Кърменето и наддаването на тегло при бебето

Кърменето и наддаването на тегло при бебето са две взаимосвързани неща, които тревожат всяка майка.

Кърменето и наддаването на тегло при бебето

Като цяло наддаването на тегло при бебето е притеснение не само при кърмените бебета, но и при тези, които са на адаптирано мляко.

Но при бебетата, които са кърмени се наблюдава една интересна тенденция. За разлика от изкуствено хранените бебета с адаптирано мляко – кърмените бебета наддават по-бавно.

Дали това наистина е така е субективен въпрос, но изследванията на Световната Здравна Организация сочат подобна тенденция. Нека Ви разкажем малко повече по въпроса, защото и за родителите на кърмените бебета е важно, както и за тези на бебета хранени с изкуствено мляко по формула или пък комбинация от двете.

Според данните на организацията кърмените бебета, които са почти основно на кърма, през първата година от живота си наддават по-осезателно през първите три до четири месеца от развитието си. След това развитието е доста по-плавно и бавно до навършването на година от детето.

По данни на Световната Здравна организация, кърмените бебета тежат средно по-малко от тези на изкуствено хранене. В последствие обаче с появата на захранването и въвеждането на обща храна. До навършването на две годишна възраст тази разлика постепенно се изравнява.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Така и кърмените, и изкуствено хранените деца тежат приблизително еднакво. Данните разбира се са осреднени на световно равнище и трябва да се вземе под внимание наследствения фактор, както и особеностите на местния климат и хранителни продукти.

За момента експертите не са сигурни от къде точно се появява тази разлика и тенденция. Но са единодушни, че в нея няма нищо вредно или лошо, а по-скоро е нормална. Кърменето и наддаването на тегло при бебето са равносилни на изкуственото хранене и наддаването на тегло, но безспорно кърменето е много по-полезно, защото е естествен процес. Когато става въпрос за наддаване се вземат под внимание теглото и височината на бебетата, които са кърмени на изкуствено мляко или на комбинирано хранене.

Тенденцията за по-бавно наддаване при кърмените деца понякога стига до случаи на твърде бавен растеж, според таблиците на растежа, но това е твърде субективно. Това е така, защото специалистите наблюдават периоди на бурен растеж и развитие при бебетата и от трите вида хранене ( кърмене, смесено и изкуствено ), както и на тревожен застои в последствие.

В днешно време таблицата за растеж дадена за всички бебета по света от Световната Здравна Организация е променена на база тези специфични явления и потвърждава, че по-бавното наддаване при кърмените бебета е напълно нормално и в рамките на здравословното. Обратното, ако обърнем внимание на наддаването, при хранените с изкуствено мляко бебета, то те наддават бавно през първите три до четири месеца и много по-бързо в последствие до годината.

Една от вероятните причини кърмените бебета да наддават доста по-бавно и плавно от изкуствено хранените е това че те спират да сучат, когато се наситят. Обратното, бебетата пиещи адаптирано мляко донякъде са принудени от родителите си да изпият млякото в бутилката, дори и да са преяли понякога. Така един вид те приемат повече, отколкото им е необходимо. Затова кърменето е много по-здравословно и изгражда реално по-силен имунитет у кърмените бебета.

Друг фактор и основна разлика – при кърменето и наддаването на тегло при сучещото бебе е състава на кърмата. В нея има естествени протеини, минерали, витамини. В адаптираните млека тези протеини и минерали, както и витамини са различни по състав и композиция. Това определено повлиява метаболизма на бебето, защото кърмените бебета имат много по-добър метаболизъм и усвояване на хранителните вещества, от тези на изкуствено мляко.

Кърменето и наддаването на тегло при бебето в посока по-бавен и постепенен процес на наддаване, при сучещите деца не е ясно на специалистите дали се дължи на самото кърмене или пък на други фактори и процеси, неопределени за момента. С други думи, може би бебетата родени и кърмени в последствие, могат да се развиват по-бавно и да наддават плавно, защото кърмата им е достатъчна сама по себе си да ги насити и така нямат нужда от други храни. От друга страна изкуствено хранените бебета, растящи по-бързо и наддаващи, могат да дължат това на генетични причини или други.

Кърменето и наддаването на тегло при кърмените бебета, за разлика от изкуствено хранените бебета е самодостатъчно. Затова тези бебета не се захранват рано, не пожелават захранване и са в сферата на комфорт. Обратното – изкуствено хранените бебета, може би заради адаптираното мляко, поради състава му, незадоволителните му хранителни характеристики или нещо друго, са по-ревливи, гладни и са хранени по-често и повече. Те са захранвани и доста по-рано, като проявяват и доста по-ранен интерес към храна различна от млякото.

Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче определено се различава по много неща, от наддаването на тегло при изкуствено хранените бебета. Но основната разлика за специалистите си остава в растежа и затова тук те задълбават в откриването на причините, които все още са много неясни. Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче, може би е по-естествения процес, но все пак в повечето случаи майката няма избор, ако няма възможност да кърми при недостатъчно кърма или пък липса на такава въобще.

Кърменето и наддаването на тегло при бебето, което суче или не е различно, но успокояващото е, че дори и с наличните разлики и двата вида процеси по наддаване са определени от специалистите, от Световната Здравна Организация, като напълно естествени и в рамките на здравословното развитие.

Така че родители не се притеснявайте, че понякога бебето Ви не е наддало достатъчно. То ще го навакса в последствие и знайте, че винаги здравото бебе хапва, колкото му се яде. Само ако здравето на бебето е в риск от ниското или високото му тегло, то трябва да има поводи за притеснение. В противен случай всичко е в рамките на нормалното.

f | Сподели с приятели