Варицела по време на бременност – често задавани въпроси

Варицелата е сериозно заболяване, което обаче се прекарва много по-лесно в детска възраст.

Варицела по време на бременност

Ако тя се преболедува в по-късен период от живота на човек, има възможност за усложнения, но ако майката се разболее по време на бременност от варицела, има различни рискове за бебето, някои от които са наистина сериозни.

Какви могат да бъдат рисковете за бебето, ако се разболея от варицела по време на бременност?

Ако заболеете от варицела през първата половина на бременността е възможно бебето да развие варицелен синдром. Той е много опасен за него. Характеризира се с дефекти, най-често белези по кожата, деформирани крайници, малка глава, неврологични проблеми и проблеми със зрението. Бебето може да нараства слабо, да страда от припадъци или умствени увреждания. Заболяването може да увеличи риска както от спонтанен аборт, така и от преждевременно раждане.

Ако варицелата се развие преди самото раждане – до 20 дни – е възможно и бебето да се разболее, но рискът не е голям, тъй като бебето получава антитела от майката.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ако обаче се развие непосредствено преди раждането, както и малко след него – до 2-3 дни – тогава има много голяма опасност бебето да развие варицелна инфекция. Тогава то не получава антитела от майката. Това е наистина опасно за него, тъй като е трудно да се реагира на подобно състояние.

По-рисковано ли за здравословното ми състояние да се разболея от варицела по време на бременност?

Да, по-рисковано е. Някой възрастни също развиват инфекции, които могат да бъдат дори животозастрашаващи. При бременните жени това усложнение също е свързано с по-високи рискове от преждевременно раждане.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Колко е висок рискът от заболяването по време на бременност?

По-голямата част от възрастните са „преминали“ през това заболяване още като деца, така че рискът в детеродна възраст не е много голям. Все пак, ако не сте, вероятността да се случи точно тогава не е изключена.

Варицелата е силно заразна. Ако имате пряк контакт с болен човек, има много голяма вероятност и вие да се разболеете.

Колко време след заразяване ще усетя симптомите?

Най-често се проявяват между 14 и 16 ден. Симптомите са подобни на тези на грип, а освен тях се появяват и малки пъпчици.

Мога ли да си направя ваксина срещу варицела, когато съм бременна?

Не. По принцип специалистите съветват след поставянето на подобна ваксина да се изчака най-малко един месец преди жената да направи опит да зачене.

Как мога да намаля риска от развитие на варицела по време на бременността, ако аз не съм прекарала заболяването?

Не контактувайте с хора, които са заразени с варицела. Това заболяване е заразно още преди да се развият симптомите му. За да се подсигурите, помолете всеки член на семейството си, който не е прекарвал заболяването да се ваксинира. Всички здрави деца, които са над 12 месеца също могат да бъдат ваксинирани.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Макар че няма как да сте сигурни в нищо, можете да се опитате да ограничите максимално контактите си с хора, които могат да са потенциално болни. Имайте предвид, че близкият контакт със заразно болни хора, най-вече от семейството ви, може да е причина за вашето заразяване.

| Сподели с приятели