Връщането на храна от бебето след нахранване – проблем или не?

Връщането на храна от бебето, когато преди минути сте го нахранили се нарича със сложното име – регургитация. Този проблем е много неприятен, винаги е свързан с притеснения от страна на майката и понякога, може дори да е сериозен.

Връщането на храна от бебето след нахранване

Затова в следващите редове ще се опитаме да ви разясним какво всъщност стой зад него, как евентуално можете да го избегнете и кога да се свържете с лекар!

4.50лв
bstyle.bg - бебешки бодита с широка презрамка
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какво представлява Регургитацията?

Както вече споменахме всяко новородено, когато се нахрани при оригване или не връща различни по обем количества мляко. Въпреки, че този процес прилича на повръщането, то той е съвсем различен и причината за появата му е различна. Главното, което предизвиква връщането на мляко след нахранване, е не дотам развилата се стомашно-чревна система на невръстното бебе. Неразвитата част е именно сфинктера или пръстеновидния мускул, който разделя хранопровода от стомаха и неговото съдържание. Този мускул, както и повечето мускули в тялото на новороденото, все още не е заякнал!

Така при прехранване евентуално, при резки движения на бебчето след нахранване, при обръщане по корем, за да се оригне и дори при самото оригване, се изхвърлят малки количества мляко. Това е така, защото съдържанието в стомахчето на бебето, натиска мускула и той внезапно се отваря към хранопровода, което води и до изхвърлянето на храна съответно. При този род изхвърляне на храна не се правят мускулни контракции, както е при едно повръщане, а чисто и просто преялото бебе или невнимателно поместеното, изхвърля част от храната си навън.

5лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Главната причина за появата на връщането на храна от бебето, след хранене е и поглъщането на въздух при самото хранене. Като цяло кърмените бебета по-рядко страдат от този проблем, но тези които са по-лакоми, също поглъщат въздух. За кърмените изкуствено бебета поглъщането на въздух с млякото е почти неизбежно, защото и най-съвременните шишета не могат да заместят функциите на гърдата. За да предпазите бебето от това спонтанно връщане на храна е добре да спазвате сравнително голям интервал от поне 3 часа между храненията или просто да изчакате бебето да изгладнее. Но пък прекаленото изгладняване, може да накара малчугана да суче лакомо и така ще погълне сравнително големи количества въздух или пък бързо ще се засити и ще му стане тежко.

Винаги след хранене е задължително бебето да се оригне. Дори и при самото оригване да има малко изхвърляне на мляко, ако не го направи, по-късно бебето ще върне сравнително по-голямо количество храна. Понякога бебетата, дори и да ги държите изправени, дори и да не мърдат много след хранене, направо изкарват млякото си след хранене на фонтан. Така от самото хранене, няма голяма полза, защото храната не се е усвоила, за толкова кратко време. При подобни случаи, някои педиатри препоръчват добавяне на малко оризова каша към млякото, но доколко помага е спорно!

Като цяло връщането на храна от бебето след нахранване изчезва до към петия или шестия месец, когато мускула регулиращ хранопровода и стомаха вече е достатъчно силен. Но при някои деца този процес е значително по-бавен и те връщат храната си, дори когато вече са захранени и когато минат на обща храна дори. Просто при тях мускула е доста слаб и честите връщания на храна провокират все нови и нови такива. Това с времето се израства и дори може някои деца да го израстат на 2, 3 или дори 4 години, като връщането на храна става все по-рядко с времето и изчезва в един момент. Кога, обаче е добре да потърсите помощта на лекар и да се консултирате по този проблем? Когато след всяко едно хранене бебето ви повръща на фонтан и не наддава добре. Това е признак, че връщането на храна от бебето е по-сериозен проблем и има нужда от адекватно лечение! Когато в повърнатото има и следи от кръв, то задължително е нужна консултация с детски педиатър.

Може ли донякъде връщането на храна от бебето да се предотврати и как?

Най-главната цел да се спре процеса с времето, е той да се ограничи по честота и количество. Определено той не може да бъде спрян, особено в началните месеци на хранене, до към 3-я, 4-я, но пък може да бъде сравнително разреден с помощта на редица добри методики. Най-главното е да се минимализира поглъщането на въздух при храненето с мляко или кърменето! Така стомаха няма да се подува и следователно да връща храната. Ето и на какви практики да заложите:

* Винаги хранете бебето си преди да е изгладняло много, това ще го накара да суче бавно и спокойно, въпреки че някой бебета са си лакоми и винаги сучат бързо!

* Кърмените бебета се ядосват и плачат, когато позицията им на гърдата е неудобна и притока на кърма оскъден. Винаги се стремете да избягвате тези неща, понеже бебето, нито ще се нахрани добре, нито пък после ще избегнете връщането на храна от бебето след хранене.

* Храненето на бебето е добре да става в поизправено положение, защото така гарантирате по-добро усвояване на млякото. Добре е дори да оригвате мъника по средата на кърменето, за да му осигурите комфортно хранене на другата гърда. След хранене отново задължително се оригва бебето, като не се насилва, а се изчаква търпеливо. Поне до половин час след хранене е добре да си почива от бурни игри и въртене.

* Не слагайте веднага детето да спи след нахранване в креватчето, дори и да се е унесло! Когато нивото на главичката на бебето е на нивото на стомаха, вероятността, то да върне почти цялата си храна е по-голяма. Затова дръжте го леко изправено поне за 20 минути, дори и да спи право във вас!

Връщането на храна от бебето след хранене е нормално проявление на още незрялата хранителна система на мъника и с времето отминава. Когато, обаче това е прекалено често явление, то адекватно лечение е задължително да се търси, така че следете все пак, колко често и какво количество храна се връща! Връщането на храна от бебето на всяко едно хранене и то по много не е нормално и педиатър ще ви посъветва за адекватното решение!

f | Сподели с приятели