10 много полезни съвета от Анабел Кармел за захранване на бебето

Захранване на бебето е процес, от който много майки се страхуват, други поемат със спокойствие и лекота, а трети просто следват своите инстинкти и тези на бебето си.

10 много полезни съвета от Анабел Кармел за захранване на бебето

Тъй като всяка майка и детето и са различни, така и универсална формула за едно захранване няма. Въпреки хилядите материали в книги, интернет форуми и Фейсбук групи на захранващи майки, захранването при всяко дете е различно и не си прилича с това при друго.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Обикновено в началото всяка майка се колебае – време ли е за захранване, с какво да започна, дали ще хареса солидната храна, кой метод е подходящ? Хиляди въпроси се блъскат в главата на една жена и като че ли точен съвет за тях няма, а най-доброто е да се осланяме на интуицията си и сигналите на бебето си по въпроса.

Анабел Кармел е просто една майка, но тя е и великолепен съветник относно въпросите на захранването. Опитът и се гради на лична основа и на дълги години изследване на материята. Тя има множество издадени книги с рецепти за захранването, подходящи планове и периоди на представяне, на определените видове храни и още толкова съвети как, кога и с какво да започнем. Вероятно много от вас ще си помислят, просто още една специалистка, но не е така. Захранване на бебето за Анабел Кармел е мисия и тя твърдо вярва в добрите практики за целта.

Затова решихме да съберем за вас 10 от най-полезните и добри съвети, на тази уникална жена в тази статия. Тя е майка на три деца, всичките капризни относно захранването, по думите ѝ. Тя е скромен и реален човек, затова и книгите и са толкова търсени не само в Англия, но и по цял свят. Ето и съветите:

1. Уверете се, че бебето е готово да бъде захранено

Независимо от всичко бебето е индикаторът, че нещо ново го интересува и привлича. Не се водете по месеци, дни или опита на приятелки, педагози и специалисти. Водете се по инстинкта си на майка и по признаците на бебето за готовност, които на сто процента ще разпознаете. Само така захранването ще започне навреме и няма да имате горчивия опит да го прекратявате.

2. Направете захранването близко по преживяване до сукането

За бебето ни захранването е напълно една нова реалност. Когато го поставите в стола за хранене и подавате механично лъжица пред устата му, то се стресира и се чувства отхвърлено. Пробвайте да поставяте първоначално, когато захранвате бебето на скута си и така максимално близко до вас, то се чувства защитено и опитването на първите храни се доближава по емоционално усещане до сукането.

3. Помогнете на бебето в първите му опити на солидна храна

До сега бебето ви е сукало или пило мляко от бутилка. При тази ситуация, то държи инстинктивно езика си отпред. Сега вече при захранване на бебето, то трябва да свикне да поставя езика си в задната част. Затова при първите опити на храни не бързайте и ако е необходимо помогнете на детето си. За целта можете да му дадете да опита храната смучейки пръста ви, но внимавайте с хигиената все пак!

4. Използвайте точно определено място за хранене всеки път

Когато започнете захранване на бебето изберете местенце, където от тук нататък ще се храните. Така ще изградите у детето един навик и то ще разпознава кога е дошло време за хранене, поставяйки го на определеното място. Един съвет, най-доброто място е в кухнята, понеже децата при захранване се цапат доста, което е нормално.

5. Първото захранване е много важно

Когато за първи път давате солидна храна на бебето си, то изберете тихо и спокойно кътче, необезпокоявано от нищо. Не бързайте, някои деца приемат новия вкус на секундата, но други са по-колебливи и нерешителни. Важно е да имате търпение и да се усмихвате, успокоявайки бебето си и създавайки му комфорт в новото начинание.

6. Винаги опитвайте от храната пред бебето си

Всеки път и всяко хранене бъдете весели, пейте, говорете и се усмихвайте на малчугана. Така той има едно положително отношение към процеса и не забравяйте да му давате пример, като хапвате малко от храната му. Когато вижда колко е забавно, вкусно и ви харесва на вас, то и детето ще иска да пробва, въпреки че гаранция за приемането на новата храна няма!

7. Не хранете бебето, когато е уморено, много гладно или раздразнено

Дори и навършило шест, седем месеца бебето е още мъничко. Когато е болно, когато е уморено и раздразнено, то иска единствено мляко и сигурност. В такъв момент няма търпение за захранване и проба на нови вкусове, напротив отвращава се от храненето.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

8. При захранване на бебето не се вманиачавайте в размерите на порциите храна и наличните хранителни вещества в тях

Ако давате свежа и здравословна храна на всяко хранене, която е полезна и засищаща, то не изпадайте в дилема защо детето не си изяжда порцията. Не всеки път апетитът е еднакъв и вкусът любим, така че бъдете доволни на малките крачки в напредъка си!

9. Никога не сравнявайте бебето си с останалите

Захранване на бебето е индивидуален процес и всяко бебе се движи с различни темпове. Всяко бебе по различно време опитва различни групи храни, така че не изисквайте от малчугана си да е еднакъв с останалите. Дали ще хапне месо или риба по-късно например, не го прави изоставащо в развитието, било то физическо или умствено, на фона на връстниците му.

10. Предлагайте винаги простички първи храни

Тези храни трябва да са лесни за храносмилане, да не предизвикват алергични реакции и да са един, единствен продукт. В идеалния случай са плод или зеленчук. Продукти, като тиква, кореноплодни зеленчуци, като моркова и сладки картофи са идеалната първа храна – лесна за смилане и с леко сладникав вкус. За по-добро приемане смесвайте с малко мляко, кърма или изкуствено.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Захранване на бебето е естествен природен процес и като такъв инстинктите на майката и бебето са най-важни. Но все пак добре е да се почете по въпроса и да бъдете подготвени какво ви очаква, за да изпитате максималното щастие от новото преживяване за вас и бебето ви.

| Сподели с приятели