Проблеми със съня при малките деца и как да ги разрешим

Проблеми със съня при малките деца се срещат често. Първоначално в първите няколко месеца от живота на бебето ви то е в постоянен режим на сън и кратки периоди на бодърстване.

Проблеми при съня на децата

През този период рутинните навици, като хранене, смяна на пелените, тревожност от колики или започване периода на поникване, на зъбките са нещата, които разстройват сънят на бебето, а и вашият.

Това са често срещани явления при бебетата от самото раждане до навършване на годинката. Те обаче са стандартни и не са нищо тревожно.

След като обаче малкото ви съкровище навърши годинка неговите навици относно режима на хранене, сън и игра се променя основно. Малкият палавник започва да спи постепенно веднъж дневно, не както е било до момента два пъти и това влияе и на качеството на съня му. Обикновено децата навършили една година вече започват да спят непробудно през цялата нощ, защото дневният им график от игри, забавления и излизания е доста по натоварен.

Но това при повечето не трае дълго, защото смяната на режима им за сън през деня е основен фактор, който оказва влияние и на качествения сън през нощта. Повечето деца се стресират, изнервят се и започват да се будят нощем крещейки или плачейки без привидно видима причина. В тази невръстна възраст малчуганите започват да имат все по осезаемо чувство за привързаност, страх от това да не бъдат изоставени и като цяло чувството за страх в тях нараства в следствие на необятните възможности, които света им предлага. Най-големият израз на тези тревоги и страхове се изразява именно чрез съня и неговото нарушаване.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

След като вече финално сте оформили режима за сън и бодърстване на малкото си дете, започвате да забелязвате проблеми. Проблеми със съня при малки деца се наблюдават най-вече в периода от една година до четири, пет годишна възраст. Често изразът на тези проблеми е отказ от страна на малчугана да спи през деня или да си ляга вечер, да плаче, когато го оставите само в стаята, за да спи или да се буди често крещейки. Тези прояви на отказ, страх и притеснение са свързани с развитието на детето през тази фаза, са установили специалисти педиатри.

Ето какви са и как да се справяте с едни от най-често изявените проблеми със съня при малки деца:

Отказ да спи

Ако сте от родителите, които държат детето им да си дремва по два пъти на ден между година и година и половина, то отказа му да спи е знак, че вече е време да преминете към само един обеден сън. Вече поотрасналия малчуган може да остане буден по-дълго време.

Въпреки това може да очаквате промени в настроението на детето, докато напълно наложите новия режим, защото или много ще му се доспива, или изобщо ще отказва да спи. За да си помогнете, изградете последователност в режима за сън през деня. Например винаги след като се наобядва и поиграе малко, обличайте пижамка, четете приказка и така детето ще свикне по-лесно с нуждата да поспи. Не слагайте прекалено рано детето за обеден сън, ако е станало в 8 сутринта, най-рано в два следобед го сложете да спи.

Плаче, когато го поставите в детското легло

Проблеми със съня при малките деца от този сорт се срещат най-често в периода от една година до около три години. Обяснението на педиатрите за това явление е страха, привързаността на детето към вас и все по нарастващото му въображение.

То се страхува да спи само особено през нощта, защото се чувства уязвимо и изоставено. За да се справите с това може да си изградите техника – слагайки детето в креватчето му прочетете приказка или му разкажете история, ако не е заспало докато свършите, останете още малко докато заспи, за да е спокойно. Всеки ден увеличавайте дистанцията си по малко и за около седмица, детето ви няма да плаче, когато го поставяте в детското му легло.

Промяна на дневния режим води до проблеми със съня при малки деца

Малките деца предпочитат да са сред познати лица, в познати помещения и да следват ежедневен режим! Всичко това ги кара да се чувстват спокойни, сигурни и защитени. Когато например заминете на ваканция или оставите детето при баба и дядо за уикенда, то режима му и обстановката се сменят драстично. Това тревожи малчугана ви, дори и видимо да не го показва в началото.

Следствието от промените се отразява именно на съня на детето. То започва да се буди и да плаче, започва да става нощем, ако няма преграда на кошчето да идва, да спи при вас. Всичко това може да се прояви дни или месеци, след като промяната е била и вече е минала. За да избегнете големи сътресения на детската психика, просто създавайте максимално близка среда до домашната, където и да пътувате или оставяте малкото съкровище. Винаги носете негова любима играчка, възглавничка, одеяло или книжка и правете режима за сън, който правите в къщи ежедневно.

Нощното ставане

След навършване на годинка децата са изправени пред предизвикателства, като пишкане в гърне, ходене, хранене сами с лъжичка и всичко това те взимат много на сериозно. Понякога притесненията им се изразяват в нощно ставане – следва въпрос, кога ще ставаме да играя? В такива случай не реагирайте остро, просто успокойте детето и го сложете да спи без много обяснения. То няма да ви разбере, защото е в превъзбудено състояние на полусън. Трябва да се опитате да туширате тези състояния на хиперактивност на мозъка, като успокоявате детето, че се справя добре с ново изникналите задачи. Така то ще спи по-спокойно и няма да става често.

Проблеми със съня при малките деца са индикатор за някаква превъзбуда или тревожност у децата. Те не бива да се пренебрегват и трябва да се реагира много внимателно и деликатно. Проблеми със съня при малките деца са израз на израстване и развитие, което е много индивидуално за всяко едно дете.

f | Сподели с приятели