Бременност с „кухо яйце“ – какво е това и защо често се налага кюртаж

Бременност с „кухо яйце“ – що за бременност е това и какви са последствията от нея? Реално жената е преминала през фаза на овулация, яйцеклетката е била оплодена от сперматозоид, но прикрепеното към маточната стена оплодено яйце не развива ембрион в следствие. Защо?

Бременност с „кухо яйце“ – какво е това и защо често се налага кюртаж

Какви са причините за бременността с кухо яйце, как можем да разберем, че се случва на нас? Защо ни се налага кюртаж и опасно ли е това за последващо забременяване? Всичко това ще разберете в следващите редове на статията.

Преди това, обаче прочетете за още една „фалшива бременност“, която е не по-малко особена – гроздовидната.

Бременност без ембрион развиващ се в утробата, куха бременност или бременност с кухо яйце са едно и също нещо. Клетките на закрепената яйцеклетка в матката се развиват до етапа на амниотичния сак. Етапът, в който се развива и започва да расте ембрион не се достига никога при тази бременност. Ето подробности по въпроса…

Бременност с „кухо яйце“ – какво е това, как да разбера дали бременността ми е такава и защо се получава

Както вече казахме кухо яйце и бременност с кухо яйце е „фалшива бременност“. При такава бременност няма да се развие бебе, да порасне в утробата ви и да се роди. Кухото яйце се развива още до първия триместър на бременността и може да се каже, че то е факт още преди жената да разбере, че е бременна въобще. Често пъти на преглед при гинеколога бременната чува че е бременна и същевременно се сблъсква с диагнозата кухо яйце.

На първо място, ако чуете диагноза бременност с „кухо яйце“ трябва да осъзнаете, че бебе няма да има и подобна бременност трябва да бъде прекратена веднага. Ако се протакат нещата може да има опасност за здравето ви или усложнения за следваща бременност. Донякъде кухото яйце се припокрива с усещането и психологичната болка от спонтанния аборт. Понеже губиш бебе, макар и да осъзнаваш, че то е било само точица, която няма бъдеще и не може да се развие.

Защо бременността ви може да бъде бременност с „кухо яйце“

Според статистическите данни, кухото яйце е сред основните причини, поради които жените имат спонтанен аборт в първия триместър от бременността си. Над 50% или половината бременности в първото тримесечие от бременността, завършващи със спонтанен аборт, са бременности с кухи яйца. Защо се получава развитие на амниотичен сак, а до развит ембрион не се стига? Най-често проблемите са на хромозомна основа. Тоест нещо в деленето и развитието на хромозомите на оплодената яйцеклетка не е наред.

В по-голяма част от случаите тялото на жената разпознава аномалиите в хромозомите на плода и не се стреми да го задържи и развие в нормална бременност. Този плод няма да се развие в нормално бебе и дори да не се стигне до спонтанен аборт е нужно кухото яйце да се отстрани. Кухото яйце може да се дължи не само на погрешно или неправилно клетъчно деление. То може да е в следствие на некачествена сперма от страна на мъжа или некачествена яйцеклетка от страна на жената.

Може ли една жена сама да разбере дали има бременност с „кухо яйце“ или бременността и е с нормално развиващ се ембрион

Една жена няма как да разбере дали бременността ѝ е нормална или не, казано най-общо. Както казахме малко по-горе в материала, кухото яйце е факт, още преди жената въобще да е разбрала, че е бременна. Появата му е на много ранен етап от зачеването, когато външни признаци или белези за бременност няма. След оплождането оплодената яйцеклетка се закрепя успешно във вътрешната стена на матката. Тя започва да се дели и именно тогава има опасност от появата на кухото яйце. Тук говорим за първа, втора седмица на една ранна бременност и жената въобще още не знае, че в утробата и има плод.

Индикатори за бременност с „кухо яйце“ са пропуснати месечни цикли и появата на нови след месец да кажем. Може цикълът ви да закъснее със седмица или две. После да се появи и кървенето да е доста тежко и обилно. Ако докато цикълът ви е закъснял, сте си направили тест за бременност – той може и да се е оказал положителен. В последствие обаче диагнозата се е оказала кухо яйце.

При преглед бременността с кухо яйце се установява благодарение на увеличените ЧХГ хормони в организма на жената. Ако не сте направили спонтанен аборт в ранната фаза на бременността поради кухото яйце, може плацентата в организма ви да продължи да се развива, нищо че плод който се развива в нея няма.

При този тип бременност често жената има спазми в областта на корема ниско долу. Налично е леко кървене от вагината като при симптоми на предстоящ спонтанен аборт. Фактически тази бременност може да се установи със сигурност, когато ви изследват на ултразвук и гинеколога види празния амниотичен сак и липсата на ембрион в него.

Дали бременност с „кухо яйце“ може да бъде предотвратена и защо често при нея се налага кюртаж с медицински цели

По въпроса дали кухото яйце може да бъде предотвратено – отговорът е категорично НЕ. Ако двойката е имала бременности с кухо яйце повече от веднъж, то може да си направи генетични изследвания, но те не са достатъчна превенция. Като цяло практиката сочи, че кухото яйце се появява най-много веднъж при всяка жена и повече не се повтаря. Специалистите определят бременност с „кухо яйце“ като вид спонтанен аборт и като такава е добре да изчакате след нея поне 3 месеца, преди да правите опити за зачеване отново.

Кюртаж е медицински термин за изчистването на една „фалшива бременност“. Той се налага, когато сте имали повече от една бременност с „кухо яйце“, защото може да се изследва генетичната причина за появата на тази аномалия при вас. Ако ви се е случило само еднократно, гинеколозите не препоръчват кюртаж, понеже е инвазивна процедура и има голям риск от увреждания на половата ви система. Но при индикация на остатъчна плацента или риск от инфекции се налага.

Като цяло бременност с „кухо яйце“ е нещо неприятно, но не е толкова фатална и можете да заченете отново без да има риск това да се повтори.

Дано ви бяхме максимално полезни. Прочетете и темата ни за варицела по време на бременността – ще ви бъде полезна.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
21.09.2022 stela

Много полезна информация. Благодаря!


27.09.2021 Димитрина

Много ми беше полезна информацията. Благодаря!