Какво представлява захранването водено от бебето?

Захранването водено от бебето или известно още, като метод на Рапли е много известен метод за захранване, набиращ все по-голяма сила в последните години.

захранване на бебе

В оригинал метода се нарича “baby led weaning” или “Rapley weaning”. Негова авторка е консултантката по кърмене и акушерка Джил Рапли.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Основно методът се изразява в един нестандартен за повечето родители начин на захранване. Тоест бебето яде храна, която не се пасирана и под форма на пюре, а такава, която е същата по консистенция, като при нас възрастните. На кратко захранваме бебето си с твърди храни в точната форма и консистенция, в която и ние ги приемаме.

В началото пред бебето се поставят няколко разнообразни продукта, начупени на парченца и то само избира, какво и колко ще яде. Тук контакта с храната и текстурата ѝ е жизненоважен, защото бебчето на първо време се храни само с ръце. Приборите се прибавят към навиците на хранене в по-късен етап. Бебетата захранвани по този метод много по-бързо изграждат увереност и умение в самия процес на хранене, отколкото другите бебета хранени с пюрета. Те са много по-сръчни и осъзнават, какво и защо ядат.

Както всяко нещо, така и този метод си има своите предимства и недостатъци. Разбира се смеем да твърдим, че предимствата му са доста повече от така наречените недостатъци. Нека Ви ги изложим накратко:

Предимства на метода Рапли или захранването водено от бебето

1. Захранването е естествено, евтино и лесно

За този вид захранване не се нуждаете от закупуването на множество пюрета със съмнителен състав, както и каши. Не трябва да приготвяте храна за бебето си, която е различна от вашата. Всичко се случва естествено, приобщено и вашето бебе приема естествена по произхода си храна, без допълнителна обработка и точно същата, като вашата.

2. Няма недостиг на минерали, витамини и фибри, както и алергиите са по-малко изявени

Колкото и невероятно да звучи, захранването водено от бебето е изцяло инстинктивен процес. При него бебето яде храните, от които усеща, че има нужда и които са му в недостиг, като хранителни вещества. Точно обратното, отбягва храните към които има насищане или пък инстинктивно смята за алергени.

3. Бебето не може да преяде или да е недохранено

В това захранване, тъй като бебето Ви избира, колко и какво да хапва, няма как да е прехранено или недохранено съответно.

4. Бебето Ви е напълно самостоятелно

От самото начало на представянето, на солидни храни, вашето дете е напълно самостоятелно. То се учи на сръчност, увереност и разбира се най-вече самостоятелност.

5. Бебето се учи да сдъвква храната

Този процес е изключително важен, защото развива челюстта правилно, а оттам и правилна захапка и разположение на зъбите са на лице.

6. Храненето е удоволствие, а не насилствен процес

Тъй като бебетата хранени по метода на захранването водено от бебето се хранят напълно осъзнато, самостоятелно и избират храната си, те няма как да станат злояди и да придобият отвращение към определени храни.

Недостатъци на метода Рапли или захранването водено от бебето

1. Опасност от задавяне

Това е като цяло едно от маргиналните притеснения за родителите, защото бебето може да се задави с парче твърда храна и да има последствия. Но веднага трябва да споменем, че бебетата инстинктивно изплюват твърде големите парчета твърда храна. Те мачкат, раздробяват и изучават всяка твърда храна, така че опасността от задавяне е твърде малка в действителност.

2. Захранването е доста хаотично и е свързано с голямо цапане

Няма как невръстното бебе да запази мястото, където се храни чисто и спретнато. Големият хаос тук основно се дължи на желанието на малкия изследовател да опознае всяка храна, която приема, като я мачка и раздробява съответно. С придобиването на по-голяма опитност от страна на детето, захранването водено от бебето става все по-малко хаотично и бебето се цапа по-малко.

3. Майката е доста несигурна, какво и колко яде бебето ѝ

Тук всяка майка отначало изпитва доста голяма несигурност. Няма как да не е така, защото бебето само избира какво и колко ще яде. Вие само предлагате твърдата храна като вашата на масичката му за хранене и то прави само всичко останало. Така не може адекватно да се оцени в действителност колко храна е изяло бебето, но пък със сигурност ако му предлагате достатъчно разнообразно меню – водещите му хранителни инстинкти са достатъчни, за да го накарат да се засити с това, което е необходимо.

Захранването водено от бебето е спорен метод според мнозина, но то несъмнено е много по-полезно и това доказват тестовете проведени в областта. Редица кръвни изследвания на деца водещи сами захранването си са много по-добри по показатели от тези на бебета захранени по стандартния начин с пюрета.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Какви храни и приготвени по какъв начин можем да използваме в захранването водено от бебето?

По своя състав от към храни захранването избрано и водено от бебето Ви не се различава много от стандартното захранване с пюрета. Тоест предлагате отново плодове и зеленчуци, местни и постни ястия без подправки, риби, както и десерти.

Храните, които можете да давате сурови, като плодове и зеленчуци се обелват и нарязват на подходящи парченца и ивички. Например ябълка, морков, банан, круша, краставица и въобще всички плодове и зеленчуци. Готвените ястия трябва да са на гъста консистенция, която може бебето да хваща и носи в устат си с ръце, а после и с прибори.

Например картофи със зеленчуци или месо със зеленчуци и всички разнообразни ястия, които приготвяте и за вас, но без подправки, сол и захар! Постепенно предлагате сирене, кашкавал и подобни продукти.

Дори бебето да няма достатъчно зъби, то смуче, опитва храната с устата си, мачка я с венците, плюе и постепенно привиква към процеса.

Кога е готово бебето Ви за захранването водено от бебето?

Kогато са налице всички признаци, показващи готовността му за захранване въобще, като интерес към общата храна и храненето, облизване, лигавене и подобни процеси. Важно е бебето Ви да може да стои стабилно, да взима храната с ръце и така захранване по този метод се очертава в рамките на шести-седми месец, като готовност!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете още за видовете захранване – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели