Най-честите грешки, които провалят кърменето

Кои са основните грешки, допускани от младите майки, защо могат да доведат до спиране на кърменето и как да ги предотвратим?

Най-честите грешки, които провалят кърменето

Много често, въпреки старанието на майките, кърменето не върви по план. Липсата на опит и следването на грешни съвети са най-честите причини за спиране на лактацията. Добре е да бъдете подготвени за повечето проблеми, с които ще се сблъскате за да ги избегнете и да кърмите успешно детето си.

Кърмене по график

Въпреки, че препоръките на повечето педиатри и специалисти по детско развитие по света са бебето да се храни при поискване, за съжаление у нас все още има детски лекари, които съветват майките да кърмят по режим. Това е първата крачка към провала на кърменето.

Бебетата имат инстинкт и отлично усещат кога са гладни. Природата се е погрижила за това и никой бозайник няма нужда от часовник за да разбере кога трябва да яде. Ако слагате бебето на гърда толкова често колкото иска, тялото ви ще произвежда кърма, в количество, което му е нужно. Щом бебето изпразни гърдите ви, за вашето тяло, това е знак, че трябва да произведе още кърма за да има за следващото хранене. И обратно, ако бебето не суче често, производството на кърма намалява.

Неправилна поза при кърмене

Неправилното слагане на гърда може да доведе до разраняване на зърната, изморяване и изнервяне на бебето, което не успява да засуче добре. Главата на бебето трябва да бъде на нивото на гърдите, то не трябва да е извито напред или назад. Бебето трябва да може да диша свободно през носа за да суче ефективно. Детето трябва да обхване зърното и ареолата.

Най-добре още в родилния дом се консултирайте с акушерките и педиатрите за правилните пози по време на кърмене. Ако се налага потърсете и консултант по кърмене.

Прочетете и статията ни за най-добрите пози за кърмене – ще ви бъде интересно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Чакате твърде дълго преди да потърсите помощ

Още в първите дни щом установите, че кърменето не се получава, най-добре потърсете съвет от професионален консултант по кърмене или от майка, имаща дълъг опит с успешно кърмене. Не чакайте млякото да започне да намалява или бебето да свикне да се храни от шише. Колкото по-рано разрешите проблемите, толкова по-голям е шанса ви за успех.

Включване на адаптирано мляко

Много майки решават, че кърмата им не е достатъчна и твърде рано започват да дохранват. Въвеждането на формула и даването на големи количества вода са почти сигурна стъпка към спиране на лактацията. Не всеки плач е признак на глад и ако бебето наддава, жизнено и активно е и пълни памперсите, значи кърмата му е достатъчна.

Изцеждането и храненето на бебето с кърма от шише могат да доведат до нежелание за сучене от негова страна. Пиенето на мляко от биберон е по-лесно и по-малко изморително за него, а и вие виждате колко е изяло. Контактът на бебето и майката и сученето от гърдата обаче са незаменими за производството на кърма. Ако се съмнявате, че бебето остава недохранено, консултирайте се с педиатъра и не бързайте да му давате адаптирано мляко.

Недооценяване на кърменето и твърде бързо отказване

Има жени, при които кърменето се получава от първия път, лесно като детска игра. За съжаление далеч не при всички е така. Освен желание, за успешно кърмене са нужни търпение и практика. В първите дни след раждането се случват някои основни грешки, които водят до проблеми като: твърде късно слагане на гърда и даване на формула, даване на големи количества вода, неправилна поза при кърмене. Те водят до умора и раздразнение у бебето, неправилно засукване, разраняване на гърдите на майката.

Като прибавим към това умората и стресът от раждането, недоспиването и притеснението, че детето не се храни достатъчно, много майки не издържат на напрежението и спират да кърмят. Рано е да се отказвате на този начален етап. С повече опити, търпение и добри съвети е напълно възможно кърменето да се превърне в лесно и приятно занимание за вас. Запомнете, че естественото хранене е най-доброто за бебето.

Кърмата е с оптимален състав, спрямо неговите потребности и му дава всичко необходимо за пълноценен старт на живот. Осъзнавайки важността на кърменето е добре да се заредите с търпение и да не се обезкуражавате твърде рано.

Съвети за успешно кърмене:

– След раждането сложете бебето на гърда при първа възможност. Ранния контакт стимулира лактацията и спомага за безпроблемно кърмене;

– Хранете новороденото без да гледате часовника. Научете се да разпознавате признаците на глад и предлагайте на бебето да суче често;

– Не давате на бебето залъгалка, нито големи количества вода или чай;

Гушкайте бебето често, тъй като физическия контакт стимулира производството на кърма;

– Ако в началото имате твърде много кърма или бебето се изморява бързо и не успява да изсуче всичко, изцеждайте се след кърмене и съхранявайте млякото;

– Не бързайте да дохранвате с формула преди да сте опитали всички възможни варианти за успешно кърмене;

– Ако не можете да се справите сама не се колебайте да потърсите помощ от консултант по кърмене.

f | Сподели с приятели