Нямам кърма, какво да правя – най-добрите съвети за кърмещи майки!

Нямам кърма, какво да правя? Един въпрос, с който рано или късно всяка една кърмачка се сблъсква.

Нямам кърма, какво да правя

Независимо дали кърмата ви е намаляла за момент, дали имате усещането, че гърдите ви са празни или бебето плаче, вероятно защото е гладно – решението е да откриете проблема и да го решите! Това обаче е колкото лесно понякога, толкова и трудно същевременно.

Според повечето майки, а и според проучвания правени в областта – причината да се откаже една родилка от кърмене в началото или в последствие е една. Тя е привидната липса на кърма!!! Затова днес ще наблегнем на причините защо може да нямате кърма, как да се справите и дали въобще да спрете да кърмите е опция, пред която да се изправите?

Преди да ви споделим най-добрите си съвети от практиката как да запазите кърменето си, прочетете и материала ни за състава на кърмата в различните моменти на кърмене – много ще ви е полезен.

Нямам кърма, какво да правя – за нощното кърмене, кърменето на поискване и метода на изключителното кърмене!

Когато една майка започне да кърми бебето си, след раждането тя се сблъсква основно с три проблема – не е намерила позиция за кърмене (правилна за нея и бебето), съмнява се в количествата достатъчни за нахранване на бебето и получаването на куп съвети, които така и не разбира в момента.

Ако не проявите упорство и се откажете да кърмите, само защото в момента кърмата ви е малко или ви се иска по-лесно и бързо да ставаха нещата – губите и вие, и бебето ви.

Доказано е, че кърмата е най-добрата храна за малките бебета и то до навършването им на поне половин година. Ако нямате кърма причината може да е стрес, прекалено притеснение, неправилно хранене, вредни навици. По въпроса е изписана тонове информация. Тя обаче не отговаря на въпроса – нямам кърма, какво да правя?

Отговорът се крие в баланса на мисленето, начина на живот и новите ви навици свързани с бебето. За да имате достатъчно кърма, да става тя повече и да посрещате нуждите на бебето – кърмете на поискване, не отхвърляйте нощното кърмене с лека ръка и кърмете „изключително“! Само така няма да позволите кърмата ви да намалее и да спре. Бебето ви няма да се откаже да суче и вече няма да имате проблем с нахранването му и добрите темпове на растеж.

Колкото по-трезво и спокойно реагирате към най-естественият за една жена процес – кърменето, толкова по-безпроблемно ще го осъществите!

Първата „греда“ или мит, с който една неопитна кърмачка трябва да се справи, е кърменето под час. Това още в болницата и се насажда като рутина. Малките бебета не бива да бъдат кърмени под час, защото те трябва да се чувстват сигурни и спокойни. Кърменето на поискване им осигурява това спокойствие и сигурност. Отдавна Световната здравна организация и много педиатрични асоциации по света са приели, че бебето трябва да суче, когато покаже, че желае това!

Истината е, че бебетата са различни. Едни огладняват по-бързо, защото поемат по-малки количества кърма, докато други издържат „заветните 4 часа“, защото са се нахранили обилно. Ако следвате „глада“ на бебето си, то кърмата ви, дори и малко в началото, ще започне да се увеличава.

Питате се как да разберете, че мъника ви е гладен, а не плаче поради друга причина? Когато бебето се върти и отваря малката си устица, лапа си ръчичките, неспокойно е и разбира се надава силен плач след рутинното хленчене – значи е гладно и търси мама за помощ!

Съветваме ви да не изчаквате бебето ви да започне да реве неистово и тогава да го кърмите. То ще е твърде неспокойно, няма да може да се нахрани, ще се задави в опитите си да суче бързо и резултата ще е гладно бебе и постепенна загуба на кърма.

За да не се питате – нямам кърма, какво да правя? – освен да кърмите на поискване, кърмете и през нощта.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Нощното кърмене е трудно, понеже ви се спи, искате да си отпочинете – но то е много важно за производството на кърма и добрата лактация на гърдите. Освен това бебето няма как да издържи повече от до 4 часа в началото, без да се нахрани (твърде е малко). Малкото бебе кърмете на поискване, трябва да се храни колкото пъти има нужда през нощта.

Митовете, че това не е добре за стомаха му са доказана отживелица. Когато е гладно бебето се чувства в опасност и се пита защо мама сега ме е изоставила? Даването на вода или люлеенето из цялата стая влошават нещата. По-лесно и за вас и за бебето ще бъде да го вземете и удобно на леглото да го накърмите! Така ще расте с бързи темпове, а вие ще имате изобилие от кърма. По въпроса за изключителното кърмене, може да се каже едно – то е най-добрият вариант на кърмене, защото не предизвиква намаляване и спиране на кърмата.

Когато дадете на бебето си адаптирано мляко за дохранване, въведете сок, вода дори понякога или пюрета в ранна възраст (преди навършени 6 месеца) – вие го отказвате от кърмата. Коремчето на бебето е малко все още, за него най-щадящата и засищаща храна е кърма. Опитвайки различни вкусове, то загубва апетита си към кърмата изключително и така суче по-малко. Това за вас означава намаляване на лактацията, дори и да се опитвате постоянно да се изцеждате. Затова да кърмите изключително бебето си до 6 месечна възраст е най-доброто решение!

Ако не искате да стигнете до въпроса – нямам кърма, какво да правя? – то започнете едно съзнателно и информирано кърмене още от самото начало! За целта кърмете на поискване, кърмете и през нощта и го правете докато бебето ви навърши поне 6 месеца, тоест изключително.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега може да се информирате за добрите позициите на кърмене.

| Сподели с приятели