Кърменето и наддаването на тегло при бебето

Кърменето и наддаването на тегло при бебето са две взаимосвързани неща, които тревожат всяка майка.

Кърменето и наддаването на тегло при бебето

Като цяло наддаването на тегло при бебето е притеснение не само при кърмените бебета, но и при тези, които са на адаптирано мляко.

Но при бебетата, които са кърмени се наблюдава една интересна тенденция. За разлика от изкуствено хранените бебета с адаптирано мляко – кърмените бебета наддават по-бавно.

Дали това наистина е така е субективен въпрос, но изследванията на Световната Здравна Организация сочат подобна тенденция. Нека Ви разкажем малко повече по въпроса, защото и за родителите на кърмените бебета е важно, както и за тези на бебета хранени с изкуствено мляко по формула или пък комбинация от двете.

Според данните на организацията кърмените бебета, които са почти основно на кърма, през първата година от живота си наддават по-осезателно през първите три до четири месеца от развитието си. След това развитието е доста по-плавно и бавно до навършването на година от детето.

дамска пижама за кърмене
bstyle.bg - дамска пижама за кърмене
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

По данни на Световната Здравна организация, кърмените бебета тежат средно по-малко от тези на изкуствено хранене. В последствие, обаче с появата на захранването и въвеждането на обща храна. До навършването на две годишна възраст тази разлика постепенно се изравнява.

Така и кърмените, и изкуствено хранените деца тежат приблизително еднакво. Данните разбира се са осреднени на световно равнище и трябва да се вземе под внимание наследствения фактор, както и особеностите на местния климат и хранителни продукти.

За момента експертите не са сигурни от къде точно се появява тази разлика и тенденция. Но са единодушни, че в нея няма нищо вредно или лошо, а по-скоро е нормална. Кърменето и наддаването на тегло при бебето са равносилни на изкуственото хранене и наддаването на тегло, но безспорно кърменето е много по-полезно, защото е естествен процес. Когато става въпрос за наддаване се вземат под внимание теглото и височината на бебетата, които са кърмени на изкуствено мляко или на комбинирано хранене.

Тенденцията за по-бавно наддаване при кърмените деца понякога стига до случаи на твърде бавен растеж, според таблиците на растежа, но това е твърде субективно. Това е така, защото специалистите наблюдават периоди на бурен растеж и развитие, при бебетата и от трите вида хранене ( кърмене, смесено и изкуствено ), както и на тревожен застои в последствие.

В днешно време таблицата за растеж дадена за всички бебета по света от Световната Здравна Организация е променена на база тези специфични явления и потвърждава, че по-бавното наддаване при кърмените бебета е напълно нормално и в рамките на здравословното! Обратното, ако обърнем внимание на наддаването, при хранените с изкуствено мляко бебета, то те наддават бавно през първите три до четири месеца и много по-бързо в последствие до годината.

Една от вероятните причини, кърмените бебета да наддават доста по-бавно и плавно от изкуствено хранените, е това че те спират да сучат, когато се наситят. Обратното бебетата пиещи адаптирано мляко, донякъде са принудени от родителите си да изпият млякото в бутилката, дори и да са преяли понякога. Така един вид те приемат повече, отколкото им е необходимо! Затова кърменето е много по-здравословно и изгражда реално по-силен имунитет у кърмените бебета.

Друг фактор и основна разлика, при кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче е състава на кърмата. В кърмата има естествени протеини, минерали, витамини. В адаптираните млека тези протеини и минерали, както и витамини са различни по състав и композиция. Това определено повлиява метаболизма на бебето, защото кърмените бебета имат много по-добър метаболизъм и усвояване на хранителните вещества, от тези на изкуствено мляко!

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кърменето и наддаването на тегло при бебето в посока по-бавен и постепенен процес на наддаване, при сучещите деца не е ясно на специалистите, дали се дължи на самото кърмене или пък на други фактори и процеси, неопределени за момента. С други думи, може би бебетата родени и кърмени в последствие, могат да се развиват по-бавно и да наддават плавно, защото кърмата им е достатъчна сама по себе си да ги насити и така нямат нужда от други храни. От друга страна изкуствено хранените бебета, растящи по-бързо и наддаващи, могат да дължат това на генетични причини или други.

Кърменето и наддаването на тегло при кърмените бебета, за разлика от изкуствено хранените бебета е самодостатъчно. Затова тези бебета не се захранват рано, не пожелават захранване и са в сферата на комфорт. Обратното изкуствено хранените бебета, може би заради адаптираното мляко, поради състава му, незадоволителните му хранителни характеристики или нещо друго, са по-ревливи, гладни и са хранени по-често и повече. Те са захранвани и доста по-рано, като проявяват и доста по-ранен интерес към храна различна от млякото!

Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче определено се различава по много неща, от наддаването на тегло при изкуствено хранените бебета. Но основната разлика за специалистите си остава в растежа и затова, именно тук те задълбават в откриването на причините, които все още са много неясни. Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче, може би е по-естествения процес, но все пак в повечето случаи майката няма избор, ако няма възможност да кърми, при недостатъчно кърма или пък липса на такава въобще.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче или не е различно, но успокояващото е, че дори и с наличните разлики и двата вида процеси по наддаване са определени от специалистите, от Световната Здравна Организация, като напълно естествени и в рамките на здравословното развитие!

Така че родители не се притеснявайте, че понякога бебето Ви не е наддало достатъчно. То ще го навакса в последствие и знайте, че винаги здравото бебе хапва, колкото му се яде. Само, ако здравето на бебето е в риск от ниското или високото му тегло, то трябва да има поводи за притеснение. В противен случай всичко е в рамките на нормалното!

| Сподели с приятели