Цьолиакия – що за заболяване е това и защо бебето не наддава добре

Цьолиакия – за какъв тип заболяване при бебетата говорим? Що за сложна болест е това, опасна ли е и защо бебето често има ниско тегло? Просто казано състоянието е свързано с непоносимостта към глутена в зърнените храни и глутеновата зависимост. Можете още да го срещнете под наименованията СПРУ и ЕНТЕРОПАТИЯ.

Цьолиакия – що за заболяване е това

Както и да го наречем състоянието е много опасно понякога и засяга главно имунната защита на лигавицата на тънкото черво. Когато бебето ни е на кърма или адаптирано мляко първите шест месеца от живота си най-малко – идва и време за захранването и въвеждането на зърнените храни и каши. Култури, като ръжта, пшеницата, ечемика и дори овеса съдържат глутен в различни дози.

Когато бебето има непоносимост към глутена и не може да приема подобни калорични храни, сред които кашите основно – теглото му постепенно остава в застой и то не наддава добре. В тази статия ще си поговорим малко повече с вас за цьолиакия. За същността на състоянието. Има ли превенция? Какви са симптомите и как се диагностицират? Каква може да бъде евентуалната терапия?

За всичко това в следващите редове, а сега можете да прочетете материала ни за захранването с бебешки каши – има доста допирни точки именно с тази тема.

Цьолиакия – какво представлява глутеновата непоносимост, какви са симптомите и как лигавицата на червото се уврежда

Както вече споменахме това заболяване има имунен характер. Засяга лигавицата на тънкото черво и нейните функции за храносмилането. За съжаление ентеропатията се среща значително често и повечето бебета имат непоносимост не само към пшеницата, но и към ечемика, ръжта и овеса. До момента специалистите не са установили начини за превенция на това заболяване при бебетата с висок риск от придобиването му.

Ако сте на мнение, че по-късното захранване, въвеждането на по-късен етап на зърнените храни и по-дългото кърмене ще предпазят вашето бебе от цьолиакия – грешите. Доказани факти в тази насока няма и независимо, колко късно въведете глутена в храненето – заболяването пак може да бъде отключено.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Някои специалисти смятат, че по-висок риск самото състояние да бъде отключено имат вируси като Рота вируса. Често, когато започнете захранване със зърнени храни, при бебето могат да се появят стомашни проблеми. Техният израз е диарията най-често. Бебето изхожда доста мазни по консистенция и обемисти акита. Това е и един от първите симптоми, че вероятно има непоносимост към глутена.

Какво се случва, когато се отключва заболяването? Самата лигавица на тънките черва става неспособна да извършва функциите си. Тоест епителните клетки в нея са унищожени от токсичния вече за организма глутен в храната и хранителните вещества не могат да се просмукват през лигавицата до кръвта.

Какви точно са симптомите на цьолиакия според специалистите? Тук ще чуете стандартното – за всяко бебе е различно. Но, така е все пак, понеже организма на всяко бебе реагира по различен начин на глутена в зърнените храни. Степента на усложнение на състоянието, както и специфичните му симптоми за всяко бебе са различни. Симптомите зависят от възрастта на бебето и още редица други фактори.

При бебетата и малките деца най-често симптомите първоначално са свързани с храносмилателната система. Сред тях е постоянна диария, не наддаване на тегло или малко наддаване, слабост в мускулите и подут стомах, забавяне на реакциите, дори силна раздразнителност и постоянен плач. Ако по-голямо дете отключи заболяването, то симптомите не са свързани предимно с храносмилането. Те се проявяват предимно в липсата на желязо в организма и анемия.

Тази анемия не се поддава на лечение и това навежда лекарите на мисълта, че става дума за непоносимост към глутена. Симптомите могат да стигнат до оплешивяване, артрит, забавено развитие, проблеми със сърцето или дори епилепсия. Понякога се стига и до тежки състояния на остеопороза. За щастие тя е лечима стига навреме да започне прилагането на диета без глутен в храната.

Цьолиакия е опасно състояние, понеже често протича със леки симптоми, които остават незабелязани. Когато дълго време болестта работи в организма на детето, то късната диагностика и неспазването на безглутенова диета, водят до заболяването Неходжкинов лимфом.

Диагностика на Цьолиакия и необходимата терапия за лечението ѝ

Диагнозата на такова сложно и често коварно заболяване е комплекс от мерки. На първо място е много важно специалистите да се запознаят с хранителните навици на бебето или детето. Разбира се трябва да се вземе и кръвна проба на бебето, за да се установи дали в нея има налични специфични антитела. Най-сигурният метод за доказване на състоянието си остава установяване атрофиране на лигавицата на червата. Това може да се осъществи, като се направи биопсия на тънките черва. Лекарите трябва да направят поне три процедури с тази насока, за да са сигурни, че поставят правилната диагноза.

За съжаление, както и превенция, така и лечение на заболяването няма. Единствената терапия, която помага и бива ефективна е спазването на диета през целия живот на човека – диета без глутен в храните и стриктно спазване на лишения. Дори овесът, като зърнена култура с много ниско или никакво съдържание на глутен, не бива да се приема. Често пъти той е замърсяван с глутен съдържащи житни култури при обработката си и е опасен за приемен от хора с непоносимост към глутена.

Дори при най-малко съмнение за наличие на заболяването при бебетата и децата – специалистите препоръчват спазването на безглутенова диета. Няма значение дали има изявени симптоми или не. Нужно е специалист диетолог на обучи родителите какви храни могат да дават и какви не на децата си с риск от цьолиакия. Освен това редовни педиатрични прегледи за развитие на състоянието или затишието му трябва да бъдат извършвани.

Като цяло ако се спазва стриктна диета без глутен – прогнозата за нормален живот е значително добра и фрапиращи усложнения не се проявяват.

Дано споделихме с вас полезна и интересна информация. Прочетете и материала ни за БИО храненето на бебето – ще намерите полезни съвети и факти.

f | Сподели с приятели