Най-честите грешки, които провалят кърменето

Кои са основните грешки, допускани от младите майки, защо могат да доведат до спиране на кърменето и как да ги предотвратим?

Най-честите грешки, които провалят кърменето

Много често, въпреки старанието на майките, кърменето не върви по план. Липсата на опит и следването на грешни съвети са най-честите причини за спиране на лактацията. Добре е да бъдете подготвени за повечето проблеми, с които ще се сблъскате за да ги избегнете и да кърмите успешно детето си.

Грешка №1 – кърмене по график

Въпреки, че препоръките на повечето педиатри и специалисти по детско развитие по света са бебето да се храни при поискване, за съжаление у нас все още има детски лекари, които съветват майките да кърмят по режим. Това е първата крачка към провала на кърменето.

Бебетата имат инстинкт и отлично усещат кога са гладни. Природата се е погрижила за това и никой бозайник няма нужда от часовник за да разбере кога трябва да яде. Ако слагате бебето на гърда толкова често колкото иска, тялото ви ще произвежда кърма, в количество, което му е нужно. Щом бебето изпразни гърдите ви, за вашето тяло, това е знак, че трябва да произведе още кърма за да има за следващото хранене. И обратно, ако бебето не суче често, производството на кърма намалява.

Грешка №2 – неправилна поза при кърмене

Неправилното слагане на гърда може да доведе до разраняване на зърната, изморяване и изнервяне на бебето, което не успява да засуче добре. Главата на бебето трябва да бъде на нивото на гърдите, то не трябва да е извито напред или назад. Бебето трябва да може да диша свободно през носа за да суче ефективно. Детето трябва да обхване зърното и ареолата.

Най-добре още в родилния дом се консултирайте с акушерките и педиатрите за правилните пози по време на кърмене. Ако се налага потърсете и консултант по кърмене.

Прочетете и статията ни за най-добрите пози за кърмене – ще ви бъде интересно.

Грешка №3 – чакате твърде дълго преди да потърсите помощ

Още в първите дни щом установите, че кърменето не се получава, най-добре потърсете съвет от професионален консултант по кърмене или от майка, имаща дълъг опит с успешно кърмене. Не чакайте млякото да започне да намалява или бебето да свикне да се храни от шише. Колкото по-рано разрешите проблемите, толкова по-голям е шанса ви за успех.

Грешка № 4 – включване на адаптирано мляко

Много майки решават, че кърмата им не е достатъчна и твърде рано започват да дохранват. Въвеждането на формула и даването на големи количества вода са почти сигурна стъпка към спиране на лактацията. Не всеки плач е признак на глад и ако бебето наддава, жизнено и активно е и пълни памперсите, значи кърмата му е достатъчна.

Изцеждането и храненето на бебето с кърма от шише могат да доведат до нежелание за сучене от негова страна. Пиенето на мляко от биберон е по-лесно и по-малко изморително за него, а и вие виждате колко е изяло. Контактът на бебето и майката и сученето от гърдата обаче са незаменими за производството на кърма. Ако се съмнявате, че бебето остава недохранено, консултирайте се с педиатъра и не бързайте да му давате адаптирано мляко.

Грешка №5 – недооценяване на кърменето и твърде бързо отказване

Има жени, при които кърменето се получава от първия път, лесно като детска игра. За съжаление далеч не при всички е така. Освен желание, за успешно кърмене са нужни търпение и практика. В първите дни след раждането се случват някои основни грешки, които водят до проблеми като: твърде късно слагане на гърда и даване на формула, даване на големи количества вода, неправилна поза при кърмене. Те водят до умора и раздразнение у бебето, неправилно засукване, разраняване на гърдите на майката.

Като прибавим към това умората и стресът от раждането, недоспиването и притеснението, че детето не се храни достатъчно, много майки не издържат на напрежението и спират да кърмят. Рано е да се отказвате на този начален етап. С повече опити, търпение и добри съвети е напълно възможно кърменето да се превърне в лесно и приятно занимание за вас. Запомнете, че естественото хранене е най-доброто за бебето.

Кърмата е с оптимален състав, спрямо неговите потребности и му дава всичко необходимо за пълноценен старт на живот. Осъзнавайки важността на кърменето е добре да се заредите с търпение и да не се обезкуражавате твърде рано.

Съвети за успешно кърмене:

– След раждането сложете бебето на гърда при първа възможност. Ранния контакт стимулира лактацията и спомага за безпроблемно кърмене;

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

– Хранете новороденото без да гледате часовника. Научете се да разпознавате признаците на глад и предлагайте на бебето да суче често;

– Не давате на бебето залъгалка, нито големи количества вода или чай;

Гушкайте бебето често, тъй като физическия контакт стимулира производството на кърма;

– Ако в началото имате твърде много кърма или бебето се изморява бързо и не успява да изсуче всичко, изцеждайте се след кърмене и съхранявайте млякото;

– Не бързайте да дохранвате с формула преди да сте опитали всички възможни варианти за успешно кърмене;

– Ако не можете да се справите сама не се колебайте да потърсите помощ от консултант по кърмене.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели