Бременност и тумор на плацентата – има ли шанс за здраво бебе

Бременност и тумор на плацентата – знаете ли за тази рядка диагноза и дали имате позната минала през това сложно и опасно състояние.

Бременност и тумор на плацентата

Специалистите наричат най-често тумора на плацентата – хорионангиома. Като цяло плацентарните изменения са много, но сред туморните образования на плацентата хорионангиома е най-често срещан, но не и най-опасен.

Говорейки за бременност и образуване на плацента, която е жизненоважна за бебето, отклоненията от нормалната ѝ форма са твърде чести. Като цяло плацентата има овална или кръгла форма, но не са изключения случаите, когато тя има форма на подкова, сърце или бъбрек. При някои бременности се наблюдава липса на плацентарна тъкан и само прозрачните ципи на плацентата са налице.

За ролята, функциите и важността на плацентата можете да прочетете в статията ни за нея – ще намерите важни и полезни факти.

Туморът на плацентата е днешната ни тема и ще опитаме да ви запознаем с това състояние максимално точно и ясно. Нека започваме…

Бременност и тумор на плацентата – какво представлява това, колко е опасно и какво да очаква бременната

Както вече споменахме формата на плацентата най-често е кръгла или овална, но има изключения и разлики в оформянето ѝ. Понякога самата плацента опасва оплодената яйцеклетка и зародиша като пояс. Плацентата се залавя за пъпната връв свързваща бебето и майката, но може да не бъде цяла, а да се състой от две или три дори части – свързани за пъпната връв.

Аномалиите на плацентата не са само в нейната форма, но и структура. Когато тя има доста по-големи размери е твърде тънка и трудно може да се отдели от матката, което крие риск за родилката. Когато плацентата е твърде малка в диаметър, тя в последствие е твърде дебела и отново представлява опасност за майката и бебето.

Всички аномалии описани дотук водят до патологични състояния на плацентата, но много рядко в нея се появяват истински нови образувания, които вече лекарите наричат тумори. Става дума за хорионангиома най-често, който по своята същност е тумор и като такъв се появява в следствие разрастване на кръвоносните съдове на самата плацента. Често този тумор е единичен и няма нужда да бъде отстранен, но всичко много зависи от състоянието на майката и бебето. В повечето случаи лекарите го оставят докато раждането не премине, понеже той не представлява пряка опасност за плода.

Хорионангиома се прикрепя към феталната повърхност на плацентата и достига максимални размери на човешки юмрук. Консистенцията му наподобява тази на черния дроб, а цветът му е по скоро кафяв, отколкото червен. Самият тумор се храни от кръвоносните съдове, чрез които е свързан за пъпната връв на плацентата.

Според проучванията туморът на плацентата се среща в 139 случая на бременност от 10 хиляди такива. Освен най-често срещаният тумор на плацентата, този е и най-големият в тази област. Най-общо казано туморът на плацентата се среща в 1% от всички бременности.

Хорионангиома обикновено се появява през 2-та или 3-тата седмица от бременността и се образува в следствие на голям брой ново появили се кръвни капиляри в областта на плацентата. За жалост повечето специалисти отчитат факта, че туморът на плацентата много рядко се открива през първия триместър на бременността, независимо от ранното си оформяне. Най-често той се открива едва в 19-та до 36-та седмица на бременността, когато тя е вече доста напреднала.

Усложненията по време на бременността, поради наличието на тумора, не са леки. Много често бременни жени с тумор на плацентата раждат преждевременно недоносени бебета. Може да се появи и кървене по време на бременността, поради големите размери на тумора. В най-лошите случаи плода може да не оцелее или да бъде възпрепятствано оформянето на сърдечно-съдовата му система. Но има и доста регистрирани случаи на бременни с тумор на плацентата, чиито бременност протича напълно безпроблемно.

Как може да се диагностицира и установи една хорионангиома? Най-често лекарите откриват тумора посредством ултразвуково изследване. Това важи обаче за големите тумори на плацентата, понеже малките така и не могат да бъдат диагностицирани посредством ултразвук по време на бременността.

Обикновено бременните с тумор на плацентата нямат физически оплаквания или симптоми за наличието на такъв тип образувание в плацентата. При ултразвуков преглед при гинеколог, в 70% от случаите на хорионангиома, тя се открива около 20-та гестационна седмица. Цялостно в повечето случаи бременните с това усложнение и наличието на тумор се приемат в болница за пълен набор от изследвания и за наблюдение. Обикновено се вижда, че притокът на кръв и кислород към плода от пъпната връв не е засегнат от тумора, но темповете на растежа му са главното притеснение за лекарите.

Диагностицираните с тумор на плацентата бременни се подлагат на медикаментозно лечение за предотвратяване на кръвотечение по време на бременността. Приемат се и медикаменти за елиминиране на фетален дистрес у бъдещото новородено. На всеки две седмици е необходимо бременната да се гледа на ултразвук и да се прави Доплерово изследване за функционирането на плацентата и нивата на циркулация на кръв и кислород през нея.

При наличен тумор на плацентата много често амниотичната течност на плацентата силно увеличава количествата си и трябва да се редуцира с намесата на специалистите посредством амниоцинтеза. Задължително е да се правят и изследвания на плода, за да се изключат хромозомни аномалии в него.

Обикновено диагностицираният в 20-та седмица на бременността тумор на плацентата, до 34-та седмица вече е удвоил размерите си и е около 8 см. Най-често бременните с тумор на плацентата се израждат преждевременно в 34-та седмица при установена готовност на плода за израждане. Интервенцията се прави чрез Цезарово сечение и е нужно новороденото да се наблюдава и изследва за неврологични и сърдечно-съдови аномалии.

Като заключение може да се каже, че не всяка хорионангиома на плацентата води до фатални усложнения за майката и плода. Това зависи най-вече от размера и структурата на тумора. Тумори с размер над 5 см. са по-опасни, понеже усложненията при тях са по-вероятни.

Туморите на плацентата могат да бъдат и други. Когато налице има лезии, често диагнозата е различна от хорионангиома. Говорим за тромбобласти, хематоми или тератоми, които често сами се калцират.

Туморите с метастази в плацентата са индикация за туморни клетки в плода или организма на майката (левкемия, меланома, лимфома и други). Динамичното ултразвуково изследване е най-добрия метод до момента за откриването на тумор на плацентата, но не винаги сценариите за края на бременността са еднакви.

Сега вижте и материала ни за феталния дистрес – ще ви запознае с много факти и решения.

f | Сподели с приятели