Защо първият контакт между майката и детето е толкова важен

Макар че в последните години се правят многобройни изследвания относно влиянието на майката върху бебето преди и по време на раждане, повечето лекари сякаш неглижират тези изследвания.

контакт между майка и бебе

Ето така, въпреки че е установено колко е важен контактът „кожа до кожа“ или първият контакт на майката с бебето, практика е в болниците детето веднага да бъде отнемано от майката и да ѝ се връща след часове.

Обикновено то се взима, за да бъда претеглено, измито и аспирирано. Но никоя от тези процедури не може да замени важността на майчината прегръдка. Многобройните изследвания, направени през последните години, доказват това. А нежната прегръдка на майката не повлиява само емоционалното състояние на детето. Както отдавна е доказано, емоциите влияят на физическото състояние на организма на всеки един човек, дори и на бебето.

Практика е бебето да е отделяно от майката, дори и без да е имало някакво усложнение. А няма нищо по-успокояващо за него да е до познатия глас на мама, в нейната топла прегръдка, когато се намира в една чужда и непозната за него среда.

Бебето, като всеки друг бозайник, има естествено местообитание: в близък контакт с майката. Когато то бива извадено от това местообитание, показва физиологични признаци, че се намира под стрес. То не е в близък контакт с майка си, когато е увито в одеяло. Ето защо е възможно да стане прекалено апатично, или, както по-често се случва – да плаче постоянно като резултат от откъсването с единственото нещо, което му е познато (майката). Когато бебето е отделено от нея, то не може да си взаимодейства с нея, какъвто е естественият природен начин.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато е налице контактът „кожа до кожа“, майката и бебето обменят сетивна информация, която стимулира бебешкото поведение: търсене на гърдата, успокояване, равномерно дишане, поддържане на оптимална телесна температура и кръвна захар.

Ползи от първия контакт между майката и бебето и последствия от раздялата

Засилва имунната система

Първоначалният контакт е много важен, тъй като майката предава антитела на новороденото чрез своята кожа. Контактът помага за увеличаване на хидратацията, което предпазва бебето от вредните бактерии. Имунната система на бебето в този момент е съвсем слаба, а коластрата е едно от най-добрите средства за имунизиране на организма.

Силна привързаност

Допирът на бебето до кожата на майката стимулира производството на окситоцин – хормон на любовта. Той има за цел да изгради привързаност между майката и детето. Установено е, че под негово влияние майката успява лесно да разпознае лицето на своето бебе и успява по-лесно да разчете езика на тялото му. Той увеличава и желанието ѝ за грижа към новороденото. Всичко това е необходимо за оцеляването на детето. Нивото на хормона се увеличава, когато бебето е позиционирано върху майката и се опитва да достигне до зърното ѝ и да засуче.

Установено е влиянието на този хормон и няколко месеца след раждането на бебето. Когато децата са на три месеца, майките, които са имали първоначален досег до бебето си, са по-привързани към него, целуват го по-често, прекарват повече време с него. Известно е вече, че майките, които имат контакт кожа в кожа, кърмят по-лесно и по-продължително от останалите.

Уравновесяване на дишането и температурата

Майките имат способността естествено да променят температурата си в зависимост от тази на бебето, върху гърдите им. Особено когато бебето е хладно, това може да стане много бързо.

Освен това майките могат да уравновесят дишането на своето дете. В първите минути след раждането дишането на бебето не е равномерен, а оттам – и пулса му. Когато е разположено върху майката, то много по-лесно нормализира дишането си, усещайки нейното. А сърдечната ѝ дейност му помага да уравновеси своята собствена.

Отделянето на бебето от майката

Когато бебето бива отделено от майката, то започва да протестира, като най-често плаче неутешимо. Това е неговата естествена реакция, когато е отделено от топлото и сигурното място, каквото е майчиното тяло. Тъй като разделянето на бебето от майката е практика в болниците в страната ни, се приема за съвсем нормално бебето да плаче. Но това не е така. Силният плач може да има негативни последствия за бебето – затруднява белодробната функция, увеличава налягането в мозъка му и нивото на хормоните на стреса в тялото му.

Сами можете да се убедите колко е важно за бебето да сте до него в първите минути. Това е не само ваше право, но и ваше задължение.

f | Сподели с приятели