Зачеването и психологическото безплодие – мислили ли сте по въпроса

Зачеването и психологическото безплодие – съществува ли подобно понятие и признато ли е от лекарите психолози, тези занимаващи се с репродуктивно здраве и въобще професионалистите?

Зачеването и психологическото безплодие

Ако сте сред хилядите двойки имащи проблемно зачеване, замисляли ли сте се, дали това не се дължи на психологическия фактор във връзката ви, в самите вас или в заобикалящата ви среда?

За да изясним въпроса и да сме полезни на двойките с репродуктивни проблеми, днес ще ви предложим материал изцяло ориентиран към психологическото безплодие. Какво представлява, защо евентуално се появява и как да се справите разбира се?

Предлагаме ви и още една много интересна тема за зачеването, тази за хомеопатията и как може да ви бъде полезна в зачеването.

Дали безплодието ни се дължи на чисто физически или чисто психологически проблем или винаги има и от двете по малко

Тревожен факт в световен мащаб и в мащабите на малката ни България е, че все повече млади двойки страдат от проблема – безплодие. Как се появява, защо се появява и лекува ли се безплодието е твърде сложен въпрос с прекалено много аспекти в себе си.

Истина е, че много специалисти у нас лекувайки една двойка за проблемно зачеване – лекуват винаги физическият аспект на проблема. Правят се изследвания, назначават се терапии, стимулират се партньорите.

Но, за така нареченото психологическо безплодие не се отваря и дума. А, то научно доказано съществува и е твърде сложно за обхващане, лекуване и диагностициране най-вече.

Време е специалистите по репродуктивно здраве у нас да обърнат внимание на статистиката по въпроса, която сочи че над 30% от двойките имащи проблеми със зачеването – нямат ясни и конкретни медицински оплаквания, а по скоро се оплакват от психологическа преграда, която е много по-сложен за преодоляване проблем.

Проблемът е сложен и от гледна точка на явното признаване на партньорите за съществуването му.

В съвременното ни общество става все по-ясно, че повечето проблеми със здравето, наличието на различни болести и лекуването им – се дължи до голяма степен на психологическия фактор. Това в пълна сила важи и за безплодието често пъти, не винаги разбира се. Купищата изследвания, медицинските прегледи, терапиите и процедурите, за да заченеш едно бебе и да го износиш благополучно – са само едната страна на медала.

Другата е психиката на жената и мъжът до нея и тяхната готовност за бебе в действителност. Ако сте правили опити за бебе и не ви се е получило от първият път, знаете колко съмнения, обвинения и страхове ви нападат в последствие. Това се случва и с партньора ви на определен етап от опитите за зачеване, но всеки от вас тай страховете си в ъгъла на съзнанието си.

Като цяло жените са по-склонни към споделяне и по-лесно преодоляват психологическото безплодие, докато силния пол трудно прави крачката да си признае страховете и слабостите си! В компилация стреса от ежедневието, проблемите, страховете и комплексите на двойката оказват голямо влияние върху опитите им за наследник.

Психологичните корени на едно заболяване, било то и безплодието, трудно се проследяват, понеже се коренят дълбоко в миналото на човека. Специалистите от Америка по репродуктивно здраве съвсем реално са доказали, че емоционалния дисбаланс и психологическите кризи влияят на зачатието.

Накратко психологическото безплодие води до физическо такова, понеже разклатената ни психика рано или късно разклаща и здравето ни.

Зачеването и психологическото безплодие – какви са корените на проблема

Когато говорим за психика, тя е много сложно нещо. Често жените не осъзнават, че безплодието им се дължи на факта, че вътрешно те не са готови за бебе и нямат готовността да дадат нов живот и да родят дете. Причините за тази неувереност и липса на готовност могат да се коренят в миналото на жената, в родителите и семейството ѝ.

Те могат да са провокирани от факта, че тя не е сигурна дали партньора и е правилния човек за баща на децата ѝ. Дори жената или мъжът респективно да не си спомнят за травмиращи случки от миналото си, случили се в детско-юношеските им години – те определено оказват влияние после в детеродна възраст за жената и достигането до бащинска готовност за мъжа. Невидимите пречки за зачатието са много по-страшни от физиологическите, понеже за тях партньорите дори не подозират.

Съсредоточавайки се върху женската психика и готовността да станеш майка – добре е да поровим дълбоко в ранното детство на жената. Ако тя, като малка е станала свидетел на страшна за нея тогава сцена от филм с родилка, чула е разкази за починали при раждането родилки или майка ѝ е разказвала, как е родила тежко и болезнено – негативното отношение към зачеването се е зародило на едно дълбоко подсъзнателно ниво.

Не бива на малките момичета раждането да се представя като един болезнен, опасен и труден процес. Това по-късно в зрелите им години ще ги направи част от жените страдащи от психологическо безплодие – понеже смятат зачатието, като опасност за здравето, живота и тялото си.

Когато родителите възпитават у децата си, несъзнателно с действията си, негативното усещане, че едно бебе е тежест, проблем, пречка за кариерно развитие – те по-късно в живота си имат страх от зачеването, който дори не осъзнават. Психолозите занимаващи се активно с проблеми относно репродукцията, твърдят че причините за психологическото безплодие са твърде много и различни. Те могат да са загуба на майка или баща в ранна детска възраст, преживяно насилие в детството, страх от отхвърляне от родителите, разведени родители и още хиляди неща.

Реално днес ролята на жената и функциите ѝ в обществото са много по-различни от тези в миналото. Сега се набляга на кариера, не на семейство. На жените родили и отгледали няколко деца се гледа пренебрежително и младите момичета се стремят да градят кариера, докато в един момент не осъзнаят, че времето за семейство леко е преминало и всъщност нямат много време и шансове.

Всичко това допълнително обременява психологическото здраве и на двата пола, но жените са по-уязвими, но и по-лесно се отърсват от психологическото безплодие, докато мъжете трудно страдат от него, но и много трудно се лекуват.

Добавяйки към всичко това постоянните подмятания на роднини, родители, приятели, че е време за бебе – двойката се стресира още повече и зачеването става сякаш невъзможно. Проблемите във връзката също оказват влияние на психологическото безплодие. Партньорите използват зачатието, като последен спасителен пристан за връзката си, но то така и не се случва.

Специалистите са доказали, че психологическото безплодие при мъжете води до отделянето в организма им на антитела, които атакуват сперматозоидите и ги правят по-некачествени за оплождане.

Нашият съвет към всички двойки с репродуктивни проблеми е, когато не намирате никакви медицински физически причини за липсата на зачатие – потърсете помощта на добър психотерапевт и преодолейте пречките на психологическото си безплодие с негова помощ. Понякога нещата, които не виждаме са много по-важни от видимите.

Изчетете и статията ни за честите грешки на двойките правещи опити за зачеване, за да не ги повтаряте.

f | Сподели с приятели