудесно и без помощник. В последствие нуждите ви ще се свеждат само до възглавниците, които ще улеснят процеса на хранене.

Както вече споменахме, твърде е възможно едно от бебетата да е по-активно, да приема по-голямо количество мляко. Ако е така – старайте се да сменяте местата на децата, за да се уравновеси количеството кърма и в двете гърди. Да разменяте мястото на близнаците всеки ден е един добър вариант.

Ако все още не сте опитвали да кърмите бебетата заедно, ще споделим някои от най-популярните пози, които повечето майки използват и за които споделят, че са сред най-подходящите за тях самите. Единственото, от което се нуждаете, са няколко възглавници, които ще бъдат вашето помощно средство в начинанието.

Поза „Двойна люлка“

При тази поза трябва да сте седнали или в полу-легнало сътстояние. Вземете бебетата, ако ви е по-удобно можете да си служите и с възглавници. Бебетата трябва да са разположени на сгъвките на ръцете ви. А телата им трябва да образуват буквата V.

„Футболна“ поза

Наричана е още странична поза. При нея се облягате на възглавницата, а децата разполагате под мишниците си, като ги поставяте върху възглавниците. Техните главички в тази поза гледат към вас, а крачетата им са в посока на вашия гръб.

„Кръстосана“ поза

Тя е обратната на Футболната. Телцата на бебетата не са поставени от двете ви страни, а идват от вашата предна страна, като се кръстосват едно с друго.

Независимо обаче от тези предложения, най-важно е самите вие да установите коя поза ще е подходяща за вас. Затова експериментирайте! Пробвайте различни варианти и ще видите, че съвсем скоро ще намерите тази, в която ще ви бъде удобно да кърмите.

f | Сподели с приятели