За проблемното зачеване, донорството и замразяването на яйцеклетки

За проблемното зачеване могат да се изпишат много неща. То обикновено е дълъг процес на съмнения, редица изследвания, търсене на възможности и откриване на отговори.

проблемното зачеване донорството замразяването на яйцеклетки

За донорството и замразяването на яйцеклетки и сперма обаче у нас се говори малко, защото може би все още смятаме това за срамно. Нещата свързани с темата са разглеждани по скоро като проблем отколкото като възможност.

И все пак проблема с безплодието е част от ежедневието на редица семейства в България, чийто единствен шанс понякога стига именно до донорството на яйцеклетки.

Донорството на яйцеклетки поражда полюсни мнения от правен, етичен и човешки характер в обществото. Затова и децата родени и отгледани по този начин са повод за разнообразни дискусии в крехката нормативна рамка на този закон у нас и в Европа въобще. Нека ви запознаем малко повече с донорството на яйцеклетки и с възможността да замразите яйцеклетките си.

За проблемното зачеване – кога ни се налага донор на яйцеклетки и може ли да използваме собствените си замразени яйцеклетки след време

Ако реално погледнем над нещата все повече жени стават майки на по-зряла възраст. С тази тенденция идват и редица усложнения относно процеса на безпроблемно зачеване. Затова замразяването на яйцеклетки в силно развитите страни, за да се ползват по-късно когато решим да имаме бебе, е все по-налагаща се практика сред жените. В България това е малко практикувано явление до момента, но нека ви кажем какво представлява.

Замразяване на яйцеклетки

Като цяло яйцеклетката е сред най-големите клетки в човешкото тяло. За разлика от сперматозоида, тя е около 50 пъти по-голяма от него и носи освен генетичен материал, вода и вещества, за да запази развитието на зиготата през първите седем дни от делението и развитието на ембриона. Затова, когато става въпрос за замразяване на яйцеклетки е много важно да се запази тяхната цялост.

Днес най-ефикасния и съвременен метод за замразяване на една яйцеклетка се нарича – „витрификация“. Именно, чрез него яйцеклетката остава цяла и годна за оплождане по-късно. Ако сте решили да замразите яйцеклетки за бъдещо зачеване, то първо трябва да се подложите на контролирана стимулация, чрез която ще произведете повече зрели яйцеклетки. Това обикновено трае около десет дни, след което чрез пункция се извличат самите яйцеклетки.

Прочетете още за най-често задаваните въпроси за замразяване на ембриони – ще ви бъде интересно.

За проблемното зачеване замразените яйцеклетки ще ви освободят от ангажимента да си търсите донор на яйцеклетки, ако когато сте готови за бебе – природата реши, че е късно и зачеването е невъзможно по естествен път. Извлечените яйцеклетки се замразяват при минусова температура от – 200 градуса близо. Водата в тях се превръща в гел, чрез специалните материали, с които се обработват. Замразена яйцеклетката „спи“, докато не се размрази, поеме отново необходимото количество вода и не стане годна отново за оплождане. Специалистите съветват жените решили да замразят яйцеклетките си, да замразят най-малко 10 фертилни яйцеклетки, защото след размразяване шанса им за годност е до 70%. Освен това препоръчителната възраст, до която е добре да се прави замразяването е около 30 години, когато генетичните аномалии са рядкост, а фертилната норма е с високи стойности.

За проблемното зачеване и донорството на яйцеклетки – когато не сте си замразили яйцеклетки и функцията на яйчниците е стихнала, поради напредване на възрастта или преждевременно – то вие сте в репродуктивна възраст, но ви се налага донорство на яйцеклетки. Освен това, както при мъжката сперма и нейната негодност понякога, така и при женските яйцеклетки се открива негодност.

Така например вие имате редовна овулация, цикъл, репродуктивната ви система работи добре, но яйцеклетките които отделя са негодни. Съответно опитите за зачеване са неуспешни, а за да заченете ще ви трябват донорски яйцеклетки. До донорството се стига, когато методите по инсеминация и ин витро оплождане са неуспешни и затова се установи, че има вина жената и нейните некачествени яйцеклетки. Понякога жените са носители и на установени генетични заболявания. За да се избегне предаването им на бебето им, може да се ползва отново донорство на яйцеклетки.

Днес редица специалисти в областта за проблемното зачеване смятат, че повече от една четвърт от жените с проблеми при зачеването, могат да забременеят именно, чрез донорството на качествени яйцеклетки от други жени. Тези дарени яйцеклетки се оплождат в лаборатория със сперматозоидите на съпруга и се внасят в организма на жената желаеща да зачене. Така тя има възможност да износи свое дете.

За проблемното зачеване при жените и налагащото им се донорство на яйцеклетки, най-често виновник е изчерпания яйчников резерв. Причините за него често пъти са наследствени болести, ендометриоза, отстраняване на яйчниците поради болест и оперативна намеса. Като цяло данните за изчерпан яйчников резерв при жените са доста тревожни. Границата за него е достигането на 50 годишна възраст при една жена, но днес тази граница рязко пада до 35, 40 годишна възраст.

Още по-тревожно е, когато на възраст от 20,25 години една жена говори за проблемното зачеване, защото просто прави опити, а резултат няма. Просто без видими признаци яйчниците са изчерпани или произвеждат негодни яйцеклетки. В такива ситуации единствената надежда за една жена да стане майка е донорството на яйцеклетки от друга жена, която вече е майка и би дарила яйцеклетките си. Ако няма замразени яйцеклетки, което на 25 рядко се случва и едва ли е минало през ума на която и да е жена, то донорството е единствената опция.

За проблемното зачеване донорството на яйцеклетки и тяхното замразяване тепърва ще става важна част от възможността да имаш бебе.

f | Сподели с приятели