Проследяване на бременността стъпка по стъпка – ІІ-ра част

Като продължение на темата за проследяване на бременността, в настоящата публикация ще ви запознаем със следващите прегледи и изследвания.

Проследяване на бременността

Пети преглед (22-26-та гестационна седмица)

При тази контролна визита наблюдаващият лекар прави преглед на видеозон и проследява състоянието на плода. Също така се прави оценка на здравето и на бременната. По принцип всички прегледи през и след този срок се съпровождат с проверка състоянието на плацентата и пъпната връв (доплер).

Доплерът е изследване с ултразвук, с което може да се проследи развитието на бебето, състоянието на околоплодните води, пъпната връв, плацентата, както и кръвоснабдяването на органите.

Препоръчва се при някои съмнения (за увита пъпна връв, болки в корема, претърпяна травма на бременната, намалена активност на плода, кръвотечение), както и напълно рутинно.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Изследването се провежда при празен пикочен мехур и през корема. В някои случаи и през влагалището.

Шести преглед (28 гестационна седмица)

След този срок (до 36 гестационна седмица) на всеки две седмици се прави запис на сърдечните тонове на бебето. Също така се отчита и наличието (или липсата) на контракции. Прочетете още за проследяването на сърдечните тонове.

Записът на тонове е изследване, което продължава по-дълго (10-20 минути) и се различава от слушането на тонове. Последното може да бъде правено при всеки ултразвуков преглед.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Изследванията, които се правят най-често след 36-та гестационна седмица, са за хепатит В и С, сифилис и СПИН. Те може да се проведат и по-рано по преценка на проследяващия бременността специалист. Заради наличието на валидност на резултатите (3-6 месеца), и заради важността им за протичане на самото раждане, повечето специалисти ги назначават непосредствено преди термина.

Други задължителни изследвания преди раждането (36-38 гестационна седмица) са микробиология на влагалищен секрет, ПКК на бременната и урина.

Наблюдаващият лекар може да назначи консултация с други специалисти при нужда.

Ако сте избрали обезболяване по време на нормалното си раждане, е нужно да се проведе консултация с анестезиолог.

След 36-та гестационна седмица записите на сърдечните тонове на бебето се правят всяка седмица.

В периода до ВТР (вероятен термин на раждане) се прави последна консултация с гинеколога за изясняване предлежанието на бебето и обсъждане на самото раждане.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Това бяха прегледите и изследванията, които са оптимални за наблюдаване на една нормално протичаща бременност. По преценка на лекаря, който сте избрали да наблюдава бременността, може да се наложат допълнителни изследвания и прегледи, за да се постигне максимална безопасност както за бебето, така и за майката.

| Сподели с приятели