10 много полезни съвета от Анабел Кармел за захранване на бебето

Захранване на бебето е процес, от който много майки се страхуват, други поемат със спокойствие и лекота, а трети просто следват своите инстинкти и тези на бебето си.

10 много полезни съвета от Анабел Кармел за захранване на бебето

Тъй като всяка майка и детето и са различни, така и универсална формула за едно захранване няма. Въпреки хилядите материали в книги, интернет форуми и Фейсбук групи на захранващи майки, захранването при всяко дете е различно и не си прилича с това при друго.

Обикновено в началото всяка майка се колебае – време ли е за захранване, с какво да започна, дали ще хареса солидната храна, кой метод е подходящ? Хиляди въпроси се блъскат в главата на една жена и като че ли точен съвет за тях няма, а най-доброто е да се осланяме на интуицията си и сигналите на бебето си по въпроса.

Анабел Кармел е просто една майка, но тя е и великолепен съветник относно въпросите на захранването. Опитът и се гради на лична основа и на дълги години изследване на материята. Тя има множество издадени книги с рецепти за захранването, подходящи планове и периоди на представяне, на определените видове храни и още толкова съвети как, кога и с какво да започнем. Вероятно много от вас ще си помислят, просто още една специалистка, но не е така. Захранване на бебето за Анабел Кармел е мисия и тя твърдо вярва в добрите практики за целта.

Затова решихме да съберем за вас 10 от най-полезните и добри съвети, на тази уникална жена в тази статия. Тя е майка на три деца, всичките капризни относно захранването, по думите ѝ. Тя е скромен и реален човек, затова и книгите и са толкова търсени не само в Англия, но и по цял свят. Ето и съветите:

1. Уверете се, че бебето е готово да бъде захранено

Независимо от всичко бебето е индикаторът, че нещо ново го интересува и привлича. Не се водете по месеци, дни или опита на приятелки, педагози и специалисти. Водете се по инстинкта си на майка и по признаците на бебето за готовност, които на сто процента ще разпознаете. Само така захранването ще започне навреме и няма да имате горчивия опит да го прекратявате.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

2. Направете захранването близко по преживяване до сукането

За бебето ни захранването е напълно една нова реалност. Когато го поставите в стола за хранене и подавате механично лъжица пред устата му, то се стресира и се чувства отхвърлено. Пробвайте да поставяте първоначално, когато захранвате бебето на скута си и така максимално близко до вас, то се чувства защитено и опитването на първите храни се доближава по емоционално усещане до сукането.

3. Помогнете на бебето в първите му опити на солидна храна

До сега бебето ви е сукало или пило мляко от бутилка. При тази ситуация, то държи инстинктивно езика си отпред. Сега вече при захранване на бебето, то трябва да свикне да поставя езика си в задната част. Затова при първите опити на храни не бързайте и ако е необходимо помогнете на детето си. За целта можете да му дадете да опита храната смучейки пръста ви, но внимавайте с хигиената все пак!

4. Използвайте точно определено място за хранене всеки път

Когато започнете захранване на бебето изберете местенце, където от тук нататък ще се храните. Така ще изградите у детето един навик и то ще разпознава кога е дошло време за хранене, поставяйки го на определеното място. Един съвет, най-доброто място е в кухнята, понеже децата при захранване се цапат доста, което е нормално.

5. Първото захранване е много важно

Когато за първи път давате солидна храна на бебето си, то изберете тихо и спокойно кътче, необезпокоявано от нищо. Не бързайте, някои деца приемат новия вкус на секундата, но други са по-колебливи и нерешителни. Важно е да имате търпение и да се усмихвате, успокоявайки бебето си и създавайки му комфорт в новото начинание.

6. Винаги опитвайте от храната пред бебето си

Всеки път и всяко хранене бъдете весели, пейте, говорете и се усмихвайте на малчугана. Така той има едно положително отношение към процеса и не забравяйте да му давате пример, като хапвате малко от храната му. Когато вижда колко е забавно, вкусно и ви харесва на вас, то и детето ще иска да пробва, въпреки че гаранция за приемането на новата храна няма!

7. Не хранете бебето, когато е уморено, много гладно или раздразнено

Дори и навършило шест, седем месеца бебето е още мъничко. Когато е болно, когато е уморено и раздразнено, то иска единствено мляко и сигурност. В такъв момент няма търпение за захранване и проба на нови вкусове, напротив отвращава се от храненето.

8. При захранване на бебето не се вманиачавайте в размерите на порциите храна и наличните хранителни вещества в тях

Ако давате свежа и здравословна храна на всяко хранене, която е полезна и засищаща, то не изпадайте в дилема защо детето не си изяжда порцията. Не всеки път апетитът е еднакъв и вкусът любим, така че бъдете доволни на малките крачки в напредъка си!

9. Никога не сравнявайте бебето си с останалите

Захранване на бебето е индивидуален процес и всяко бебе се движи с различни темпове. Всяко бебе по различно време опитва различни групи храни, така че не изисквайте от малчугана си да е еднакъв с останалите. Дали ще хапне месо или риба по-късно например, не го прави изоставащо в развитието, било то физическо или умствено, на фона на връстниците му.

10. Предлагайте винаги простички първи храни

Тези храни трябва да са лесни за храносмилане, да не предизвикват алергични реакции и да са един, единствен продукт. В идеалния случай са плод или зеленчук. Продукти, като тиква, кореноплодни зеленчуци, като моркова и сладки картофи са идеалната първа храна – лесна за смилане и с леко сладникав вкус. За по-добро приемане смесвайте с малко мляко, кърма или изкуствено.

Захранване на бебето е естествен природен процес и като такъв инстинктите на майката и бебето са най-важни. Но все пак добре е да се почете по въпроса и да бъдете подготвени какво ви очаква, за да изпитате максималното щастие от новото преживяване за вас и бебето ви.

f | Сподели с приятели