Отново по темата за здравословните хранителни навици на малките деца

Здравословните хранителни навици на малките деца. Една тема, която става все по-актуална с всеки изминал ден.

здравословните хранителни навици на малките деца

На фона на статистика отпреди седмица, че българските деца са все по-затлъстели и килограмите им лавинообразно нарастват – да създадеш добра основа за здравословни хранителни навици на детето си е от голямо значение.

Много родители не отчитат факта, че поставяйки основата на здравословните навици за хранене вкъщи до голяма степен елиминират зловредното влияние на училищните „храни боклуци“ в училищните лавки на по-късен етап от живота на детето.

Ако повече родители възпитават децата си от малки в здравословно хранене, съответно те ще са по-здрави, щастливи и ще дават добър пример на връстниците си. Естествено с огромната индустрия за „junk foods” трудно бихме се преборили, но поне може да дадем добър пример на невръстните си деца и да ги закърмим с основите на здравословното хранене. Как да го направим? – ще ви споделим в тази наша статия.

Преди това изчетете и материала ни за БИО храненето на бебето – той е първата полезна стъпка към процеса по създаване на здравословен вкус и навици в храненето.

Здравословните хранителни навици на малките деца – всичко единствено въпрос на повече плодове и зеленчуци ли е

Здравословните навици, които всеки родител трябва да създаде у детето си още от бебе, са изключително ключови и не са неизмеримо много. Ако още от бебешка възраст карате детето да яде насила, да не му поставяте граници относно позволените и забранени храни, да не обръщате внимание на това, какво то яде, колко и кога – със сигурност в бъдеще ще си имате проблеми с килограмите на детето ви, със здравето му и прочие.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Въпреки това не само и единствено видът на храната е важен и количеството ѝ. Важно е кога се яде и как се яде? Ако сте объркани по въпроса за здравословните хранителни навици, които е жизнено необходимо да създадете у бебето си – на първо място не се притеснявайте толкова много! Не е толкова сложно, колкото го представят в днешно време. Просто е нужно да избягвате най-често допусканите грешки от повечето родители, относно хранителните навици на децата им и това е. А, кои са те вижте:

Докато храните бебето си мислите за куп други неща, но не и за самото хранене

Много специалисти са установили напълно реално, че храненето не е само процес по задоволяването на хранителните потребности на детето – то е процес на изграждане на възпитание относно храната! Затова докато храните малкото си дете не бива умът ви да блуждае другаде – дали сте платили всички сметки, какво да сготвите довечера или къде да се разходите през уикенда? Докато храните мъника го гледайте право в очите и общувайте с него. Дали е вкусно? Какво му харесва за тази храна и какво го притеснява? Има ли апетит и дали се е нахранило?

Механичното предлагане на лъжицата скоростно и бързането единствено карат бебето да си мисли, че процеса на хранене е нещо изцяло механично. Следователно храненето е нещо скучно, нещо лошо, отблъскващо и неприятно като усещане. Не гледайте в телевизора докато храните бебето. Превърнете процеса на хранене в ритуал по възпитаване на удовлетворение от храната. Това е много важно, за да изградите здравословни хранителни навици у вече порасналия си малчуган.

Докато храните бебето масата му за хранене е отрупана с играчки

Забравете за възбуждането на интереса към дадена храна у бебето си, посредством играчките. Да, много майки споделят, че именно любимото самолетче, влакче или мече карат бебето им да отвори уста за поне няколко лъжички. Но това е напълно погрешна позиция относно здравословните хранителни навици. В началото мечето или камиончето може и да помогнат на бебето да хапва малко, но с времето то ще търси все нови и нови стимули, за да отвори уста и да покаже интерес към храната.

Децата трябва да ядат само и единствено защото са гладни, без да трябва да се правите на маймуна за целта! Ако оставите играчките настрана докато бебето се храни, то много ясно ще разграничи процесите на игра от тези на задоволяване на хранителните си потребности. Така и храненето ще му бъде в пъти по-удовлетворяващо и играта ще бъде сама по себе си много по-забавна. Ако бебето не иска храна понякога, оставете го – то ще огладнее и тогава много по-осъзнато ще разбере, защо е нужно да се храни.

Бебето се храни на включен телевизор

Докато са малки бебетата не усещат потребност от гледането на телевизия – тази потребност усещат родителите им! Ако докато храните бебето в хола гледат интересно предаване или филм, хранете го в друга стая или пък му дайте добър пример спрете телевизора докато се храните и вие и то. Бебетата много бързо са привлечени от шарените, сменящи се картини на телевизора и забравят напълно за процеса на хранене. Те или ядат механично, или въобще не си спомнят че се хранят, да не говорим че въобще не дъвчат и мозъкът им е зает с възприятието на други неща.

Бебетата хранени пред телевизора не могат да осъзнаят, кога стомаха им е сит и кога наистина са се нахранили. Те просто лапат лъжиците и могат да изядат големи количества храна или пък нищо не изяждат. Твърде многото и разнородна за обработване информация подадена към бебето докато яде е напълно нездравословен хранителен навик, затова елиминирайте го докато детето е малко и все още имате възможност за това.

Бебето ви яде безразборно през целия ден

За здравословните хранителни навици на бебето е много важно да създадете режим на хранене. Бебетата обичат рутината и много по-лесно свикват с новите храни посредством нея. Стремете се основните хранения за деня, като закуската, обяда и вечерята да бъдат по сравнително едно и също време всеки ден.

Освен това между основните хранения давайте основно плодове и зеленчуци, а не бисквити, снакс, сок, солети и прочие. Ако спазвате тези правила вашето бебе ще може да изгладнее за следващото ядене и с удоволствие ще седне в стола за хранене, понеже усеща глад, който инстинктивно усеща, че трябва да задоволи с храна. Хапването през час, два е лоша идея, понеже бебето ви се чувства постоянно сито и не усеща потребност да яде, то отново го прави механично, а не бива.

Когато храните бебето не му давате лъжица

Повечето родители правят тоталната грешка единствено да подават лъжицата към устата на бебето си и да очакват то да хапва с готовност. Ако сложите настрана купата с храна за бебето, не му дадете лъжичка и не му позволите да опита само да се храни – то приема храненето за нещо насилствено и предложено му наготово.

Макар и да се цапа в началото, да маже и да не уцелва устата си, бебето има нужда да се храни само. Така то осъзнава, че храненето е напълно естествен за него процес и задоволява естествени негови потребности. Винаги слагайте храната на бебето близо до него, показвайте му я, обяснявайте каква е и му позволете да държи лъжичка, с която да се опитва да гребне храна и да я сложи в устата си. Това е сред най-здравословните хранителни навици, които можете да създадете на едно бебе – да го направите съпричастно към ритуала му на хранене и то да се наслади изцяло на новопридобитите си способности.

В крайна сметка здравословното хранене е не само избор на здравословни продукти, начин на приготвянето им, количества храна. То е отношение към самото хранене, изграждане на осъзнато засищане на хранителните потребности у бебето. Затова не мислете само, колко моркови и ябълки яде детето ви. Как да му попречите да опита чипс или снакс? Не, че това не е важно. Но основата на здравословните хранителни навици се поставя още при първите стъпки от захранването и всичко изброено по-горе в статията е изключително важно, за да научите детето си да яде правилно.

Време е за статията ни по въпроса за най-удачния избор на бебешко столче за хранене – все пак когато бебето се храни трябва и да му е удобно, така че четете.

f | Сподели с приятели