БИО хранене на бебето – за какво става въпрос

БИО хранене на бебето – що за понятие е това и дали може да се намери наготово в магазина или приготвеното вкъщи меню си е за предпочитане?

БИО хранене на бебето

До момента от раждането и постоянното кърмене за вас и бебето ви са изминали поне 6 месеца. Мъника ви вече започва активно да пълзи, обръща се, седи в столче за хранене. Навярно е време да го въведете в света на БИО продуктите и да го захраните по един от най-добрите възможни начини.

Като цяло изследвания и данни въобще – дали БИО продуктите в магазините са по-полезни от стандартните продукти няма. На всички от нас ни е известно, обаче ако отглеждаме нещо у дома, че качеството му е неимоверно по-добро и наистина говорим за БИО продукт. Ако в началото на пътя по хранене сте избрали кърменето, вие определено сте избрали екологичната и здравословна методика за своето бебе и храненето му. Защо да я изоставяте сега, когато вече е настъпил моментът за твърдите храни? Именно за БИО хранене на бебето ще си поговорим днес и ще ви дадем нужните насоки в тази посока.

Преди това е добре да прочетете и материала ни за бебешките пюрета в магазинната мрежа – ще намерите интересни факти и съвети.

БИО хранене на бебето – екологичното хранене на мама докато кърми и екологичното захранване на бебо

Много майки са пред дилемата, как да захранят бебето си? Основната питанка в случая е дали да се доверим на приветливите зелени БИО етикети на пюретата в магазините или да заложим на производство на храна за захранване у дома. Колкото и логично да мислим – логиката винаги ни отвежда до факта, че масовото производство на бебешки храни, били те и БИО няма как да е здравословно и полезно за нашето бебе. Колкото и екологично да са отглеждани плодовете и зеленчуците влагани в пюретата, те са обработени в огромни количества и за да траят поне 3 години имат безброй Е-та. Макар и да не ни се иска да си го признаем на глас.

Много майки са правили пробата да оставят бебешките пюрета на децата си извън хладилника или повече от оказания срок от два дни – факт е, че нищо им няма. Нещо подобно на истинското кисело мляко по магазините, което така и не се вкисва, а остава винаги свежо. Няма, как заради по-голямата безопасност на бебетата, производителите на бебешки храни, да си позволят да не слагат „добавки“. Но тези добавки след години ще окажат ефекта си върху здравето на децата ни и в крайна сметка да приготвиш плод или зеленчук у дома не е толкова трудоемка и сложна задача.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Напълно вярно е, че съдържанието на нишесте от ориз в бебешките пюрета по магазините е много по-голямо от количеството на самият плод или зеленчук. Затова и единствените БИО продукти и захранване, което можете да предложите на добре кърменото си бебе до момента – са тези приготвени в дома ви от качествени продукти избрани от вас самите.

Докато кърмачката кърми – всеки един нитрат, оцветител и консервант приет от нея с храната, директно отива в организма на бебето. Затова преди да се замисляте за качествено БИО захранване е добре да се замислите първо за качествено хранене докато кърмите мъника си. Всяко парченце плод, месо, зеленчук, зърнен продукт сложени от вас в бебешката храна трябва да са внимателно подбрани, измити и почистени – така че да предложите на бебето си порция качествена храна.

Така например, когато дойде време да предложите на бебетата си зърнени закуски, които повечето обожават – започнете с киноа, белено просо, елда, ориз или амарант. За да обработите екологично закупените от вас качествени зърнени продукти, накисвайте ги винаги предишната вечер и сутринта много по-лесно и бързо ще приготвите и сварите закуската на детето си.

Плодовете, зеленчуците и месата за бебето се измиват обилно с вода, накисват се за кратко в студена вода и кората на зеленчука и плода се обелва – там са концентрирани по-голямата част от нитратите! От месото се махат всички тлъстини и жили, така че да получите малки порции филе от пиле, телешко, свинско и риба. Рибата се избира според възрастта на мъника и степента му на захранване до момента. Най-полезни за начало са сьомгата, скумрията, рибата тон. Риба винаги купувайте прясно уловена, а не замразена по възможност.

В крайна сметка, дори доматите в градината на баба не са толкова БИО, колкото са били в миналото – затова не се вманиачавайте, а заложете по скоро на качествени продукти и правилно приготвяне на бебешката храна.

БИО хранене на бебето – какви „боклуци“ не бива да предлагаме на порасналото бебе

Да, вярно е че когато излезете навън и всяко второ бебе хапва зрънчо, снаксове, пелети, чипсове – как да предпазите вашето дете от тези храни? Тук личния ви пример ще помогне най-много – ако вие ядете чипс и пиете кола и вашето бебе ще поиска да ги опита. Вие сте най-голямото му мерило за добро и лошо в света – това важи напълно и за храната. Ако вие имате полезния навик вкъщи постоянно да снабдявате с плодове, зеленчуци и да не купувате шоколадови изкушения – това е добре. Ако, обаче просто само ги купувате, защото така е редно и не ги ядете пред детето – то, как да се научи да иска да ги хапва?

Личния пример е всичко, но истината е, че няма как да предпазите детето си от всичкия „хранителен боклук“ в училище по-късно. Единствено може да разчитате, че вече сте му изградили някакъв вкус и то няма да хареса съдържанието на пакета чипс например. Голяма е темата и за колбасите, както и луканките, бабеците и всички вредни обработени „меса“, които предлагаме на трапезата си.

В никакъв случаи не предлагайте на захранваното си бебе кренвирши, меки и шпекови салами. Винаги предлагайте свежо месо и риба – те му набавят нужните протеини и не изобилстват от сол, мазнини и консерванти. В крайна сметка БИО хранене на бебето е хранене, което вие сте приготвили у дома с качествени продукти, които знаете, че консумирате и вие. Колкото по-рано се замислите, за това което ядете вие, толкова повече ще обърнете внимание и на здравословното хранене на наследниците си. Не случайно съществува мъдростта – ние сме това, което ядем.

Сега искаме да ви препоръчаме едно четиво с 10 много полезни съвета от най-известната дама занимаваща се със здравословно приготвяне на бебешки храни Анабел Кармел.

f | Сподели с приятели