Имплантация на оплодената яйцеклетка – можете ли да я разпознаете

Имплантация на оплодената яйцеклетка – за какво става дума и дали това явление е толкова важно за бременността, колкото звучи. Накратко имплантацията на оплодената вече яйцеклетка е жизненоважна за установяването на реална бременност.

Зачеване и имплантация на оплодената яйцеклетка

Ако оплодената яйцеклетка не се имплантира правилно в матката, то нормална бременност няма да има и въобще бременност няма да има, понеже инстинктивно тялото на жената ще отхвърли негодното оплодено яйце и отново ще имаме налице месечен цикъл и кървене.

За двойките опитващи да се сдобият с бебе и правещи опити за зачеване безброй пъти, имплантацията на оплодената яйцеклетка се е превърнала в чудо и сам по себе си процеса наподобява чудо – понеже именно от имплантацията тръгва и развитието на един нов живот.

Затова и днес ще ви запознаем по-подробно с този биологичен процес и ще ви разкажем дали имплантацията на оплоденото яйце си има специфична симптоматика? Каква е тя? Какво точно значи имплантация на яйцеклетката и как се случва тя? Дали жената може да разпознае симптомите на имплантиране на яйцеклетката и да е сигурна, че е бременна?

Преди това нека фокусираме вниманието ви обаче върху така опасното за зачеването вещество Бисфенол А. Прочетете материала, защото е важен за двойките не само с репродуктивни проблеми, но за всички искащи да оставят поколение след себе си въобще.

Симптоми за успешна имплантация, процеси, факти

Имплантацията или загнездването на оплодената яйцеклетка е биологичен процес съпътстващ самото зачеване. Естествено е, когато си се опитвал безброй пъти да забременееш и то неуспешно, да се запиташ какво е това загнездване на оплодено яйце и защо е толкова важно?

Търсейки из мрежата можете да намерите купища сложна и специфична информация, която обаче трудно ще разберете и няма да ви свърши никаква практическа работа. Затова и ние днес ще наблегнем на практическата информация относно имплантацията на оплоденото яйце. Този процес, като всеки биологичен процес си има симптоми разбира, но трудно може да се научите да ги разпознавате, понеже те са незабележими и са по скоро промени на клетъчно ниво.

Разбира се дори и след имплантацията на една яйцеклетка тя винаги може да отпадне и зародишът отново да бъде отхвърлен в начална бременност, но заложете на положителното мислене – то много повече помага на двойките с репродуктивни проблеми, отколкото черногледството.

За съжаление симптомите на имплантация на яйцеклетката и забелязването им изискват идеална работа на половата система, ако въобще можете да забележите нещо ясно. Тоест, за да забележите имплантацията на яйцеклетката или така наречената ранна бременност – трябва да имате месечен цикъл, като часовник. А често проблемите с репродукцията включват и проблеми с нередовен цикъл, овулация и така нататък.

Ако приемем, че вие имате цикъл редовен всеки месец и овулация в период от 14 дни след последната дата на месечния ви цикъл – би трябвало да забележите спазми в областта на матката и леко розово зацапване по бельото ви по време на процеса на имплантацията на яйцеклетката (но не винаги оказва се). Тези симптоми са характерни за загнездването на ембриона в матката, но много малко бременни жени могат да ги разпознаят или забележат, понеже те не винаги са свързани с бременност и още повече ако не пробвате за бебе отчаяно, едва ли ще ви направят впечатление.

Фактически положителните резултати на тестовете за бременност (колкото и ранни да са те) се отчитат, след като вече оплодената яйцеклетка успешно се е закрепила за стената на матката. Именно поради тази причина и не може да се каже, че жената е бременна преди месечният и цикъл да закъснее поне седмица и през това време оплодената яйцеклетка да се е имплантирала без да отпадне от матката.

Реално, за да ви стане по-ясно, зачеването се дели просто на две фази. Първата е когато сперматозоида срещне яйцеклетката и я оплоди, но с това фактически не започва самата бременност. Влизайки в яйцеклетката сперматозоида я опложда, но има още дълъг път да се извърви до самата бременност, за да се установи тя напълно. Специалистите са на мнението, че фактически бременността поставя началото си с оплождането на яйцеклетката от сперматозоида, но тя е реална, когато вече оплодената яйцеклетка се имплантира за стената на матката и зародиша започне своето развитие.

Ако подкрепим твърденията си с малко статистически данни, то доказано е че около 2/3 от оплодените успешно яйцеклетки не достигат до имплантация в матката и фактологически налице нямаме реална бременност след това. Затова и при Ин Витро процедурите е много важно оплодените яйцеклетки да се прикрепят успешно към стената на женската матка, за да се установи реална бременност. Има и случаи, в които яйцеклетката се прикрепя извън маточната стена, но тогава говорим за извънматочната бременност. Тя не може да бъде осъществена и е опасна дори за жената.

Обикновено, както вече навярно знаете, дните около настъпването на женската месечна овулация са най-плодовити. Тогава зрялата яйцеклетка среща сперматозоид, който я опложда и тя започва бързото си делене, докато пътува по маточните тръби, за да стигне до матката. Именно достигайки вътрешността на матката яйцеклетката започва процеса по имплантация в нейната стена. Вече налице имаме делене и ембрион мъничък като карфица, но една жена не може да направи нищо, за да подпомогне процесът на имплантация и така да си осигури реална бременност в последствие.

Ако зачеването при вас е факт и яйцеклетката достига сперматозоида и вътрешността на матката, но така и не успява да се случи имплантация – важно е да търсите специалист по репродуктивно здраве, който да ви помогне в тази насока. Като цяло имплантацията не е дълъг процес и след като сте имали овулация този месец например, до 10 дни след нея имплантацията на оплодената яйцеклетка трябва да е факт и да сте бременна. Именно до 10 дни след овулация показват и положителни резултати ранните тестове за бременност. Защо? Защото успешно имплантиралият се в матката ембрион започва да отделя хормона на бременността и така завишените му нива се засичат от тестовете за бременност. Ако имплантацията е била неуспешна, при един нормален цикъл до 10 дни след овулация нивата на прогестерон (хормон на бременността) започват да се понижават и теста за бременност е отрицателен.

Лигавицата на женската матка се запазва гладка и пълнокръвна именно поради наличието на високи нива прогестерон, но когато те значително спаднат се появява налице месечният женски цикъл понеже структурата на матката е нарушена – до следващият месец.

Общо взето симптомите на загнездване на оплодената яйцеклетка не могат да бъдат разпознати, колкото и да се вглеждате в тялото си. Всичко се случва на клетъчно ниво в началото на ранната бременност и ако не усещате как расте косата ви, което е нормално, няма да усетите и как яйцеклетката се имплантира в матката ви.

Розовото зацапване макар и считано за симптом на имплантацията не е надежден неин признак, понеже бележи и края на един месечен цикъл, а и само 20% от жените имат розово зацапване по време на имплантация на яйцеклетката в матката (така нареченото имплантирано кървене).

Каквото и да правите, както и да се взирате в себе си след опит за зачеване – най-рано можете да установите дали то е успешно около 10 дни след месечната ви овулация, когато имплантацията е факт или пък не. Накратко зачеване и имплантация на оплодената яйцеклетка си остават тайнство, както още много процеси в човешкото тяло, но пък затова сме хора и това ни е хубавото.

Успех мили дами и дано скоро щастието на бременността ви споходи.

f | Сподели с приятели