Какво представлява захранването водено от бебето

Захранването водено от бебето или известно още като метод на Рапли е много известен метод за захранване, набиращ все по-голяма сила в последните години.

захранване на бебе

В оригинал метода се нарича “baby led weaning” или “Rapley weaning”. Негова авторка е консултантката по кърмене и акушерка Джил Рапли.

Основно методът се изразява в един нестандартен за повечето родители начин на захранване. Тоест бебето яде храна, която не се пасирана и под форма на пюре, а такава, която е същата по консистенция, като при нас възрастните. На кратко захранваме бебето си с твърди храни в точната форма и консистенция, в която и ние ги приемаме.

В началото пред бебето се поставят няколко разнообразни продукта, начупени на парченца и то само избира, какво и колко ще яде. Тук контакта с храната и текстурата ѝ е жизненоважен, защото бебчето на първо време се храни само с ръце. Приборите се прибавят към навиците на хранене в по-късен етап. Бебетата захранвани по този метод много по-бързо изграждат увереност и умение в самия процес на хранене, отколкото другите бебета хранени с пюрета. Те са много по-сръчни и осъзнават, какво и защо ядат.

Както всяко нещо, така и този метод си има своите предимства и недостатъци. Разбира се смеем да твърдим, че предимствата му са доста повече от така наречените недостатъци. Нека Ви ги изложим накратко:

Предимства на метода Рапли или захранването водено от бебето

1. Захранването е естествено, евтино и лесно

За този вид захранване не се нуждаете от закупуването на множество пюрета със съмнителен състав, както и каши. Не трябва да приготвяте храна за бебето си, която е различна от вашата. Всичко се случва естествено, приобщено и вашето бебе приема естествена по произхода си храна, без допълнителна обработка и точно същата, като вашата.

2. Няма недостиг на минерали, витамини и фибри, както и алергиите са по-малко изявени

Колкото и невероятно да звучи, захранването водено от бебето е изцяло инстинктивен процес. При него бебето яде храните, от които усеща, че има нужда и които са му в недостиг, като хранителни вещества. Точно обратното, отбягва храните към които има насищане или пък инстинктивно смята за алергени.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

3. Бебето не може да преяде или да е недохранено

В това захранване, тъй като бебето Ви избира, колко и какво да хапва, няма как да е прехранено или недохранено съответно.

4. Бебето Ви е напълно самостоятелно

От самото начало на представянето, на солидни храни, вашето дете е напълно самостоятелно. То се учи на сръчност, увереност и разбира се най-вече самостоятелност.

5. Бебето се учи да сдъвква храната

Този процес е изключително важен, защото развива челюстта правилно, а оттам и правилна захапка и разположение на зъбите са на лице.

6. Храненето е удоволствие, а не насилствен процес

Тъй като бебетата хранени по метода на захранването водено от бебето се хранят напълно осъзнато, самостоятелно и избират храната си, те няма как да станат злояди и да придобият отвращение към определени храни.

Недостатъци на метода Рапли или захранването водено от бебето

1. Опасност от задавяне

Това е като цяло едно от маргиналните притеснения за родителите, защото бебето може да се задави с парче твърда храна и да има последствия. Но веднага трябва да споменем, че бебетата инстинктивно изплюват твърде големите парчета твърда храна. Те мачкат, раздробяват и изучават всяка твърда храна, така че опасността от задавяне е твърде малка в действителност.

2. Захранването е доста хаотично и е свързано с голямо цапане

Няма как невръстното бебе да запази мястото, където се храни чисто и спретнато. Големият хаос тук основно се дължи на желанието на малкия изследовател да опознае всяка храна, която приема, като я мачка и раздробява съответно. С придобиването на по-голяма опитност от страна на детето, захранването водено от бебето става все по-малко хаотично и бебето се цапа по-малко.

3. Майката е доста несигурна, какво и колко яде бебето ѝ

Тук всяка майка отначало изпитва доста голяма несигурност. Няма как да не е така, защото бебето само избира какво и колко ще яде. Вие само предлагате твърдата храна като вашата на масичката му за хранене и то прави само всичко останало. Така не може адекватно да се оцени в действителност колко храна е изяло бебето, но пък със сигурност ако му предлагате достатъчно разнообразно меню – водещите му хранителни инстинкти са достатъчни, за да го накарат да се засити с това, което е необходимо.

Захранването водено от бебето е спорен метод според мнозина, но то несъмнено е много по-полезно и това доказват тестовете проведени в областта. Редица кръвни изследвания на деца водещи сами захранването си са много по-добри по показатели от тези на бебета захранени по стандартния начин с пюрета.

Какви храни и приготвени по какъв начин можем да използваме в захранването водено от бебето

По своя състав от към храни захранването избрано и водено от бебето Ви не се различава много от стандартното захранване с пюрета. Тоест предлагате отново плодове и зеленчуци, местни и постни ястия без подправки, риби, както и десерти.

Храните, които можете да давате сурови, като плодове и зеленчуци се обелват и нарязват на подходящи парченца и ивички. Например ябълка, морков, банан, круша, краставица и въобще всички плодове и зеленчуци. Готвените ястия трябва да са на гъста консистенция, която може бебето да хваща и носи в устат си с ръце, а после и с прибори.

Например картофи със зеленчуци или месо със зеленчуци и всички разнообразни ястия, които приготвяте и за вас, но без подправки, сол и захар! Постепенно предлагате сирене, кашкавал и подобни продукти.

Дори бебето да няма достатъчно зъби, то смуче, опитва храната с устата си, мачка я с венците, плюе и постепенно привиква към процеса.

Кога е готово бебето Ви за захранването водено от бебето

Когато са налице всички признаци, показващи готовността му за захранване въобще, като интерес към общата храна и храненето, облизване, лигавене и подобни процеси. Важно е бебето Ви да може да стои стабилно, да взима храната с ръце и така захранване по този метод се очертава в рамките на шести-седми месец, като готовност.

Прочетете още за видовете захранване – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели