Цветна бременност – симптоми и опасности

Възможно ли е да се чувствате зле, да ви се гади всяка сутрин, да усещате умора, да са налице някои от симптомите при бременност, но да имате месечен цикъл? Ако водите активен полов живот – да, възможно е. И дори не е рядкост. Подобно състояние се нарича цветна бременност. И не – не е опасно нито за майката, нито за плода.

цветна бременност

Какво представлява цветната бременност?

Цветната бременност е термин, с който се назовава кръвотечението в първите месеци на бременността. То се появява в моментите, когато се очаква да настъпи месечният цикъл. Но и се различава от менструацията – по-слабо е, по-краткотрайно е, цвета не е така наситен. Тъй като съвпада с месечния цикъл, а продължителността му е неопределена, някои жени могат и много дълго време да не разберат, че са бременни.

Защо става така?

Вероятно причината се дължи на внедряването на оплодената яйцеклетка. Смята се, че в този период лигавицата на матката е по-рехава, за да може да улесни този процес на захващане на яйцеклетката. Именно това понякога причинява ерозия на съдовете. Оттам се получава и слабото кървене. То би могло да е съпроводено и с лека болка. Ако обаче кървенето е част от цялата бременност, вероятно причината за появата му е хормонален дисбаланс.

Какви са симптомите на цветната бременност?

Признаците при двата вида бременност не се различават.
За повече информация можете да прочетете статията Първи симптоми и признаци при бременност.
Единствената разлика между двете е, че при цветната бременност има кървене. Ако то съществува и при вас, в съчетание с гадене, повръщане, умора и други признаци на бременността, препоръчително е да си направите тест.

Отчита ли тестът цветната бременност?

Отговорът е да. Отчита я. И именно тестът е най-бързият и лесен начин да разберете дали чакате бебе. Тестовете са лесни за употреба, удобни са и могат да се използват съвсем скоро след евентуалното оплождане. Те отчитат наличие на хормона Човешки хорионгонадотропин (хормон на бременността). Той се свързва с бременността. След оплождането неговите нива се увеличават. Улавяйки този хормон, тестовете отчитат резултата. Когато има наличие от него в урината, това означава че жената е бременна.

За да бъде максимално точен, той трябва да бъде направен поне две седмици след предполагаемото оплождане. Ако се направи непосредствено след него – ден или два, достоверността му не е гарантирана. Същото важи и за приема на медикаменти, съдържащи този хормон.

Ако направите тест, но втората черта не е ясно изразена, това също значи, че тестът е положителен. Тя е сигнал за ниско количество на хормона, а не за неговата липса.

Това че цветната бременност не е опасна за здравето на майката, не значи, че тя е единственото прокървяване по време на бременността. Има и други вагинални кръвотечения, които могат да бъдат и опасни. Ето защо е важно да разговаряте с лекар специалист веднага, щом разберете, че сте бременни и имате месечен цикъл.

Измънматочна бременност

Извънматочната бременност много често се „маскира“ като цветна бременност. Затова тя е толкова опасна. И до днес извънматочната бременност остава една от основните причини за смъртност при бременните. Тя се характеризира с развитие на оплодената вече яйцеклетка извън маточното пространство. Най-често, подобно на цветната бременност, тя се изразява в зацапване или слабо кървене. Ето защо е важно да не се пренебрегват признаците при цветната бременност. Прочетете и материала ни за извънматочната бременност – ще ви бъде интересно.

А ако няма симптоми?

Има реални такива случаи – на бременни жени, които са имали цикъл през целия период на бременността. Но и не са показвали останалите типични симптоми – гадене, повръщане, умора…
Установено е, че това се наблюдава при жени, които имат динамично и забързано ежедневие. Tе често не забелязват промените, които настъпват в тялото им, както и влиянието на хормоните върху тях.

Важно е подобна бременност да бъде установена навреме, макар че е възможно и да не е опасна за майката и плода – зависи от начина на живот на майката. Все пак има риск от увреждане на плода при прием на алкохол и цигари, при водене на твърде динамичен начин на живот в комбинация с врени храни. Ето защо е важно понякога да забавяте темпото. И да се вслушвате в собственото си тяло. То вероятно иска да ви каже нещо. А понякога това нещо е, че скоро ще ставате майки.

Можете да научите повече за усещанията, които ще изпитвате по време на този деветмесечен период в статията Най-често срещаните неразпложения по време на бременност – как да се справим с тях?

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели