Бременност след 40 – ползи и рискове

Ако до този момент сте пренебрегвали идеята за бебе, за да насочите усилията си към изграждането на кариерата, или за да намерите подходящия човек за себе си, а в момента вече сте на 40 год., вероятно се питате дали не е твърде късно вече.

бременност след 40

Бременността на тази възраст е много по-лесна днес, в сравнение с предходните години, макар че не бива да се пренебрегват рисковете. Ако през 1970 г. една от 100 майки е над 35-годишна възраст, то днешният брой е 1 на 7.

Експертите смятат, че жените над 45 год. имат много по-малка възможност да забременеят, използвайки собствените си яйцеклетки. Независимо от възрастта обаче, очакването на едно бебе може да има различни плюсове и и минуси за вас, партньора ви и бебето.

Ползи от бременността след 40 години

Стабилност

Това е най-голямата полза от късното майчинство. Тогава се предполага, че сте много по-стабилни емоционално и финансово. В такъв случай най-вероятно ще предложите добра основа за изграждането на живота на бебето в сравнение с по-младите майки. Вие сте много по-уравновесени от тях. Ето защо дребните неща, които правят децата, ще намирате за забавни, а не за досадни или дразнещи. Това е предпостaвка и да позволите на детето в последствие да се развива свободно. Много по-често детето бива поощрявано и насърчавано да изразява личностните си качества от по-възрастните родили. Младите майки са много по-емоционални и спонтанни в реакциите си не само към детето, но и към всичко заобикалящо ги.

Висок доход

В сравнение с по-младите майки, които се концентрират върху това да имат деца, преди да са изградили кариерата си, майките на 40 год. вече са на върха на своето професионално развитие и затова имат по-големи доходи. Ето защо, след като имат много по-богат опит, те спокойно могат да се посветят изцяло на семейството си, докато трае бременността и майчинството, без да имат усещането, че пропускат нещо важно в живота си.

Щастие

Житейският опит има позитивно влияние върху живота. Той дава по-силно усещане за пълноценен живот, ето защо по-възрастните хора са и по-щастливи и готови да пренебрегнат собствените си нужди и да се отдадат на бебето. Те не чувстват, че правят компромис със себе си, лишавайки се от собственото си свободно време.

Мъдри решения

Като по-възрастна майка можете да приложите своя богат житейски опит, като същевременно ще сте по-уверени в грижата си за децата.

Здравословен живот

Здравословния живот е по-присъщ на вече улегналите жени. Много по-често те избират да не вредят на организма си с цигари и алкохол, наблягат на спортната активност и избират да се хранят по-здравословно в сравнение с младите майки. Ето защо и често те са много по-внимателни към своята бременност. Приемат целият процес по-сериозно от по-младите.

Рискове от бременността след 40

Има различни рискове от бременността на 40 години, които задължително изискват допълнително внимание. Може и да звучи малко плашещо, но в сравнение с по-младите жени ще имате нужда от една постоянна комуникация с вашия лекар, за да сте сигурни, че имате нормална бременност.
Ето какво усложнения е възможно да възникнат:

Хромозомни аномалии

Едно от нещата, които могат да ви се случат като по-възрастни, е повишения риск от хромозомни аномалии. Според статистиката, около 1 на 200 бебета, родени от майки на възраст на и над 40 години страдат от синдром на Даун. Това е в сравнение с 1 на 1500 бебета, родени от жени на възраст 20 до 24, и 1 на 700 бебета, родени от жени на възраст 35 год. до 39 год.

Аборт

Тъй като има повишена вероятност за хромозомни аномалии, жените, които забременяват на 40 год. и над тази възраст, имат повишен риск от спонтанен аборт. Изследванията показват, че половината от всички жени на възраст на 42 год. преживяват спонтанен аборт.

Повишено ниво на кръвна захар

Това обикновено се изяснява по време на втория триместър на бременността, а проблемът може да бъде овладян чрез помощта на на хранителен режим. Но този проблем не бива да бъде подценяван, тъй като може да доведе до повишаване теглото на бебето и съответно наложително цезарово сечение.

Прееклампсия

Прееклампсията е хипертония и се свързва с появата на белтък в урината. Възрастта над 40 години е един от факторите, които могат да допринесат за появата на прееклампсията. Ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения както за майката, така и за плода. Прочетете още за прееклампсията – ще ви бъде полезно.

Бременността след 40 год. има и други рискове от развитие на здравни проблеми в сравнение с по-младите майки. Други възможни рискове са: разкъсване на плацентата и плацентна превия. Макар и да съществуват голяма вероятност от появата на различни заболявания и усложнения обаче, съвременната наука дава възможност те да бъдат диагностицирани навреме. И има много по-големи шансове да бъдат преодолени.

Както виждате, късната бременност има своите предимства, но и недостатъци. Рисковете се засилват с напредване на възрастта. Ето защо понякога е редно да се запитате кое ви е приоритет – кариерата или семейството. И да действате съобразно отговорите, които ще си дадете.

f | Сподели с приятели