Нямам кърма, какво да правя – най-добрите съвети за кърмещи майки

Нямам кърма, какво да правя? Един въпрос, с който рано или късно всяка една кърмачка се сблъсква.

Нямам кърма, какво да правя

Независимо дали кърмата ви е намаляла за момент, дали имате усещането, че гърдите ви са празни или бебето плаче, вероятно защото е гладно – решението е да откриете проблема и да го решите. Това обаче е колкото лесно понякога, толкова и трудно същевременно.

Според повечето майки, а и според проучвания правени в областта – причината да се откаже една родилка от кърмене в началото или в последствие е една. Тя е привидната липса на кърма. Затова днес ще наблегнем на причините защо може да нямате кърма, как да се справите и дали въобще да спрете да кърмите е опция, пред която да се изправите?

Преди да ви споделим най-добрите си съвети от практиката как да запазите кърменето си, прочетете и материала ни за състава на кърмата в различните моменти на кърмене – много ще ви е полезен.

Нямам кърма, какво да правя – за нощното кърмене, кърменето на поискване и метода на изключителното кърмене

Когато една майка започне да кърми бебето си, след раждането тя се сблъсква основно с три проблема – не е намерила позиция за кърмене (правилна за нея и бебето), съмнява се в количествата достатъчни за нахранване на бебето и получаването на куп съвети, които така и не разбира в момента.

Ако не проявите упорство и се откажете да кърмите, само защото в момента кърмата ви е малко или ви се иска по-лесно и бързо да ставаха нещата – губите и вие, и бебето ви.

Доказано е, че кърмата е най-добрата храна за малките бебета и то до навършването им на поне половин година. Ако нямате кърма причината може да е стрес, прекалено притеснение, неправилно хранене, вредни навици. По въпроса е изписана тонове информация. Тя обаче не отговаря на въпроса – нямам кърма, какво да правя?

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Отговорът се крие в баланса на мисленето, начина на живот и новите ви навици свързани с бебето. За да имате достатъчно кърма, да става тя повече и да посрещате нуждите на бебето – кърмете на поискване, не отхвърляйте нощното кърмене с лека ръка и кърмете „изключително“. Само така няма да позволите кърмата ви да намалее и да спре. Бебето ви няма да се откаже да суче и вече няма да имате проблем с нахранването му и добрите темпове на растеж.

Колкото по-трезво и спокойно реагирате към най-естественият за една жена процес – кърменето, толкова по-безпроблемно ще го осъществите.

Първата „греда“ или мит, с който една неопитна кърмачка трябва да се справи, е кърменето под час. Това още в болницата и се насажда като рутина. Малките бебета не бива да бъдат кърмени под час, защото те трябва да се чувстват сигурни и спокойни. Кърменето на поискване им осигурява това спокойствие и сигурност. Отдавна Световната здравна организация и много педиатрични асоциации по света са приели, че бебето трябва да суче, когато покаже, че желае това.

Истината е, че бебетата са различни. Едни огладняват по-бързо, защото поемат по-малки количества кърма, докато други издържат „заветните 4 часа“, защото са се нахранили обилно. Ако следвате „глада“ на бебето си, то кърмата ви, дори и малко в началото, ще започне да се увеличава.

Питате се как да разберете, че мъника ви е гладен, а не плаче поради друга причина? Когато бебето се върти и отваря малката си устица, лапа си ръчичките, неспокойно е и разбира се надава силен плач след рутинното хленчене – значи е гладно и търси мама за помощ.

Съветваме ви да не изчаквате бебето ви да започне да реве неистово и тогава да го кърмите. То ще е твърде неспокойно, няма да може да се нахрани, ще се задави в опитите си да суче бързо и резултата ще е гладно бебе и постепенна загуба на кърма.

За да не се питате – нямам кърма, какво да правя? – освен да кърмите на поискване, кърмете и през нощта.

Нощното кърмене е трудно, понеже ви се спи, искате да си отпочинете – но то е много важно за производството на кърма и добрата лактация на гърдите. Освен това бебето няма как да издържи повече от до 4 часа в началото, без да се нахрани (твърде е малко). Малкото бебе кърмете на поискване, трябва да се храни колкото пъти има нужда през нощта.

Митовете, че това не е добре за стомаха му са доказана отживелица. Когато е гладно бебето се чувства в опасност и се пита защо мама сега ме е изоставила? Даването на вода или люлеенето из цялата стая влошават нещата. По-лесно и за вас и за бебето ще бъде да го вземете и удобно на леглото да го накърмите. Така ще расте с бързи темпове, а вие ще имате изобилие от кърма. По въпроса за изключителното кърмене, може да се каже едно – то е най-добрият вариант на кърмене, защото не предизвиква намаляване и спиране на кърмата.

Когато дадете на бебето си адаптирано мляко за дохранване, въведете сок, вода дори понякога или пюрета в ранна възраст (преди навършени 6 месеца) – вие го отказвате от кърмата. Коремчето на бебето е малко все още, за него най-щадящата и засищаща храна е кърма. Опитвайки различни вкусове, то загубва апетита си към кърмата изключително и така суче по-малко. Това за вас означава намаляване на лактацията, дори и да се опитвате постоянно да се изцеждате. Затова да кърмите изключително бебето си до 6 месечна възраст е най-доброто решение.

Ако не искате да стигнете до въпроса – нямам кърма, какво да правя? – то започнете едно съзнателно и информирано кърмене още от самото начало. За целта кърмете на поискване, кърмете и през нощта и го правете докато бебето ви навърши поне 6 месеца, тоест изключително.

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега може да се информирате за добрите позициите на кърмене.

f | Сподели с приятели