Бебето ни вече е на една година, как да продължим да го храним?

Когато бебето ни вече е на една година, то хранителния му режим от към прием на разнообразна по хранителни вещества и текстура храна се променя значително. През периода от една до три години нашето бебе се превръща от бебе в подрастващо дете и съответно хранителните му навици се изменят.

хранене на бебето

По правило ние майките сме силно впечатлени от периода на захранването, от режима на кърмене и всичко свързано с храненето на бебето до годинката, но после като че ли се примиряваме с детската кухня и постепенно привикваме малчугана си към общата храна, без дори да се замисляме, какво точно, как и защо трябва да приема той/тя, за да са здрави, енергични с по-силен имунитет и да растат и се развиват правилно.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Нека ви запознаем, какво мислят специалистите по въпроса за храненето на вече порастващото бебе.

Бебето ни вече е на една година и според всички правила и норми на специалистите педиатри, то е готово да премине към общата храна, ако не го е направило до момента. Тук обаче изниква и въпросът трябва ли да запишете малчугана на детска кухня, необходима ли ви е тя и дали с появата на почти всички зъбки или част от тях бебето ни сигнализира, че е време за по едра и различна по текстура храна? Някой педиатри смятат, че бебето дори на осем месеца може да премине към обща храна, която е по-едро смляна или дори само намачкана с вилица, стига да има достатъчно зъби да дъвче и приема новосъздалата се ситуация, при храненето.

Тук се полага и основата на спора, храната приготвена от мама ли е по добра или тази в детската кухня? Според педиатрите и детските диетолози, тази в детската кухня, стига тя да е качествена е по-добра! При цялото ни уважение към уменията на майките да приготвят храната на децата си, смеем да твърдим, че тук специалистите са прави и ще ви обясним защо. На първо място храните приготвяни ежедневно в една детска млечна кухня са много разнообразни и се приготвят по рецепти изготвени от диетолози. Така стремежа е към изграждането на едно изключително разнообразно и балансирано хранене. На второ място контрола е много строг при приготвянето на детските храни и професионалисти го извършват. На трето място съзнателно менюто е сезонно, като съобразява нуждите от калории за бебетата ви през зимата, който са различни от лятото например.

Въпреки всички предимства на една детска млечна кухня и удобството ѝ, стига да сме с добри познания по храненето на бебето ни вече, което е вече на година, няма проблем да приготвяме храната и вкъщи. Тук обаче е добре да следваме съветите на специалистите, които са следните:

  • Когато бебето ни вече е на една година и приготвяме храна за него или решим да хапва от общо приготвената гозба е добре да знаем, че продуктите и тяхната последователност на добавяне си имат определен ред! Ако не го спазваме готвим нездравословна храна, затова е добре да проучим въпроса.
  • Готвейки ястията е добре да го правим, при захлупен похлупак и да добавяме повечето зеленчуци към края, за да не ги преварим и да изгубим всички минерали и витамини в тях.
  • Добре е продуктите за приготвяне на ястието да са свежи и ако са замразени, то никога това да е не е повторно, защото е много вредно! Нито прекалено твърдата храна е полезна, нито пък прекалено меката.
  • Ползвайте качествени продукти и не правете запръжки. Солта трябва да е в минимални количества. Относно бобовите култури, може да ги давате на детето и бебето, но винаги ги накисвайте поне за 24 часа преди приготвяне.
  • Когато използвате застройка с яйца я варете поне от 10 до 15 минути на водна баня.

Когато бебето ни вече е на една година, то трябва да яде всички групи хранителни вещества необходими за един правилен растеж. Това са бобови и пълнозърнести култури, риби и то за предпочитане морски, защото са богати на омега – 3 мастни киселини, различни видове крехки меса, яйца, всички видове млечни продукти и най-вече много плодове и зеленчуци. Според специалистите едно подрастващо бебе във възрастта от една година до три години трябва да приема зеленчуци и плодове с ястията, но и в сурово свежо състояние задължително! За плодовете грамажа е поне по 250 грама на ден, а за зеленчуците от порядъка на 200 грама на ден, като това са нормите за свежите и пресни плодове и зеленчуци.

Нека кажем и малко повече за витамините и минералите приемани, чрез хранителните продукти, когато бебето ни вече е на една година.

Трябва да знаем, че витамините, като витамин С и тези от група В са водоразтворими и много трудно могат да се предозират, докато витамините К, А, Е и D са мастноразтворими и се натрупват в детския организъм. Затова с тях е добре да се внимава повече!

Когато бебето ни вече е на една година то трябва да приема:

Фолиева киселина до 150 милиграма дневно – има я в зеленолистните зеленчуци, бобовите и пълнозърнести култури, както в плодовете и някои меса;

Витамин К около 200 милиграма на ден – богати на витамина са млечните продукти, магданоза, спанака, авокадото, кивито, бананите, пълнозърнестите култури и други;

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Витамин Е и D се препоръчват в дневни количества от 6 и 7 микрограма за бебета навършили година. Витамините се срещат в храни, като рибата, яйцата, зърнените култури, ядките, семената, зародиш, бирена мая и зеленчуците.

Витамин А и група В се препоръчват в дневни дози от 400 микрограма на ден за витамин А и 0,5 милиграма дневно за витамини от група В ( В1,2,3,6,12 ). Храните богати на тях са яйца, месо, картофи, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци ( манго, домати, моркови, сливи, спанак и други ).

Витамин С се препоръчва в дози до 15 милиграма на ден. Има го в цитрусите, шипките, киви, диня, папая, ананас, манго, зеле, спанак, броколи, чушки и други.

Когато бебето ни вече е на една година много добре трябва да разнообразяваме менюто му и да не го лишаваме от нищо, защото иначе няма да расте здраво и пълноценно!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели