Зачеването и психологическото безплодие – мислили ли сте по въпроса?

Зачеването и психологическото безплодие – съществува ли подобно понятие и признато ли е от лекарите психолози, тези занимаващи се с репродуктивно здраве и въобще професионалистите?

Зачеването и психологическото безплодие

Ако сте сред хилядите двойки имащи проблемно зачеване, замисляли ли сте се, дали това не се дължи на психологическия фактор във връзката ви, в самите вас или в заобикалящата ви среда?

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

За да изясним въпроса и да сме полезни на двойките с репродуктивни проблеми, днес ще ви предложим материал изцяло ориентиран към психологическото безплодие. Какво представлява, защо евентуално се появява и как да се справите разбира се?

Предлагаме ви и още една много интересна тема за зачеването, тази за хомеопатията и как може да ви бъде полезна в зачеването.

Зачеването и психологическото безплодие – дали безплодието ни се дължи на чисто физически или чисто психологически проблем или винаги има и от двете по малко?

Тревожен факт в световен мащаб и в мащабите на малката ни България е, че все повече млади двойки страдат от проблема – безплодие. Как се появява, защо се появява и лекува ли се безплодието е твърде сложен въпрос с прекалено много аспекти в себе си.

Истина е, че много специалисти у нас лекувайки една двойка за проблемно зачеване – лекуват винаги физическият аспект на проблема. Правят се изследвания, назначават се терапии, стимулират се партньорите.

Но, за така нареченото психологическо безплодие не се отваря и дума!!! А, то научно доказано съществува и е твърде сложно за обхващане, лекуване и диагностициране най-вече.

Време е специалистите по репродуктивно здраве у нас да обърнат внимание на статистиката по въпроса, която сочи че над 30% от двойките имащи проблеми със зачеването – нямат ясни и конкретни медицински оплаквания, а по скоро се оплакват от психологическа преграда, която е много по-сложен за преодоляване проблем.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Проблемът е сложен и от гледна точка на явното признаване на партньорите за съществуването му!

В съвременното ни общество става все по-ясно, че повечето проблеми със здравето, наличието на различни болести и лекуването им – се дължи до голяма степен на психологическия фактор. Това в пълна сила важи и за безплодието често пъти, не винаги разбира се. Купищата изследвания, медицинските прегледи, терапиите и процедурите, за да заченеш едно бебе и да го износиш благополучно – са само едната страна на медала.

Другата е психиката на жената и мъжът до нея и тяхната готовност за бебе в действителност. Ако сте правили опити за бебе и не ви се е получило от първият път, знаете колко съмнения, обвинения и страхове ви нападат в последствие. Това се случва и с партньора ви на определен етап от опитите за зачеване, но всеки от вас тай страховете си в ъгъла на съзнанието си.

Като цяло жените са по-склонни към споделяне и по-лесно преодоляват психологическото безплодие, докато силния пол трудно прави крачката да си признае страховете и слабостите си! В компилация стреса от ежедневието, проблемите, страховете и комплексите на двойката оказват голямо влияние върху опитите им за наследник.

Психологичните корени на едно заболяване, било то и безплодието, трудно се проследяват, понеже се коренят дълбоко в миналото на човека. Специалистите от Америка по репродуктивно здраве съвсем реално са доказали, че емоционалния дисбаланс и психологическите кризи влияят на зачатието!

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Накратко психологическото безплодие води до физическо такова, понеже разклатената ни психика рано или късно разклаща и здравето ни.

Зачеването и психологическото безплодие – какви са корените на проблема?

Когато говорим за психика, тя е много сложно нещо. Често жените не осъзнават, че безплодието им се дължи на факта, че вътрешно те не са готови за бебе и нямат готовността да дадат нов живот и да родят дете. Причините за тази неувереност и липса на готовност могат да се коренят в миналото на жената, в родителите и семейството ѝ.

Те могат да са провокирани от факта, че тя не е сигурна дали партньора и е правилния човек за баща на децата ѝ. Дори жената или мъжът респективно да не си спомнят за травмиращи случки от миналото си, случили се в детско-юношеските им години – те определено оказват влияние после в детеродна възраст за жената и достигането до бащинска готовност за мъжа. Невидимите пречки за зачатието са много по-страшни от физиологическите, понеже за тях партньорите дори не подозират!

Съсредоточавайки се върху женската психика и готовността да станеш майка – добре е да поровим дълбоко в ранното детство на жената. Ако тя, като малка е станала свидетел на страшна за нея тогава сцена от филм с родилка, чула е разкази за починали при раждането родилки или майка ѝ е разказвала, как е родила тежко и болезнено – негативното отношение към зачеването се е зародило на едно дълбоко подсъзнателно ниво!

Не бива на малките момичета раждането да се представя като един болезнен, опасен и труден процес. Това по-късно в зрелите им години ще ги направи част от жените страдащи от психологическо безплодие – понеже смятат зачатието, като опасност за здравето, живота и тялото си.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Когато родителите възпитават у децата си, несъзнателно с действията си, негативното усещане, че едно бебе е тежест, проблем, пречка за кариерно развитие – те по-късно в живота си имат страх от зачеването, който дори не осъзнават. Психолозите занимаващи се активно с проблеми относно репродукцията, твърдят че причините за психологическото безплодие са твърде много и различни. Те могат да са загуба на майка или баща в ранна детска възраст, преживяно насилие в детството, страх от отхвърляне от родителите, разведени родители и още хиляди неща.

Реално днес ролята на жената и функциите ѝ в обществото са много по-различни от тези в миналото. Сега се набляга на кариера, не на семейство. На жените родили и отгледали няколко деца се гледа пренебрежително и младите момичета се стремят да градят кариера, докато в един момент не осъзнаят, че времето за семейство леко е преминало и всъщност нямат много време и шансове.

Всичко това допълнително обременява психологическото здраве и на двата пола, но жените са по-уязвими, но и по-лесно се отърсват от психологическото безплодие, докато мъжете трудно страдат от него, но и много трудно се лекуват!

Добавяйки към всичко това постоянните подмятания на роднини, родители, приятели, че е време за бебе – двойката се стресира още повече и зачеването става сякаш невъзможно. Проблемите във връзката също оказват влияние на психологическото безплодие. Партньорите използват зачатието, като последен спасителен пристан за връзката си, но то така и не се случва.

Специалистите са доказали, че психологическото безплодие при мъжете води до отделянето в организма им на антитела, които атакуват сперматозоидите и ги правят по-некачествени за оплождане!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Нашият съвет към всички двойки с репродуктивни проблеми е, когато не намирате никакви медицински физически причини за липсата на зачатие – потърсете помощта на добър психотерапевт и преодолейте пречките на психологическото си безплодие с негова помощ! Понякога нещата, които не виждаме са много по-важни от видимите.

Изчетете и статията ни за честите грешки на двойките правещи опити за зачеване, за да не ги повтаряте!

| Сподели с приятели