Възможно ли е кърменето с вдлъбнати или плоски зърна

Много жени, но най-вече майки, които имат плоски или вдлъбнати зърна, гледат на този проблем като на един много голям дефект, който ще им попречи да кърмят своите деца.

кърмене с вдлъбнати или плоски зърна

Но той не е нито толкова страшен, нито толкова опасен. Дори не е толкова реална пречка при кърменето, колкото въображаема.

Как се появява вдлъбнатото зърно

Проблемът може да се дължи както на наследственост, така и да е резултат от някакво заболяване, развито през годините.

Нерядко причина за вдлъбнатото зърно се оказва носенето на твърде тясно бельо, прилепващо силно за плътта. Може да ви предложим нашите сутиени за кърмене. Изработени са от еластина памучна материя, не спарват и не стягат.

В случай, че забележите зърното да потъва бързо, е редно да посетите специалист, тъй като най-вероятно това потъване е резултат от възпалителен процес.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много е важно да направим разлика между вдлъбнатите зърна и плоските зърна. Наименованията сами говорят за себе си. Зърната, които са плоски или вдлъбнати не изпъкват дори и при притискане, а ако това се случи, те бързо възвръщат формата си.

Важно е да се спомене, че не е изключено една жена да има две различни зърна на двете гърди.

Може ли жени с плоски зърна да кърмят успешно

Широко разпространено е мнението, че жените с плоски зърна не могат да кърмят своите бебета. Това е заблуда, в която много от майките вярват, за съжаление. „Компетентното“ мнение на специалисти и доброжелатели първоначално поставя под съмнение способността им да кърмят, а след това те сами се отказват, когато се изправят пред първите трудности на кърменето, с които се сблъскват един много голям процент от жените впрочем.

Така съвсем скоро след неуспехите майките решава, че е време да преминат на изкуствено хранене, заради благото на бебето. И така забравят, че по-добро благо за бебето от майчината кърма няма.

А всъщност кърменето е напълно възможно да се случи дори и от майки, които са с плоски зърна. Това е така, защото бебето смуче, натискайки ареолата. Когато суче, то засмуква зърното и го издърпва.

Тъй като много майки си мислят, че кърменето с такива зърна е невъзможно, те прибягват до използването на различни помощни средства. Такива са например ниплетите (силиконови чашки, посредством които се притиска зърното). Различни изследвания обаче показват, че жени, които са използвали подобни средства, всъщност са страдали от повече проблеми, отколкото жените, които не ги използват.

А това дали зърното е изпъкнало или не, няма голямо значение, защото не само по него са разположени отворчетата на каналите, през които млякото тече. Те са разположени и върху ареаолите. Да, много от тях са скупчени на зърното, но съвсем не всички.

Всичко, казано по-горе, важи и за вдлъбнатите зърна, но с малки изключения. Много голям процент от жените с вдлъбнати зърна могат да кърмят, но тук е много важно в каква степен е еластична тъканта на ареолата. Това означава, че ако зърното е вдлъбнато и не може да се поддава на манипулации, а ареолата е нееластична, е възможно кърменето да се осъществява по-трудно. В по-редки случаи дори е невъзможно.

Ако искате да кърмите бебето си, много е важно да започнете да го правите още в самото начало. В първия ден. Нека то да е само на кърма. Запомнете, че контактът кожа до кожа е голямо значение за вашето бебе. Ранното закърмване ще ви спести много от евентуалните проблеми, които бихте имали в противен случаи в последствие.

f | Сподели с приятели