Зачеването и мъжкото здраве – какво трябва да направят мъжете, когато забременяването се проваля

Зачеването и мъжкото здраве. Много хора ще си кажат какво общо има зачеването с мъжкото здраве?

Зачеването и мъжкото здраве

Първосигнално всеки от нас е свикнал да приема зачеването като процес изцяло зависещ от жената – а това съвсем не е така.

Когато една двойка има репродуктивни проблеми – жената е тази, която отива първа при гинеколога и се подлага на куп изследвания, за да установи – какъв е проблема при нея и защо не може да зачене?

В 50% от случаите обаче се оказва, че всичко на жената и е наред и нейната полова система функционира добре. Тогава… Идва шокът – как така проблемното зачеване може да се дължи на репродуктивни проблеми у мъжа? Може и още как – вече ви предложихме един материал с най-честите проблеми за стерилитет у мъжа.

Но днес няма да си говорим пряко отново за тях, а по скоро за това, къде трябва да отиде мъжът да се изследва, какво да изследва и най-вече, защо е нужно да преглътне гордостта си и да признае, че проблема е у него, а не в нежната му половинка.

Ето и какво е нужно да направите мъже, когато зачеването не се получава, а не само да обвинявате дамата до вас за личния си провал?

Зачеването и мъжкото здраве – важният преглед при уролог-андролога

На първо място, за да не кажат мъжете, че сме мъжемразци – статистиката сочи, че проблемите с репродукцията са наравно поставени между силния и нежния пол. Тоест при 50% от случаите жените са тези с репродуктивни проблеми, а при останалите 50% виновници за липсата на зачатие са силните им половинки.

Като цяло полово предаваните болести са голяма част от проблема, защото те са виновници за редица болестни състояния на женската и мъжка полови системи. Освен това те често имат скрити симптоми и трудно се диагностицират, протичайки без изявена клинична картина.

И все пак дори и само един партньор да сте имали в живота си и да не сте правили безразборен секс, и да не сте станали жертва на полово предавана болест – можете да страдате от безплодие. Най-добри съвети и насоки за половото здраве на мъжете, може да даде уролога-андролог. Именно при него мъжете трябва да се прегледат, да установят какъв е проблема с половото им здраве и надеждно да го излекуват, за да се получи зачатие. Както жените правят редовни прегледи за половото си здраве при гинеколог, така и мъжете трябва да правят рутинни прегледи за половото си здраве при уролог-андролог.

На първо място възрастта на мъжа има голямо значение за процеса на зачатие. Мъжете на по-зряла възраст имат значително по-намалени репродуктивни способности – но това не е правило казват специалистите. Ако зрелите мъже имат нормална секреция на тестостерон, то зачатието не би трябвало да е проблем от тяхна страна. Ще се запитате, как се установява дали мъжът е проблемният фактор в зачеването? Това става най-вече, чрез направата на микробиологично изследване на еякулат, както го наричат специалистите.

Необходимо е мъжът подлагащ се на това изследване да даде проба от сперма отделена по време на мастурбация. Освен еякулат, урологът –андролог ще назначи и спермограма. При нея е важно да се отчете броя на сперматозоидите в спермата, тяхната форма и има ли изменения в нея, както и доколко са подвижни те (активни).

За да се направи качествена спермограма е нужно да се вземе проба от сперма, когато мъжът поне 4 дни не е еякулирал, до извършване на изследването и вземането на самата проба. Най-често отклоненията в половото здраве на мъжа се крият в хормоналния дисбаланс, както при жените. При силния пол дисбаланса означава производството на по-малки количества тестостерон и в такива случаи е нужно лечението да бъде назначено от ендокринолог-андролог.

Специалистите отчитат, че всекидневните опити за бебе не са лоша идея и съвсем не вредят на оплодителните способности на мъжа, както много двойки смятат. Напротив, колкото по-дълго мъжът не еякулира, толкова е по-вероятно спермата му да влоши качествата си.

Освен липсата на чести сексуални контакти, фактори намаляващи качеството на мъжката сперма са прекомерните дози алкохол и упойващи вещества, марихуаната, кокаина, цигарите, приема на прекалено големи количества соя, на полуфабрикати, използването на стероиди, липсата на активно спортуване, силния стрес и преумората.

Ако се установи, че състава на мъжката сперма е с лошо качество, то е нужно всички гореспоменати вредни навици да бъдат избегнати – ако мъжът иска наследник. Освен това трябва да положи усилия да нормализира теглото си, ако е наднормено. Да приема повече свежи храни, храни богати на витамини, като Ц, Д и А. Повече Л-карнитин и Омега – 3 мастни киселини. Подвижността на мъжките сперматозоиди се подобрява и с терапия с медикаменти, но те се изписват индивидуално от уролог-андролог за всеки пациент с репродуктивни проблеми.

Понякога при млади мъже имащи репродуктивни проблеми може да е налице уголемена простата, която обикновено се активира след 45-тата година на мъжа. В такъв случай трябва да се търси и да се елиминира възможността за наличието на тумор на простатата. Често не става въпрос за тумор, а просто за възпаление на простатата наречено простатит.

Това заболяване на мъжката полова система е много упорито и трудно за лечение. Ако пациентът не му обърне внимание навреме и не се лекува, може да стане хронично и много опасно за репродуктивните му способности. Обикновено простатита се диагностицира с доста комплексни изследвания. Нужно е да се вземе проба от урината, от еякулата, секрети от уретрата и простатата. Лечението се прави с антибиотици по схема.

Много е важно, когато бебетата момченца са малки – да не се прави насилствено отдръпване на кожичката покриваща главата на пениса. Това би довело до сериозни репродуктивни проблеми в бъдеще, ако се наложи операция на пениса или отдръпването не се осъществи правилно и доведе до парафимоза – която често се отстранява оперативно също. Физиологичната фимоза при момчетата трае до към 2 годишна възраст, ако след този период отдръпване не е налице, може да се наложи операция, а тя крие големи рискове за по-нататъшното репродуктивно здраве на мъжа.

Много често разширена вена на тестиса – варикоцеле е причина за безплодие при мъжете. Това състояние се отстранява оперативно и може да се дължи на тумор в бъбрека, който да притиска вената и така да спира оттичането на кръв от самия тестис. Обикновено варикоцелето протича без симптоми, но може мъжът да усеща болки в тестиса, да има подуване и дискомфорт.

Състоянието, обаче много наподобява на коремна херния, затова е нужна и консултация с коремен хирург, който да изключи наличието на коремна херния. Не може да се каже точно дали варикоцелето е причина за безплодие у мъжа все пак, понеже не винаги то причинява отклонения в спермограмата и понякога дори при оперативното отстраняване на състоянието – репродуктивните способности не се подобряват.

Като цяло зачеването и мъжкото здраве са свързани тясно, така че както жената, така и мъжът трябва да поддържат добро полово здраве, за да са успешни общите им опити за бебе.

Сега ви предлагаме и полезния си материал за донорството и замразяването на яйцеклетки. В него определено ще намерите отговори на въпроси, които търсите за проблемното зачеване.

f | Сподели с приятели