Плацента превия (предлежаща) – рисков фактор за бременността

Плацента превия се нарича специфично състояние на предлежаща плацента, което е придружено с тежки кръвоизливи в повечето от случаите или с обилно кървене по време на самото раждане.

Плацента превия (предлежаща) – рисков фактор за бременността

Това състояние е значително опасно за бременната жена и добрата информираност за всичко, относно него е много важен фактор в самата бременност.

Кога се диагностицира плацента превия

Това състояние се диагностицира, когато плацентата от страна на бебето – напълно или частично е покрила отвора на маточната шийка в долния край отвътре.

Така нареченото „запушване“ се появява в долния край на матката, точно където се прави връзката с влагалището и горната му част. Разбира се предлежащата плацента се диагностицира в хода на рутинните месечни прегледи, когато акушер-гинеколога изследва цялостното състояние на бебето и на бъдещата родилка. Ето малко повече по този въпрос.

Плацента превия – начин на диагностициране и методи за лечение

Както вече споменахме в предишен материал за плацентата, тя е много важен орган, за една нормално протичаща и успешна бременност. Тя осигурява на бебето необходимите хранителни вещества, необходимия кислород и изхвърля отпадъчните вещества, преработени от него и отложени в кръвта.

Плацентата е прикрепена към самата стена на женската матка и от вътрешната и по-гладка стена (бебешката плацента) се образува пъпната връв, която е връзката между майчиния организъм и този на бебето.

Нормално разположената и развиваща се плацента се прикрепя към горната стена на матката на една бременна. При плацента превия това прикрепване става в долната част на матката и е опасно състояние, както за самата бременна, така и за бебето ѝ.

Жените имащи плацента превия в по-голямата част от бременността си са ограничени от прекалени претоварвания физически и често специалистите препоръчват раждане чрез Цезарово сечение, за да е бебето в безопасност от усложнения по време на раждането. При това, често пъти маточната шийка е напълно запушена.

За да се диагностицира подобен род прилежаща плацента е нужен ултразвук. Това може да се случи на рутинен преглед за пренатално следене или ако бременната е прокървила по време на бременността.

Само с ултразвук понякога нещата не са напълно ясни и затова често пъти специалистите правят и ехография на абдомина, както и трансвагинален ултразвук. Трябва много внимателно да се извърши прегледа, за да не се разкъса самата плацента или да не се предизвика кървене от вагината.

Ако чрез датчика и изброените изследвания не се стигне до диагноза, понякога се налага и ядрено-магнитен резонанс. Така местоположението на плацентата е ясно определено. Вагиналните прегледи се избягват, защото риска от кървене е голям. Основно ултразвукът е метода за диагностика на плацента превия.

Относно методите за лечение, те се определят от няколко фактора, придружаващи състоянието. Основните от тях са здравословното състояние на бременната, колко обилно е кървенето, в кой стадий е бременността, здравето на бебето и позицията му в момента спрямо плацентата. Ще обясним методите за лечение малко по-късно. Преди това…

Плацента превия – симптоматика, време за посещение при лекаря, рискове и причинители, както и възможни усложнения

Повечето специалисти са единодушни, че най-изявените симптоми на плацента, която е прилежаща са кървенето от вагината. Това кървене не е свързано с болка и се появява най-често през втория триместър на бременността. Самият цвят на кръвта може да бъде както много тъмно червен, така и много светъл до розов. Това кървене спира без да го лекувате, но след време (около седмица например) се появява отново.

Някои бременни споделят, че усещат и контракции, но не при всички е така. И така, въпросът е кога да посетите лекаря си следящ бременността ви? Разбира се винаги при появата на кървене по време на бременността веднага трябва да потърсите съвет от акушер-гинеколог. Дори кървенето да е слабо, реагирайте навреме.

Ако е обилно и тежко, по-добре веднага потърсете спешна помощ. Разбира се не винаги кървенето е признак на плацента превия, но когато се появява през втори или третия триместър, в почти 90% от случаите това е причината.

Като цяло плацента превия се причинява при имплантирането на ембриона в долната част на матката, наместо в горната. Точно, когато ембрионът се имплантира в матката, плацентата започва своето нарастване. Когато ембрионът е имплантиран в долната част на матката, плацентата нараства над маточната шийка и така се получава състоянието плацента превия или прилежаща плацента. Обикновено още във втория триместър, при един преглед с ултразвук, специалистите диагностицират състоянието.

Статистиката сочи, че най-рисковите бременности с подобен род прилежаща плацента са в следствие на предишно раждане със секцио, оперативно отстраняване на маточна миома или пък кюртаж на матката. Като цяло обаче появата на подобна плацента се свързва и с: жени раждали поне едно дете преди това, жени които пушат или употребяват забранени вещества, жени над 35 годишна възраст, такива носещи близнаци или тризнаци, както и жени имащи предишна бременност с плацента превия.

Сериозните усложнения, които могат да се появят, когато имате бременност с плацента превия са обилно кървене или преждевременно раждане. Този обилен кръвоизлив може да се случи по време на самото раждане или часове след него. Обилната кръвозагуба е много опасна за живота на родилката.

Преждевременното раждане има пряка връзка с обилното кървене. Ако имаме налице обилно кървене преди термин, може да се наложи спешно Цезарово сечение. И сега обещаното възможно лечение на това опасно състояние…

Плацента превия и възможности за лечението ѝ

Като цяло можем да разделим възможното лечение на два типа: с леко или липсващо кървене, както и с обилно кървене. При лекото кървене лекарите препоръчват на бременната да лежи в по-голямата част от бременността си. Тя стои или седи за кратко, като легналото положение, колкото и досадно да е – е наложително.

Важно е да знаете, че не бива да правите никакви упражнения, физически усилия или секс с подобна диагноза. Трябва всеки един момент да сте нащрек, че може да получите кръвоизлив и да подлежите на спешно секцио. Ако шийката на матката не е покрита изцяло, може да раждате и естествено, но специалистите препоръчват Цезаровото сечение.

При едно изявено и обилно кървене, престоят в болница е задължителен, като може да се наложи и кръвопреливане. Обикновено и в двете състояния на малко или обилно кръвотечение се изписват медикаменти, за да се предотврати преждевременно раждане. Лекарите планират бременността и бързат да изродят бебето след 36 гестационна седмица, за да не се появят усложнения. Понякога раждането преди 36 седмица е наложително и не може да се спре. В такива случаи е важно недоносеното бебе да се обгрижва добре.

Прочетете още за ролята на плацентата по време на бременността – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели