Връщането на храна от бебето след нахранване – проблем или не

Връщането на храна от бебето, когато преди минути сте го нахранили се нарича със сложното име – регургитация. Този проблем е много неприятен, винаги е свързан с притеснения от страна на майката и понякога може дори да е сериозен.

Връщането на храна от бебето след нахранване

Затова в следващите редове ще се опитаме да ви разясним какво всъщност стой зад него, как евентуално можете да го избегнете и кога да се свържете с лекар.

Какво представлява Регургитацията

Както вече споменахме всяко новородено, когато се нахрани при оригване или не връща различни по обем количества мляко. Въпреки че този процес прилича на повръщането, то той е съвсем различен и причината за появата му е различна. Главното, което предизвиква връщането на мляко след нахранване, е не дотам развилата се стомашно-чревна система на невръстното бебе. Неразвитата част е именно сфинктера или пръстеновидния мускул, който разделя хранопровода от стомаха и неговото съдържание. Този мускул, както и повечето мускули в тялото на новороденото, все още не е заякнал.

Така при прехранване евентуално, при резки движения на бебчето след нахранване, при обръщане по корем, за да се оригне и дори при самото оригване, се изхвърлят малки количества мляко. Това е така, защото съдържанието в стомахчето на бебето натиска мускула и той внезапно се отваря към хранопровода, което води и до изхвърлянето на храна съответно. При този род изхвърляне на храна не се правят мускулни контракции, както е при едно повръщане, а чисто и просто преялото бебе или невнимателно поместеното изхвърля част от храната си навън.

Главната причина за появата на връщането на храна от бебето след хранене е и поглъщането на въздух при самото хранене. Като цяло кърмените бебета по-рядко страдат от този проблем, но тези които са по-лакоми, също поглъщат въздух. За кърмените изкуствено бебета поглъщането на въздух с млякото е почти неизбежно, защото и най-съвременните шишета не могат да заместят функциите на гърдата. За да предпазите бебето от това спонтанно връщане на храна е добре да спазвате сравнително голям интервал от поне 3 часа между храненията или просто да изчакате бебето да изгладнее. Но пък прекаленото изгладняване може да накара малчугана да суче лакомо и така ще погълне сравнително големи количества въздух или пък бързо ще се засити и ще му стане тежко.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Винаги след хранене е задължително бебето да се оригне. Дори и при самото оригване да има малко изхвърляне на мляко, ако не го направи, по-късно бебето ще върне сравнително по-голямо количество храна. Понякога бебетата, дори и да ги държите изправени, дори и да не мърдат много след хранене, направо изкарват млякото си след хранене на фонтан. Така от самото хранене няма голяма полза, защото храната не се е усвоила за толкова кратко време. При подобни случаи някои педиатри препоръчват добавяне на малко оризова каша към млякото, но доколко помага е спорно.

Като цяло връщането на храна от бебето след нахранване изчезва до към петия или шестия месец, когато мускула регулиращ хранопровода и стомаха вече е достатъчно силен. Но при някои деца този процес е значително по-бавен и те връщат храната си, дори когато вече са захранени и когато минат на обща храна дори. Просто при тях мускула е доста слаб и честите връщания на храна провокират все нови и нови такива. Това с времето се израства и дори може някои деца да го израстат на 2, 3 или дори 4 години, като връщането на храна става все по-рядко с времето и изчезва в един момент. Кога обаче е добре да потърсите помощта на лекар и да се консултирате по този проблем? Когато след всяко едно хранене бебето ви повръща на фонтан и не наддава добре. Това е признак, че връщането на храна от бебето е по-сериозен проблем и има нужда от адекватно лечение. Когато в повърнатото има и следи от кръв, то задължително е нужна консултация с детски педиатър.

Може ли донякъде връщането на храна от бебето да се предотврати и как

Най-главната цел да се спре процеса с времето, е той да се ограничи по честота и количество. Определено той не може да бъде спрян, особено в началните месеци на хранене, до към 3-я, 4-я, но пък може да бъде сравнително разреден с помощта на редица добри методики. Най-главното е да се минимализира поглъщането на въздух при храненето с мляко или кърменето. Така стомаха няма да се подува и следователно да връща храната. Ето и на какви практики да заложите:

* Винаги хранете бебето си преди да е изгладняло много, това ще го накара да суче бавно и спокойно, въпреки че някой бебета са си лакоми и винаги сучат бързо.

* Кърмените бебета се ядосват и плачат, когато позицията им на гърдата е неудобна и притока на кърма оскъден. Винаги се стремете да избягвате тези неща, понеже бебето, нито ще се нахрани добре, нито пък после ще избегнете връщането на храна от бебето след хранене.

* Храненето на бебето е добре да става в поизправено положение, защото така гарантирате по-добро усвояване на млякото. Добре е дори да оригвате мъника по средата на кърменето, за да му осигурите комфортно хранене на другата гърда. След хранене отново задължително се оригва бебето, като не се насилва, а се изчаква търпеливо. Поне до половин час след хранене е добре да си почива от бурни игри и въртене.

* Не слагайте веднага детето да спи след нахранване в креватчето, дори и да се е унесло. Когато нивото на главичката на бебето е на нивото на стомаха, вероятността, то да върне почти цялата си храна е по-голяма. Затова дръжте го леко изправено поне за 20 минути, дори и да спи право във вас.

Връщането на храна от бебето след хранене е нормално проявление на още незрялата хранителна система на мъника и с времето отминава. Когато, обаче това е прекалено често явление, то адекватно лечение е задължително да се търси, така че следете все пак, колко често и какво количество храна се връща. Връщането на храна от бебето на всяко едно хранене и то по много не е нормално и педиатър ще ви посъветва за адекватното решение.

f | Сподели с приятели