Може ли да заченем със запушени маточни тръби

Може ли да заченем със запушени маточни тръби? – един доста сложен и комплексен въпрос.

Може ли да заченем със запушени маточни тръби

Всъщност доста жени не осъзнават, че едната или и двете им маточни тръби са запушени, докато не отидат на преглед при гинеколог – често рутинен и той не се усъмни за даден проблем с репродукцията.

Редовното проследяване на половото здраве на жената е много важен фактор за нейното успешно зачеване, особено когато това става на един по-късен етап от живота ѝ.

Тъй като зачеването днес е доста сложно за повечето двойки и понякога изглежда невъзможно, днес ще Ви споделим един материал за запушените маточни тръби на жената и дали е възможно зачеване в двойката имайки този вид проблем налице?

Преди това вижте и статията ни за психологическото безплодие – в нея ще откриете много полезна информация за зачеването и психиката.

Запушени маточни тръби – задължително ли жената е безплодна, какви са симптомите и причините за състоянието

По пътя на логиката маточните тръби са единственият път, от където зрелите яйцеклетки могат да стигнат до матката и там да се случи имплантиране. От тази гледна точка, ако и двете тръби са запушени, то няма как да стане чудото яйцеклетката да стигне до матката и вероятно, ако проблемът не може да бъде отстранен, ще се наложи изкуствено оплождане.

Маточните тръби са наричани още от медицинска гледна точка Фалопиеви. В женския организъм от всяка страна на матката, като репродуктивен орган на женската полова система, има разположени тънки тръби помагащи на яйцеклетките да достигнат до самата матка по пътя си към нея от яйчниците.

Един от най-сериозните фактори предполагащи безплодие са именно запушените Фалопиеви тръби. Проучванията сочат, че над 40% от причините за безплодие у жените се коренят именно в запушването на маточните им тръби. Когато едната тръба е запушена шанс за естествено зачатие има, но когато и двете са запушени – шансът е напълно нулев.

За съжаление жените със запушени тръби често нямат никаква симптоматика и затова толкова дълго диагнозата им остава не поставена. Повечето дами смятат, че ако всичко с месечният им цикъл е наред, то вероятността за репродуктивни проблеми при тях е никаква – те много грешат обаче.

Ако се опитаме да обясним точно процеса, по който запушените маточни тръби възпрепятстват оплождането и зачеването, то обяснението ще звучи така: Абсолютно всеки месец жените с редовен цикъл и овулация – овулират и отделят по една зряла яйцеклетка от всеки яйчник. Тези зрели яйцеклетки тръгват към матката именно по тънките маточни тръби. Обаче не само те минават от там. През Фалопиевите тръби преминава и пътя на сперматозоидите от шийката на матката до самата матка и яйцеклетките в нея. Много често оплождането от сперматозоида на яйцеклетката става още в маточните тръби, докато те се движат към матката. Ако обаче тръбите са запушени яйцето не достига матката, а сперматозоидът не достига яйцето и така зачеването е възпрепятствано.

За съжаление запушените маточни тръби на жената до голяма степен повишават риска от извънматочна бременност и последвалите я усложнения за зачатието. Относно симптомите на запушването вече казахме, че те често липсват. При нарушена менструация може лесно да се забележи наличието на проблем, но при запушени маточни тръби не.

Рядко при състоянието хидросалпингс (специфичен вид запушване на тръбите на матката) се проявяват коремни болки ниско в областта на матката или течение от вагината със специфични характеристики. Но това не важи за всяка жена със запушени Фалопиеви тръби. По своята същност хидросалпингс е запушване на тръбите, което запълва самите тръби с течност и разширява диаметъра им. Течността пречи на яйцеклетката и сперматозоидите да преминат по тръбите към матката и така оплождането е неосъществимо.

Причините за запушване на тръбите са различни. Някои от тях са заболявания на женската полова система като тазово възпаление или ендометриоза. Понякога те причиняват много болезнен месечен цикъл и дори болка при полов контакт. Въпреки това, ако изпитвате следните два симптома, това не е гаранция, че тръбите на матката ви са запушени.

Причините за запушването на маточните тръби още могат да бъдат: гонорея или хламидия, операция в областта на тръбите, инфектиране на самата матка поради претърпян аборт, претърпяна извънматочна бременност, операции на корема, спукан апандисит и други. Най-често лекарите сочат като причина за запушване на маточните тръби – възпалението на таза. Защо се възпалява тазовото дъно? – най-често поради венерически заболявания, но не само.

Запушени маточни тръби – лечение и шанс за зачеване. Диагноза на състоянието…

Диагнозата установяваща запушване на маточните тръби се прави благодарение на едно специфично изследване наречено – хистеросалпингография. Описали сме Ви подробно как се прави това изследване, опасно ли е и крие ли рискове за здравето ви. Накратко цветен агент се вкарва в матката и тръбите ѝ през шийката на матката, за да се види има ли изменения, удебеляване, запушване и като цяло да се изследва цялостното и здраве. Ако цветният агент премине към матката през тръбите, значи те не са запушени.

Важно е обаче да знаете, че лекарите отчитат около 15% на фалшиво Фалопиево запушване, когато цветния агент не премине през тръбите. Диагнозата може да се потвърди напълно при повторно такова изследване или чрез лапароскопия, ултразвук и хистероскопия.

Сега идва време и за големия въпрос, около който се върти цялата ни статия – може ли да се забременее със запушени маточни тръби? Да, ако едната тръба е запушена и не ако и двете са запушени. При една отпушена маточна тръба е нужно лекуващият ви лекар да ви назначи стимуланти за овулацията на именно отпушената тръба и яйчника свързан с нея. Така шансовете ви за зачеване по естествен път са значително увеличени и навярно без много усилия скоро ще имате бебе.

Но ако двете тръби са запушени е нужно лечение, за да успеете да заченете нормално. Често това лечение е лапароскопия, но не винаги работи сме длъжни да ви кажем. Лапароскопията може да отпуши запушените маточни тръби, ако в тях има тъкан, задебеляване или друго. Шансът за успех на процедурата, обаче много зависи от възрастта на жената (по-млада по-добре), от източника на запушването и сложността около причините за това запушване.

За съжаление едно такова лечение за отпушване на маточните канали крие голям последващ риск от извънматочна бременност. Затова и жените забременели след него стриктно се наблюдават. Лапароскопия не се препоръчва за отпушване на маточни тръби, ако жената е с наднормено тегло, тръбите и яйчниците ѝ са прекалено сраснати, има хидросалпингс.

Когато жената е с проблемна овулация, партньора ѝ също има репродуктивни проблеми и тя е над 35 години – лекарите препоръчват хирургията да бъде избегната и да се приложи по-добре една Ин Витро процедура за оплождане. За тази процедура сме писали не веднъж. Можете да прочетете статията ни за това, какво предлага Ин Витро и кога се налага най-често.

Успех мили дами и кураж, нищо не е окончателно, понеже винаги можем по някакъв начин да го променим.

f | Сподели с приятели