Бременност с „кухо яйце“ – какво е това и защо често се налага кюртаж?

Бременност с „кухо яйце“ – що за бременност е това и какви са последствията от нея? Реално жената е преминала през фаза на овулация, яйцеклетката е била оплодена от сперматозоид, но прикрепеното към маточната стена оплодено яйце не развива ембрион в следствие. Защо?

Бременност с „кухо яйце“ – какво е това и защо често се налага кюртаж

Какви са причините за бременността с кухо яйце, как можем да разберем, че се случва на нас? Защо ни се налага кюртаж и опасно ли е това за последващо забременяване? Всичко това ще разберете в следващите редове на статията.

Преди това, обаче прочетете за още една „фалшива бременност“, която е не по-малко особена – гроздовидната.

Бременност без ембрион развиващ се в утробата или бременност с кухо яйце са едно и също нещо. Клетките на закрепената яйцеклетка в матката се развиват до етапа на амниотичния сак. Етапът, в който се развива и започва да расте ембрион, обаче не се достига никога при тази бременност. Ето подробности по въпроса…

Бременност с „кухо яйце“ – какво е това, как да разбера дали бременността ми е такава и защо се получава?

Както вече казахме кухо яйце и бременност с кухо яйце е „фалшива бременност“! При такава бременност няма да се развие бебе, да порасне в утробата ви и да се роди! Кухото яйце се развива още до първия триместър на бременността и може да се каже, че то е факт, още преди жената да разбере, че е бременна въобще. Често пъти на преглед при гинеколога бременната чува че е бременна и същевременно се сблъсква с диагнозата кухо яйце.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

На първо място, ако чуете диагноза бременност с „кухо яйце“ трябва да осъзнаете, че бебе няма да има и подобна бременност трябва да бъде прекратена веднага. Ако се протакат нещата може да има опасност за здравето ви или усложнения за следваща бременност. Донякъде кухото яйце се припокрива с усещането и психологичната болка от спонтанния аборт. Понеже губиш бебе, макар и да осъзнаваш, че то е било само точица, която няма бъдеще и не може да се развие.

Защо бременността ви може да бъде бременност с „кухо яйце“?

Според статистическите данни, кухото яйце е сред основните причини, поради които жените имат спонтанен аборт в първия триместър от бременността си. Над 50% или половината бременности в първото тримесечие от бременността, завършващи със спонтанен аборт, са бременности с кухи яйца! Защо се получава развитие на амниотичен сак, а до развит ембрион не се стига? Най-често проблемите са на хромозомна основа. Тоест нещо в деленето и развитието на хромозомите на оплодената яйцеклетка не е наред.

В по-голяма част от случаите тялото на жената разпознава аномалиите в хромозомите на плода и не се стреми да го задържи и развие в нормална бременност. Този плод няма да се развие в нормално бебе и дори да не се стигне до спонтанен аборт е нужно кухото яйце да се отстрани. Кухото яйце може да се дължи не само на погрешно или неправилно клетъчно деление. То може да е в следствие на некачествена сперма от страна на мъжа или некачествена яйцеклетка от страна на жената!

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Може ли една жена сама да разбере дали има бременност с „кухо яйце“ или бременността и е с нормално развиващ се ембрион?

Една жена няма как да разбере дали бременността ѝ е нормална или не, казано най-общо. Както казахме малко по-горе в материала, кухото яйце е факт, още преди жената въобще да е разбрала, че е бременна. Появата му е на много ранен етап от зачеването, когато външни признаци или белези за бременност няма. След оплождането оплодената яйцеклетка се закрепя успешно във вътрешната стена на матката. Тя започва да се дели и именно тогава има опасност от появата на кухото яйце. Тук говорим за първа, втора седмица на една ранна бременност и жената въобще още не знае, че в утробата и има плод!

Индикатори за бременност с „кухо яйце“ са пропуснати месечни цикли и появата на нови след месец да кажем. Може цикълът ви да закъснее със седмица или две. После да се появи и кървенето да е доста тежко и обилно. Ако докато цикълът ви е закъснял, сте си направили тест за бременност – той може и да се е оказал положителен. В последствие обаче диагнозата се е оказала кухо яйце.

При преглед бременността с кухо яйце се установява благодарение на увеличените ЧХГ хормони в организма на жената. Ако не сте направили спонтанен аборт в ранната фаза на бременността поради кухото яйце, може плацентата в организма ви да продължи да се развива, нищо че плод който се развива в нея няма!

При този тип бременност често жената има спазми в областта на корема ниско долу. Налично е леко кървене от вагината като при симптоми на предстоящ спонтанен аборт! Фактически тази бременност може да се установи със сигурност, когато ви изследват на ултразвук и гинеколога види празния амниотичен сак и липсата на ембрион в него.

Дали бременност с „кухо яйце“ може да бъде предотвратена и защо често при нея се налага кюртаж с медицински цели?

По въпроса дали кухото яйце може да бъде предотвратено – отговорът е категорично НЕ! Ако двойката е имала бременности с кухо яйце повече от веднъж, то може да си направи генетични изследвания, но те не са достатъчна превенция. Като цяло практиката сочи, че кухото яйце се появява най-много веднъж при всяка жена и повече не се повтаря! Специалистите определят бременност с „кухо яйце“, като вид спонтанен аборт и като такава е добре да изчакате след нея поне 3 месеца, преди да правите опити за зачеване отново.

Кюртаж е медицински термин за изчистването на една „фалшива бременност“. Той се налага, когато сте имали повече от една бременност с „кухо яйце“, защото може да се изследва генетичната причина за появата на тази аномалия при вас. Ако ви се е случило само еднократно, гинеколозите не препоръчват кюртаж, понеже е инвазивна процедура и има голям риск от увреждания на половата ви система. Но при индикация на остатъчна плацента или риск от инфекции се налага!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло бременност с „кухо яйце“ е нещо неприятно, но не е толкова фатална и можете да заченете отново без да има риск това да се повтори. Дано ви бяхме максимално полезни. Прочетете и темата ни за варицела по време на бременността – ще ви бъде полезна!

| Сподели с приятели