Плацента превия (предлежаща) – рисков фактор за бременността

Плацента превия се нарича специфично състояние на предлежаща плацента, което е придружено с тежки кръвоизливи в повечето от случаите или с обилно кървене по време на самото раждане.

Плацента превия (предлежаща) – рисков фактор за бременността

Това състояние е значително опасно за бременната жена и добрата информираност за всичко, относно него е много важен фактор в самата бременност.

Кога се диагностицира плацента превия?

Това състояние се диагностицира, когато плацентата от страна на бебето – напълно или частично е покрила отвора на маточната шийка в долния край отвътре!

Така нареченото „запушване“ се появява в долния край на матката, точно където се прави връзката с влагалището и горната му част. Разбира се предлежащата плацента се диагностицира в хода на рутинните месечни прегледи, когато акушер-гинеколога изследва цялостното състояние на бебето и на бъдещата родилка. Ето малко повече по този въпрос.

Плацента превия – начин на диагностициране и методи за лечение!

Както вече споменахме в предишен материал за плацентата, тя е много важен орган, за една нормално протичаща и успешна бременност. Тя осигурява на бебето необходимите хранителни вещества, необходимия кислород и изхвърля отпадъчните вещества, преработени от него и отложени в кръвта.

Плацентата е прикрепена към самата стена на женската матка и от вътрешната и по-гладка стена (бебешката плацента) се образува пъпната връв, която е връзката между майчиния организъм и този на бебето.

Нормално разположената и развиваща се плацента се прикрепя към горната стена на матката на една бременна! При плацента превия това прикрепване става в долната част на матката и е опасно състояние, както за самата бременна, така и за бебето ѝ.

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Жените имащи плацента превия в по-голямата част от бременността си са ограничени от прекалени претоварвания физически и често специалистите препоръчват раждане чрез Цезарово сечение, за да е бебето в безопасност от усложнения по време на раждането. При това, често пъти маточната шийка е напълно запушена!

За да се диагностицира подобен род прилежаща плацента е нужен ултразвук. Това може да се случи на рутинен преглед за пренатално следене или ако бременната е прокървила по време на бременността.

Само с ултразвук понякога нещата не са напълно ясни и затова често пъти специалистите правят и ехография на абдомина, както и трансвагинален ултразвук. Трябва много внимателно да се извърши прегледа, за да не се разкъса самата плацента или да не се предизвика кървене от вагината!

Ако чрез датчика и изброените изследвания не се стигне до диагноза, понякога се налага и ядрено-магнитен резонанс. Така местоположението на плацентата е ясно определено. Вагиналните прегледи се избягват, защото риска от кървене е голям. Основно ултразвукът е метода за диагностика на плацента превия.

Относно методите за лечение, те се определят от няколко фактора, придружаващи състоянието. Основните от тях са здравословното състояние на бременната, колко обилно е кървенето, в кой стадий е бременността, здравето на бебето и позицията му в момента спрямо плацентата. Ще обясним методите за лечение малко по-късно. Преди това…

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Плацента превия – симптоматика, време за посещение при лекаря, рискове и причинители, както и възможни усложнения!

Повечето специалисти са единодушни, че най-изявените симптоми на плацента, която е прилежаща са кървенето от вагината. Това кървене не е свързано с болка и се появява най-често през втория триместър на бременността. Самият цвят на кръвта може да бъде както много тъмно червен, така и много светъл до розов. Това кървене спира без да го лекувате, но след време (около седмица например) се появява отново.

Някои бременни споделят, че усещат и контракции, но не при всички е така! И така, въпросът е кога да посетите лекаря си следящ бременността ви? Разбира се винаги при появата на кървене по време на бременността веднага трябва да потърсите съвет от акушер-гинеколог! Дори кървенето да е слабо, реагирайте навреме.

Ако е обилно и тежко, по-добре веднага потърсете спешна помощ! Разбира се не винаги кървенето е признак на плацента превия, но когато се появява през втори или третия триместър, в почти 90% от случаите това е причината.

Като цяло плацента превия се причинява при имплантирането на ембриона в долната част на матката, наместо в горната. Точно, когато ембрионът се имплантира в матката, плацентата започва своето нарастване. Когато ембрионът е имплантиран в долната част на матката, плацентата нараства над маточната шийка и така се получава състоянието плацента превия или прилежаща плацента. Обикновено още във втория триместър, при един преглед с ултразвук, специалистите диагностицират състоянието.

Статистиката сочи, че най-рисковите бременности с подобен род прилежаща плацента са в следствие на предишно раждане със секцио, оперативно отстраняване на маточна миома или пък кюртаж на матката. Като цяло обаче появата на подобна плацента се свързва и с: жени раждали поне едно дете преди това, жени които пушат или употребяват забранени вещества, жени над 35 годишна възраст, такива носещи близнаци или тризнаци, както и жени имащи предишна бременност с плацента превия.

Сериозните усложнения, които могат да се появят, когато имате бременност с плацента превия са обилно кървене или преждевременно раждане! Този обилен кръвоизлив може да се случи по време на самото раждане или часове след него. Обилната кръвозагуба е много опасна за живота на родилката.

Преждевременното раждане има пряка връзка с обилното кървене. Ако имаме налице обилно кървене преди термин, може да се наложи спешно Цезарово сечение. И сега обещаното възможно лечение на това опасно състояние…

Плацента превия и възможности за лечението ѝ.

Като цяло можем да разделим възможното лечение на два типа: с леко или липсващо кървене, както и с обилно кървене. При лекото кървене лекарите препоръчват на бременната да лежи в по-голямата част от бременността си. Тя стои или седи за кратко, като легналото положение, колкото и досадно да е – е наложително!

Важно е да знаете, че не бива да правите никакви упражнения, физически усилия или секс с подобна диагноза. Трябва всеки един момент да сте нащрек, че може да получите кръвоизлив и да подлежите на спешно секцио. Ако шийката на матката не е покрита изцяло, може да раждате и естествено, но специалистите препоръчват Цезаровото сечение.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

При едно изявено и обилно кървене, престоят в болница е задължителен, като може да се наложи и кръвопреливане. Обикновено и в двете състояния на малко или обилно кръвотечение се изписват медикаменти, за да се предотврати преждевременно раждане. Лекарите планират бременността и бързат да изродят бебето след 36 гестационна седмица, за да не се появят усложнения. Понякога раждането преди 36 седмица е наложително и не може да се спре. В такива случаи е важно недоносеното бебе да се обгрижва добре.

Прочетете още за ролята на плацентата по време на бременността – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели