Ин Витро процедурата – кога ни се налага и какво ни предлага

Ин Витро процедурата е спасителното въже, за което много семейства опитващи се да създадат наследник се хващат. Липсата на зачатие води до голям стрес в семейството и винаги причините са комплексно явление.

Ин Витро процедура

И мъжа, и жената преминават редица изследвания, след които често пъти чуват диагнозата или съвета – „нужна ви е Ин Витро процедура“. Затова ще се опитаме да ви разясним, кога се налага тази процедура, какво представлява и какви са различните опции за нея.

Ин Витро процедурата в България – спасителния пояс да създадеш бебе

Зората на репродуктивната медицина у нас и в частност на Ин Витро метода е някъде през 90-те години на миналия век. Тогава всичко е било доста по-експериментално и метода е бил насочен към добрата воля, да дариш възможността за създаването на дете в едно семейство. Днес нещата са много по-напреднали технически, но и много по-комерсиални за съжаление. До момента в България са създадени над 26 центъра за така наречената асистирана репродукция, които са предимно частни.

Като добавим и държавните центрове нещата стават много шарени така да се каже. Когато ви се налага Ин Витро процедура е добре да заложите на професионализма на един специалист, а не да хуквате да го заменяте с друг при първия неуспех! Статистиката красноречиво ни показва, че за жени до 35 години този род процедури са успешни едва при 30% от семействата. Шанса след тази възраст при жените рязко намалява и след 45 години е минимален. Въпреки това границата на бременните рязко се изтегля на двата полюса – жените раждат или много млади, или много късно.

Ако се питате, както се питат навярно хиляди семейства в България – Кога е момента да се обърнете към Ин Витро процедурата и специалист? Отговорът е, след като година и половина, максимум две години сте опитвали целенасочено да заченете, но резултат няма! Първоначално ще се започне с изследвания, следене на овулацията при жената и ако отново резултати няма, се прибягва до алтернативни методи за оплождане.

При нормални опити да се зачене от страна на една двойка, процента на успеваемост също е около 30%. Затова, когато година или две, няма резултат значи има проблем. Голяма част от липсата на зачатие се крие в съвременния начин на живот. Силния стрес, мръсния въздух, слабата активност и лошата храна според специалистите са причината все повече семейства да нямат деца. Тези фактори според специалистите по репродуктивно здраве повишават значително риска от мъжката импотентност.

Както вече ви информирахме в предишни материали, ендокринните и възпалителни проблеми при дамите, са честата причина за безплодието им. Периода за активна репродукция при жената значително е скъсен, за сметка на по-ранната менопауза. И така много двойки излизат от кабинета на специалиста по репродукция с диагноза „неустановен стерилитет“. В такъв случай стигаме до опцията Ин Витро процедурата и оплождането.

Малко двойки обаче знаят, че преди този метод е добре да опитат първоначално зачеване, чрез метода на инсеминацията. Когато причината за липсата на зачеване е евентуално „мързеливи сперматозоиди“ у мъжа, а тръбите на матката на жената са проходими (поне едната), то инсеминацията е добър вариант за оплождане. Взетата сперма от партньора се обработва в лаборатория и после се вкарва в матката. Така лекарите помагат на природата да си свърши работата с две думи и е възможно оплождане по сравнително естествен път.

Ако все пак показателите на мъжката сперма са силно занижени, то Ин Витро процедурата, която е класическа е препоръчителна! За нея нещата се случват в лаборатория, но яйцеклетката е оплодена от сперматозоида по естествен път – просто лекарите ги поставят в подходящите за това изкуствени условия. Ролята на специалиста в ембриология тук е най-голяма. Той избира колко годни яйцеклетки да селектира и колко активни сперматозоиди. Така се стига и до фактическото оплождане.

Ако се питате, щом може да се зачене естествено, защо тогава е препоръчително класическото Ин Витро? Отговорът е в женското влагалище са нужни стотици хиляди сперматозоиди, за да достигне един единствен до яйцеклетката и да я оплоди. Когато броят им е малък, тогава лабораторната среда помага на малкото годни сперматозоиди да достигнат до яйцеклетката и един да я оплоди. Освен занижени показатели на мъжката сперма, друга предпоставка за ползване на метода е и запушването на маточните тръби при жената.

Ин Витро процедурата може да бъде и инжектиране на сперматозоиди директно в яйцеклетката на жената (метода ИКСИ). Той е най-масово прилагания метод, понякога и излишно, защото е най-скъпо струващият! Тук може да се ползва сперма от партньора или донорска, ако няма друг вариант. Прилагането на Ин Витро процедурата ИКСИ се налага, когато мъжа има много малко годна сперма за оплождане или въобще няма такава.

Световните специалисти в асистираната репродукция препоръчват изваждането на около 10 годни за оплождане зрели яйцеклетки от жената. Броят им може да се завиши, чрез стимулация с медикаменти при жените с голяма степен на отхвърляне, но все пак тенденцията е към намаляване на количеството яйцеклетки. В матката е добре да се върнат според тези световни тенденции най-много два до три ембриона, за да се избегне многоплодна бременност. Ако оплодените яйцеклетки са повече е добре те да се замразят за следваща Ин Витро процедура, ако се налага такава.

Ин Витро процедурата се прави, като ембрионите се връщат в матката на третия или петия ден от развитието си. Те се вкарват с катетър, като някои специалисти практикуват и лепенето им за матката.

Като цяло Ин Витро процедурата в България е на високо ниво и технологично, и относно подготвени специални кадри – така че спокойно може да се нарече спасителния пояс за създаване на бебе, стига да може да си го позволите финансово.

f | Сподели с приятели