Витамин В12 – толкова ли е важен за зачеването

Витамин В12 – дали сте предполагали, че този витамин оказва голямо влияние за забременяването? Понякога причините за липса на зачатие са дълбоки и свързани с лоша функционалност на половата система при мъжа или жената.

Витамин В12 толкова ли е важен за зачеването

Но понякога липсата на зачатие се крие в по-дребни неща, като липса на важни минерали и витамини в тялото на жената или мъжа, което значително намалява шанса за забременяване. Предлагаме ви и една полезна статия за фолиевата киселина и ползите ѝ за зачатието.

В глобален мащаб, липсата на зачатие, засяга огромен брой двойки. Всъщност милиони са тези, които ежедневно се сблъскват с мисълта – защо и този път не се получи? Всяка осма двойка, според световната статистика има проблем при зачеването и трудно си признава за него. Така минават месеци, а може би години и тестовете за бременност са все отрицателни, докато не се изправите пред проблема и не го решите.

Освен това витамин В12 е тясно свързан и със спонтанните аборти, които са вторият глобален проблем за двойките нямащи деца. Ето и малко повече информация за В12 и защо е добре той да не липсва в тялото ви.

Витамин В12 – как липсата му пречи на зачеването

Разбира се, че забременяването е биологичен, химичен и физиологичен процес. Пречките за него са много и разнообразни. Те могат да имат по-общ характер, като хормонален дисбаланс или да става въпрос за коварно заболяване на половата система при мъжа или жената.

Сред най-често срещаните диагнози за безплодие са поликистозни яйчници, ендометриоза, възпаление на органите в таза – за жените.

При мъжете често има засечени антисперматозоидни тела или хормонални нарушения. Всичко това се знае от специалистите и те винаги търсят тези причини, но забравят за една! Липсата на витамин В12.

Ниски нива или дефицит на В12 може да има и при двата пола. Няма статистика дали дефицита на така важния витамин се среща по-често при жените или при мъжете. Засега безплодието и липсата на този витамин не са доказано свързани, но все пак имат допирни точки.

Така например, при жените имащи анемия от перциозен тип, която се появява в следствие липса на витамин В12, често имат „ановулация“. Ановулация е понятие описващо липса на овулация или простичко казано жената не отделя годни за оплождане яйцеклетки по време на месечния си цикъл. Като цяло пробните изследвания на специалистите стигат до едно – липсата на витамина може да предизвика аномалии в клетките на репродуктивната система и при двата пола.

Тези аномалии могат да достигнат при жената до лигавицата на матката и дори да възпрепятстват имплантацията на вече оплодената яйцеклетка. Това се случва, понеже липсващият витамин предизвиква свръхпроизводство на естроген и по този начин имплантацията на яйцеклетката е нарушена. И все пак връзката –безплодие – витамин В12 все още трябва да бъде изследвана. Тепърва учените и хематолозите ще провеждат опити и изследвания. Препоръчваме ви да прочетете книгата на Джефри Стюарт и Сали Пачолок: „А дали не е В12?“ В нея може да се запознаете с много интересни неща свързани с темата.

Когато имате липси на витамина, имате липса на кобламин. Съответно овулацията е възпрепятствана и деленето на клетката също. При клетъчните аномалии на половите клетки, деленето е увредено и оплодената яйцеклетка не се развива нормално. От друга страна пък маточната лигавица също се изменя от тази липса и така и самата имплантация в матката не се осъществява. Това е и най-голямата причина за така ужасните преждевременни аборти, които при някои жени се случват няколко пъти. Витамин В12 е важен не само за зачеването и шансовете ви за бебе, но и за успешното му износване и раждане.

Ниските нива на В12 се свързват и с ниските нива на хомоцистин! Това според акушер-гинеколозите може да доведе до тромбоза на плода и бебето в утробата да умре – защото снабдяването му с кръв не е добро! По същата логика и плацента не е добре снабдена с кръв, което пък крие рискове за прееклампсия или конвулсии. Освен това има опасност плацентата да се отдели преждевременно или пък плода да се роди с вродени аномалии.

Въобще липсата на витамин В12 за зачеването, за бременността и растежа на здравото бебе е много опасна.

Витамин В12 – колко да приемаме и от какво

Тревожно е колко скрита може да остане липсата на В12 в човешкото тяло. Особено за бременните и искащи да заченат жени, В12 почти никога не се открива в дефицит. Защо? Защото една бременна или искаща да зачене жена приема много големи количества фолиева киселина, която е полезна за плода и майката. Но… Високите нива фолиева киселина много добре замаскират липсата на именно витамин В12.

Като витамин, В12 е много особен. Можете да си го набавите с храната, но често количествата му не са достатъчни, въпреки че учените дават препоръчителни дози от 2 до 4 микро грама.

Той се произвежда единствено в животинските организми, затова вегетарианците често страдат от липсата му. Освен в месото, витамина се среща и в яйцата, както и в млечните продукти. При него обаче много важно е самото усвояване, понеже дори приет не винаги се усвоява пълноценно и отново можете да имате липса. В12 е свързан с протеините в животинските меса, за доброто му усвояване добрият метаболизъм има ключова роля. В черния дроб има значителни количества от него, но пък за бременни той е опасна храна.

Като цяло силата и липсите на витамина все още са неизследвана материя, особено за зачеване и бременност. Но това тепърва ще се промени, затова добре е да знаете и следите за попълване на резерва ви с В12.

Ако ви бяхме полезни, прочетете и статията ни за тестовете за бременност.

f | Сподели с приятели