Цветна бременност – симптоми и опасности

Възможно ли е да се чувствате зле, да ви се гади всяка сутрин, да усещате умора, да са налице някои от симптомите при бременност, но да имате признаци на месечен цикъл?

цветна бременност

Ако водите активен полов живот – да, възможно е. И дори не е рядкост. Подобно състояние се нарича цветна бременност. И не – не е опасно нито за майката, нито за плода.

Какво представлява цветната бременност

Цветната бременност е термин, с който се назовава кръвотечението в първите месеци на бременността. То се появява в моментите, когато се очаква да настъпи месечният цикъл. Но и се различава от менструацията – по-слабо е, по-краткотрайно е, цветът не е така наситен.

Тъй като може да съвпада с месечния цикъл, а продължителността му е неопределена, някои жени могат и много дълго време да не разберат, че са бременни.

Обикновено кървене, подобно на менструация, се наблюдава в първите 3-4 месеца от бременността. Едва при 3-5% от жените менструацията може да продължи през всичките 9 месеца.

Защо става така

Вероятно причината се дължи на внедряването на оплодената яйцеклетка. Смята се, че в този период лигавицата на матката е по-рехава, за да може да улесни този процес на захващане на яйцеклетката. Именно това понякога причинява ерозия на съдовете. Оттам се получава и слабото кървене. То би могло да е съпроводено и с лека болка.

Прочетете и статията ни за имплантация на оплодената яйцеклетка – ще научите много полезни неща за първите дни от вашата бременност.

Ако обаче кървенето е част от цялата бременност, вероятно причината за появата му е хормонален дисбаланс. При нормален хормонален фон, по време на бременност мозъкът дава команда на хормоните да спрат менструацията за да се осигури нормална среда за развитие на бебето. Така матката се подготвя за износването. Възможно е обаче въпреки започналата бременност, в матката да се концентрират голям брой хормони, които объркват мозъка, менструация да настъпи и да се получи т.нар. цветна бременност.

Симптоми на цветна бременност

Признаците при двата вида бременност не се различават.
За повече информация можете да прочетете статията Първи симптоми и признаци при бременност.

Единствената разлика между двете е, че при цветната бременност има кървене.

Обикновено кървенето не е като при нормален цикъл, а по-слабо и наподобява розовo или кафеникаво зацапване. Все пак, макар и рядко е възможно да бъде и по-интензивно. Може да бъде придружено с леки спазми или да е безболезнено.

Ако имате подобно на менструално кървене или зацапване, придружено с някои от ранните симптоми на бременност: гадене, умора, сънливост, често уриниране, намален или повишен апетит, напрегнати гърди, болка в кръста препоръчително e да cи направите тест.

Отчита ли тестът цветната бременност

Отговорът е да. Отчита я. И именно тестът за бременност е най-бързия и лесен начин да разберете дали чакате бебе. Тестовете са лесни за употреба, удобни са и могат да се използват съвсем скоро след евентуалното оплождане.

Те отчитат наличие на хормона Човешки хорионгонадотропин (хормон на бременността). Той се свързва с бременността. След оплождането неговите нива се увеличават. Улавяйки този хормон, тестовете отчитат резултата. Когато има наличие от него в урината, това означава че жената е бременна.

За да бъде максимално точен, той трябва да бъде направен поне две седмици след предполагаемото оплождане. Ако се направи непосредствено след него – ден или два, достоверността му не е гарантирана. Същото важи и за приема на медикаменти, съдържащи този хормон.

Ако направите тест, но втората черта не е ясно изразена, това също значи, че тестът е положителен. Тя е сигнал за ниско количество на хормона, а не за неговата липса.

Това, че цветната бременност не е опасна за здравето на майката, не значи, че тя е единственото прокървяване по време на бременността. Има и други вагинални кръвотечения, които могат да бъдат и опасни. Ето защо е важно да разговаряте с лекар специалист веднага, щом разберете, че сте бременни и имате месечен цикъл.

Измънматочна бременност

Извънматочната бременност много често се „маскира“ като цветна бременност. Затова тя е толкова опасна. И до днес извънматочната бременност остава една от основните причини за смъртност при бременните. Тя се характеризира с развитие на оплодената вече яйцеклетка извън маточното пространство.

Най-често, подобно на цветната бременност, тя се изразява в зацапване или слабо кървене. Ето защо е важно да не се пренебрегват признаците при цветната бременност. Прочетете и материала ни за извънматочната бременност – ще ви бъде интересно.

А ако няма симптоми

Има реални такива случаи – на бременни жени, които са имали цикъл през целия период на бременността. Но и не са показвали останалите типични симптоми – гадене, повръщане, умора…

Установено е, че това се наблюдава при жени, които имат динамично и забързано ежедневие. Tе често не забелязват промените, които настъпват в тялото им, както и влиянието на хормоните върху тях.

Така много жени разбират, че ще стават майки когато коремът им се оформи или бебето започне да рита.

Важно е подобна бременност да бъде установена навреме, макар че е възможно и да не е опасна за майката и плода – зависи от начина на живот на майката. Все пак има риск от увреждане на плода при прием на алкохол и цигари, при водене на твърде динамичен начин на живот в комбинация с вредни храни. Ето защо е важно понякога да забавяте темпото. И да се вслушвате в собственото си тяло. То вероятно иска да ви каже нещо. А понякога това нещо е, че скоро ще ставате майки.

И в заключение можем да кажем, че кървенето по време на бременност може и да е признак на започващ спонтанен аборт, моларна или извънматочна бременност, ранички на маточната шийка или друг гинекологичен проблем. Затова е наложително спешен преглед при гинеколог.

Можете да научите повече за усещанията, които ще изпитвате по време на този деветмесечен период в статията Най-често срещаните неразпложения по време на бременност – как да се справим с тях?

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
02.06.2020 Моника

эдравейте аэ съм малко объркана.имам болеэне цикъл но эа първи път тоэи месец не съм имала нужда от лекарства.странно ми стана.цикълът ми е нормален 4дневен.дойде ми точно на датата беше оскъден и след ден и половина ми спря.чувствам се эамаяна и отпаднала.эагубих апетит.може ли да е цветна бременнос?


05.04.2020 Пепи

Искам да попитам нещо по темата.Миналия месец ми закъсня 5 дена след това ми вървя 2 дена и следващите 3 дена кафяво.Този месец ми закъсня с 10 дена,прокарват със силни болки в корема.Възможна ли е цветна бременност?


19.09.2019 Петя

Здравейте! Ще споделя и моя опит по тази тема, дано да съм полезна на други майки. Имах гадене, често уриниране, подуване на корема и след 1 ден закъснение си направих тест, който отчете положителен резултат. На следващия ден обаче ми дойде цикъла, който беше по-скоро розово зацапване и имах слаби болки. Веднага отидох на лекар и ми изписаха хормонални вагинални капсули и хапчета за спиране на контракциите. Следващия месец на датата, на която трябваше да ми бъде цикъла, отново имах леко зацапване и болки за 2 дни. След това не съм имала проблеми до края на бременността!


06.03.2019 Маги

Много полезна статия! Имах цветна бременност, за която разбрах чак в 12та седмица, тъй като първите 2 месеца цикълът ми беше редовен, но по-слаб и безболезнен. Нямах други симптоми, освен умора и сънливост. Чак в трети месец имах закъснение и си направих тест, който излезе положителен. След това бременността ми продължи нормално, а резултата е на 2 години.