Зачеването и Сурогатството – ЗА, ПРОТИВ или ВЪЗДЪРЖАЛА СЕ

Опита на американците и забраната на тази практика у нас…

Зачеването и Сурогатството

Зачеването и Сурогатството – по този въпрос вече веднъж публикувахме статия, но тя беше по скоро насочена към краткото описание на понятието сурогатна майка и най-вече, как да обясним на детето родено по този начин – какъв е произхода му? Материала може да прочетете тук.

В тази статия по скоро ще наблегнем на описанието на видовете сурогатни майки. Как точно могат да се използват услугите им и световния опит, на американците най-вече, по въпроса! Как се намира жена за сурогатство, как се избира и какви са правните спорове по този наболял въпрос? На първо място трябва да се отбележи, както вече ви споменахме и в предишния си материал, че сурогатството у нас е незаконно.

То не се позволява и ако искате да прибегнете до тази практика, то действате незаконно и не сте застраховани от никакви рискове и обрати – по време на износването и раждането на бебето. Тоест сурогатната му майка може да реши да го запази и според закона у нас, вие няма какво да направите понеже процедурата е забранена в България. И все пак опитът на страната ни в тази сфера е минимален и двойките с репродуктивни проблеми прибягващи то този метод са малко. Ето и малко повече по този проблем – табу у нас.

Зачеването и Сурогатството – когато Ин Витро процедурата не проработи

Самият факт, че сурогатната майка е нещо, като инкубатор на живот и се използва, за да износи бебето на друга жена, нямаща възможност да стане майка – разделя обществото по света, а и у нас на два полюса. Майката заместител е много спорна практика, понеже като човек тя има чувства, емоции и изхода от тази „поръчана бременност“ е спорен и непредсказуем. Именно поради тази причина сурогатството е забранено в много страни, а в тези където е позволено – закона има различни параметри и позволява, както и забранява редица неща. Да използваш легално услугите на сурогатна майка в България е незаконно и подсъдимо, но може и да се направи нелегално в трети страни, както видяхме и в сериала „Откраднат живот“. Само, че видяхме и колко е сложен емоционално и психологически самият процес.

В практиката на страни, където сурогатството е позволено, разпознаваме два вида сурогатни майки – традиционни и гестационни. Разликата между едните и другите е в това, че при традиционните сурогатни майки, бебето е генетично част от майката. Тоест яйцеклетките на майката донор са оплодени със сперматозоиди на партньора на жената, която не може да има деца. Ако и двамата партньори в двойката имат репродуктивни проблеми – и яйцеклетките и спермата могат да бъдат донорски. В такива случай бъдещите родители нямат генетична връзка с бебето, те просто ползват „утроба назаем“, защото не могат да осиновят дете например или искат да бъде заченато по този начин.

Гестационната сурогатна майка е просто една утроба, където ембрион създаден, чрез метода Ин Витро се поставя да се развива 9 месеца и тя да го роди. Тоест бебето е генетически свързано с бъдещите си родители – взета е яйцеклетка от майката и сперматозоид от бащата, оплодени са и са поставени в чуждо тяло, понеже жената в двойката не може да износи бебе!

Какъвто и тип зачеването и сурогатството да се използва неоспорим факт е, че жената която ще износи и роди бебето ви има емоционална връзка с него, дори и да няма родствена. Затова и често при сурогатството бебето има две майки и в голяма част от случаите живота му се развива по този начин.

Защо една двойка може да прибегне до зачеването и сурогатството

Причините са много, но всички са свързани с невъзможността жената да износи бебе и да го роди. Така например матката може да е отстранена или негодна за бременност. Може да страдате от заболяване, което не позволява да износите и родите здраво бебе. Такива са например заболяванията на сърцето. Понякога сурогатството е опция за по-възрастни двойки решили да имат дете, за бракове с еднополова структура, където дете в семейството може да се появи единствено по този начин. Тоест не само проблемното зачеване е опция, която да предразположи една двойка към „наемна утроба“. Причините са много и разнообразни, но как да намерите сурогатна майка?

Това обикновено в страните, където е забранено, се прави с помощта на роднини и приятели. Тоест намирате склонна жена, която има нужда от пари и извършвате процедурата в трета страна. Тя може да бъде ваша близка или далечна приятелка, може даже да ви е роднина – зависи от ситуацията, в която се намирате. По принцип най-опитната страна в сферата на зачеването и сурогатството, Америка предлага агенции за сурогатни майки. В тях можете да си изберете и наемете сурогатна майка напълно легално и всички законови норми са уредени. Сурогатството е скъпа услуга, но споразумението между жената и семействата желаещи подобна услуга са сложно нещо. Те често се променят и в един момент може и да останете без бебе в крайна сметка.

Коя е добрата сурогатна майка за зачеването и сурогатството

В държавите позволяващи сурогатството, добрата приемна майка трябва да е най-малко над 20 години. Противно на общоприетите разбирания у нас, този вид майки трябва да са износили поне едно дете – така разбират рисковете на бременността и раждането по-добре. Важно е и тези жени да са преминали специализирани психологически тестове, за да се гарантира до голяма степен склонността им да дадат бебето, когато го родят. Най-важната част е подписването на договор между двете страни, в който се оказват правата и задълженията им, както и задължението на сурогатната майка да предаде бебето на родителите веднага след раждането.

Обществото за репродуктивна медицина в САЩ задължително държи сурогатните майки да преминават щателни медицински прегледи, за да се гарантира липсата на полови заболявания или други, които ще възпрепятстват нормалната бременност. Като цяло дори в Америка няма цялостен федерален закон за сурогатството. Законите варират в отделните щати, а много често след раждането на сурогатно дете в някои държави – се преминава през съда, за да се признаят правата на родителите над него. Дори договорът подписан предварително за зачеването и сурогатството понякога е неефективен. Сурогатната майка може да вземе правата над бебето по едни или други причини.

Като цяло сурогатството е все още много объркана и отворена за промени тема по целия свят. У нас сурогатство не може да бъде правено, но това не означава, че не се практикува на черно. Преди да прибегнете до тази крайна стъпка, помислете много добре, колко объркан може да стане вашият живот, този на бъдещето ви дете и на сурогатната майка? Ако мислите, че сте подготвени и всички други опции за репродукция са изчерпани, помислете пак.

Дано статията ви беше полезна, а сега четете и за популярни митове свързани с бременността.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
20.03.2021 Мари

Толкова си умна, Слави И ако всички други методи вече са изпробвани, нищо не помогна, какво да правя? Да се обеся или да се застрелям?


08.03.2021 Мари

Толкова си умна, Слави И ако всички други методи вече са изпробвани, нищо не помогна, какво да правя? Да се обеся или да се застрелям?


06.03.2021 Слави

Вие ли сте тези, дето ще давате акъл??? Сурогатното майчинство при нас е забранено! В цивилизования свят - въздигнато в престъпление срещу човешкото достойнство и човешката природа! Според Библията - най-ужасен грях заедно с тия ин витро..... Дано има Бог и ви раздаде по заслуги!!!