Бебето ни вече е на една година, как да продължим да го храним

Когато бебето ни вече е на една година, то хранителния му режим от към прием на разнообразна по хранителни вещества и текстура храна се променя значително.

хранене на бебето

През периода от една до три години нашето бебе се превръща от бебе в подрастващо дете и съответно хранителните му навици се изменят.

По правило ние майките сме силно впечатлени от периода на захранването, от режима на кърмене и всичко свързано с храненето на бебето до годинката.

Но после като че ли се примиряваме с детската кухня и постепенно привикваме малчугана си към общата храна, без дори да се замисляме, какво точно, как и защо трябва да приема той/тя, за да са здрави, енергични с по-силен имунитет и да растат и се развиват правилно.

Нека ви запознаем какво мислят специалистите по въпроса за храненето на вече порастващото бебе

Бебето ни вече е на една година и според всички правила и норми на специалистите педиатри то е готово да премине към общата храна, ако не го е направило до момента. Тук обаче изниква и въпросът трябва ли да запишете малчугана на детска кухня, необходима ли ви е тя и дали с появата на почти всички зъбки или част от тях бебето ни сигнализира, че е време за по едра и различна по текстура храна?

Някои педиатри смятат, че бебето дори на осем месеца може да премине към обща храна, която е по-едро смляна или дори само намачкана с вилица, стига да има достатъчно зъби да дъвче и приема новосъздалата се ситуация, при храненето.

Тук се полага и основата на спора, храната приготвена от мама ли е по добра или тази в детската кухня? Според педиатрите и детските диетолози, тази в детската кухня, стига тя да е качествена е по-добра! При цялото ни уважение към уменията на майките да приготвят храната на децата си, смеем да твърдим, че тук специалистите са прави и ще ви обясним защо.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

На първо място храните приготвяни ежедневно в една детска млечна кухня са много разнообразни и се приготвят по рецепти изготвени от диетолози. Така стремежът е към изграждането на едно изключително разнообразно и балансирано хранене.

На второ място контролът е много строг при приготвянето на детските храни и професионалисти го извършват. На трето място съзнателно менюто е сезонно, като съобразява нуждите от калории за бебетата ви през зимата, които са различни от лятото например.

Въпреки всички предимства на една детска млечна кухня и удобството ѝ, стига да сме с добри познания по храненето на бебето ни вече, което е вече на година, няма проблем да приготвяме храната и вкъщи.

Тук обаче е добре да следваме съветите на специалистите, които са следните:

  • Когато бебето ни вече е на една година и приготвяме храна за него или решим да хапва от общо приготвената гозба е добре да знаем, че продуктите и тяхната последователност на добавяне си имат определен ред. Ако не го спазваме готвим нездравословна храна, затова е добре да проучим въпроса.
  • Готвейки ястията е добре да го правим при захлупен похлупак и да добавяме повечето зеленчуци към края, за да не ги преварим и да изгубим всички минерали и витамини в тях.
  • Добре е продуктите за приготвяне на ястието да са свежи и ако са замразени, то никога това да е не е повторно, защото е много вредно. Нито прекалено твърдата храна е полезна, нито пък прекалено меката.
  • Ползвайте качествени продукти и не правете запръжки. Солта трябва да е в минимални количества. Относно бобовите култури, може да ги давате на детето и бебето, но винаги ги накисвайте поне за 24 часа преди приготвяне.
  • Когато използвате застройка с яйца я варете поне от 10 до 15 минути на водна баня.

Когато бебето ни вече е на една година, то трябва да яде всички групи хранителни вещества необходими за един правилен растеж. Това са бобови и пълнозърнести култури, риби и то за предпочитане морски, защото са богати на омега – 3 мастни киселини, различни видове крехки меса, яйца, всички видове млечни продукти и най-вече много плодове и зеленчуци.

Според специалистите едно подрастващо бебе във възрастта от една година до три години трябва да приема зеленчуци и плодове с ястията, но и в сурово свежо състояние задължително! За плодовете грамажа е поне по 250 грама на ден, а за зеленчуците от порядъка на 200 грама на ден, като това са нормите за свежите и пресни плодове и зеленчуци.

Нека кажем и малко повече за витамините и минералите приемани чрез хранителните продукти, когато бебето ни вече е на една година.

Трябва да знаем, че витамините, като витамин С и тези от група В са водоразтворими и много трудно могат да се предозират, докато витамините К, А, Е и D са мастноразтворими и се натрупват в детския организъм. Затова с тях е добре да се внимава повече!

Когато бебето ни вече е на една година то трябва да приема:

Фолиева киселина до 150 милиграма дневно – има я в зеленолистните зеленчуци, бобовите и пълнозърнести култури, както в плодовете и някои меса;

Витамин К около 200 милиграма на ден – богати на витамина са млечните продукти, магданоза, спанака, авокадото, кивито, бананите, пълнозърнестите култури и други;

Витамин Е и D се препоръчват в дневни количества от 6 и 7 микрограма за бебета навършили година. Витамините се срещат в храни, като рибата, яйцата, зърнените култури, ядките, семената, зародиш, бирена мая и зеленчуците.

Витамин А и група В се препоръчват в дневни дози от 400 микрограма на ден за витамин А и 0,5 милиграма дневно за витамини от група В ( В1,2,3,6,12 ). Храните богати на тях са яйца, месо, картофи, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци ( манго, домати, моркови, сливи, спанак и други ).

Витамин С се препоръчва в дози до 15 милиграма на ден. Има го в цитрусите, шипките, киви, диня, папая, ананас, манго, зеле, спанак, броколи, чушки и други.

Когато бебето ни вече е на една година много добре трябва да разнообразяваме менюто му и да не го лишаваме от нищо, защото иначе няма да расте здраво и пълноценно.

f | Сподели с приятели