Най-често срещаните причини за проблемно зачеване при жените

Проблемно зачеване е често срещан проблем в много семейства. Зачеването е нещо много естествено и се случва често пъти за някои без да разберат, докато за други е дълъг и трънлив път.

проблемно зачеване при жените

В последните години все повече жени и мъже изпитват дискомфорт, който е предизвикан от редици аномалии в половата им система.

Именно подобен род проблеми оказват и влияние върху невъзможността на едно семейство да достигне до заветната си цел – зачеване на свидна рожба. От гледна точка на пола проблемното зачеване при жените си има редица често срещани причини.

Именно върху тях ще се съсредоточим в тази статия, защото сме отделили отделна статия за репродуктивните проблеми при мъжа.

Проблемно зачеване или стерилитет при жените – причини

Честно казано определянето на точно определена причина, която да възпрепятства зачеването е доста трудна задача и често пъти невъзможна. Страшно е да видим как статистиката за проблемно зачеващи жени все повече расте и расте. На фона на предизвикателството да се открие причина за женския стерилитет, стоят и редица стандартно утвърдили се във времето възможни причини за това. Именно тях ще ви изброим днес.

Преди това трябва да кажем, че за безплодие може да се говори едва, когато повече от година на целенасочени опити за зачеване една двойка претърпява неуспехи! Едва след този период е време да потърсите специалист и да търсите причината, както у мъжа, така и у жената еднакво.

По своята същност стерилитетът у жената не е болестно състояние, но бива причинен от редица болестни състояния. Ето и кои са най-честите причини за проблемно зачеване у една жена:

Хормонално разстройство

Именно дисбаланса на хормоните в женското тяло, може да доведе до липсата на зачеване. Когато имаме налице хормонален дисбаланс, той се проявява с редица съпътстващи го белези, като акне, прекалено окосмяване, слабост или прекалена пълнота, смущения в емоционалното състояние, както и нередовен месечен цикъл. Ако се съмнявате за подобен род диагноза, то проверете това в ендокринология! Специалистите там ще ви направят изследвания, които ще покажат има ли наистина хормонален дисбаланс в организма ви, и ще ви предложат адекватно лечение.

Смущения в овулацията

Този процес е жизненоважен за самото зачеване и може да бъде нарушен поради редица причини. Така например една овулация се уврежда от нарушено здравословно състояние, нездравословен начин на хранене и живот, диагнози, като диабета, смущения на хормонално ниво, лоша обмяна на веществата и други. За да разберете, какви са смущенията в овулацията ви и да намерите решение на проблема е нужна консултация с гинеколог. Той ще ви посъветва, как да следите овулацията си и съответно да преценяте точния момент за успешно зачеване. Така скоро опитите ви за бебче вероятно ще се увенчаят с успех!

Възпалени полови органи

Тук става въпрос за сериозни инфекции на половите женски органи, като матка и яйчници. Именно тези възпаления водят до редица заболявания, чийто характер възпрепятства опитите за бебе и води до проблемно зачеване.

В този ред на мисли заболявания от рода на сифилис или гонорея сериозно намаляват шансовете за зачеване у една жена. Освен това едно невинно дори възпаление може да доведе до срастване на половите женски органи или до запушване на маточните тръби. Важно е да вземете под внимание, че дори едно обикновено бяло течение може да доведе до стерилитет, ако дълго време остане не лекувано!

Запушени маточни тръби

Запушването на маточните тръби при жената винаги е последствие от друг полов здравословен проблем. Този проблем със сигурност води до проблемно зачеване и ако не го лекувате, то няма и да заченете. Просто когато тръбите на матката са запушени, няма как сперматозоида да оплоди яйцеклетката. Така няма да има и зачеване въобще. Тръбите на женската матка може да са запушени поради предишен аборт, поради възпаление на половите органи или туберкулоза.

Прочетете още в статията ни може ли да заченем със запушени маточни тръби – ще ви бъде плезна.

Поликистозни яйчници

Това заболяване се изразява в невъзможността от страна на жената да произведе зрели и годни за оплождане яйцеклетки. То често се появява поради прекомерно количество мъжки хормони в организма на жената, които тя е произвела. Не лекувано това състояние определено води до дамски стерилитет и се отразява на цялостното здраве на една жена. Вижте ще по темата и в статията ни за поликистозен овариален синдром.

Ендометриоза

Това състояние основно визира нарушена маточна функция. Признаците му са много обилна и болезнена при това менструация, както и болезненост при полов контакт.

Не се ли диагностицира и лекува навреме ендометриозата води до проблемно зачеване и стерилитет! Може да се третира, чрез медикаменти или оперативно, ако се налага. Сама по себе си болестта е разпространяване на вътрешна маточна тъкан, извън матката към таза и другите органи в него.

Прочетете още по темата за ендометриозата – ще ви бъде полезно.

Заболявания на маточната шийка

Тук става въпрос за възпрепятстването един сперматозоид да достигне до яйцеклетката. Маточната шийка е мостът между матката и влагалището. Когато тя има нарушени функции, придвижването на мъжкия сперматозоид от влагалището към матката е нарушено. Така налице се появява безплодие и е нужна консултация със специалист и лечение на състоянието.

Миома

Това е чисто и просто едно доброкачествено раково образование. Състоянието е масово срещано при жените и не е опасно по своята същност, но възпрепятства успешните опитите на една жена да зачене. В самата мускулна тъкан на матката се появява образование, което може да се развие, както извън така и вътре в маточната кухина. Диагностиката ще направи гинеколог и ще ви препоръча необходимото лечение.

Предишен аборт

Тук става въпрос за аборт извършен целенасочено, а не спонтанен аборт! Това е много важно да се отбележи. Когато погледнем данните от статистиките, те сочат че жените правили доброволен аборт, по-често страдат от стерилитет. Това си има обяснение, при самата интервенция е много възможно да се появи възпаление или половите органи да бъдат увредени.

Това бяха най-често срещаните причини за проблемно зачеване при една жена. Винаги подхождайте към самото зачеване с любов, спокойствие и мисъл. Запомнете, че няма нищо невъзможно на този свят, стига да не преставате да вярвате.

f | Сподели с приятели