Миома и бременност – опасно ли е

Диагнозата „миома на матката“ е често срещана при жени в репродуктивна възраст, от което възниква въпросът: как образуванието влияе на бременността и раждането и какви рискове крие?

Миома и бременност

Какво е миома

Миомата е доброкачествено туморно образувание на матката, от което е засегната всяка четвърта жена над 30 години, но се среща и при по-млади жени. С напредването на възрастта се увеличава и риска от появата на тумора. Миомата е хормонално зависимо образувание, растежа на което се контролира от нивото на естроген в организма. Симптомите, които предизвиква миомата са:

 • Обилно и продължително менструално кървене
 • Кървене извън дните на менструация
 • Болка в тазовата област
 • Често уриниране
 • Болка ниско в гърба
 • Дискомфорт по време на полов акт
 • В тежки случаи може да се наблюдава желязо-дефицитна анемия

Напълно възможно е да отсъстват симптоми и миомата да се открие случайно при профилактичен преглед.

Около 1 до 4 % от случаите се откриват по време на бременност. Диагностицирането може да е затруднено поради нарастването на матката и развитието на плацентата.

Как миомата влияе на бременността

Голяма е вероятността миомата да увеличи размера си по време на деветте месеца поради увеличеното количество на естроген и прогестерон. Това обикновено се случва през първото тримесечие на бременността. Някои миоми остават непроменени.

Миомните възли по-малки от 3 см. не се отразяват особено на протичането на бременността. При по-голям размер на тумора обаче се наблюдават някои рискове както при зачеване, така и при износването на бременността и раждането.

Какви са потенциалните опасности:

 • Затруднено забременяване и развитие на оплодената яйцеклетка
 • Повишен риск от спонтанен аборт в първия триместър
 • Преждевременно раждане
 • Болка, гадене, повръщане – при моимен възел над 5 см.
 • В редки случаи – отлепване на плацентата
 • Усложнения при раждане

Миомни възли, намиращи се в маточната шийка или деформиращи маточната кухина могат да попречат на забременяването.

При наличието на миома по-често може да се наблюдава слабо кървене по време на имплантацията, което не е опасно. Увеличен е риска от развитие на плацента превия или преждевременно спукване на околоплодния мехур.

Възможни усложнения при раждане

При множество миоми или такива с големи размери могат да се наблюдават и усложнения при раждане като неправилно разположение на плода в утробата, родилна слабост, задържане на части от плацентата след раждане.

Данните сочат, че при наличие на миома по-често се стига до извършване на следродилна хистеректомия. Затова в повечето случаи се предприема Цезарово сечение, макар че миомата не е сто процентово показание за оперативно родоразрешение. В зависимост от нейното разположение, големина, придружаващи заболявания на майката и риска от усложнения, в определени случаи жената може да роди по естествен път.

Трябва ли да се оперира миомата преди забременяване и какво е лечението при настъпила бременност

Не винаги оперативната намеса е най-доброто решение при нераждали жени. Следоперативните сраствания могат да попречат на бъдещото зачеване, а белезите от отстраняването на тумора, оставащи върху маточната стена могат да доведат до слабост на тъканта и усложнения по време на износване и раждане.

Важно е да се извърши задълбочен гинекологичен преглед, при който да се преценят евентуалните рискове от отстраняване или запазване на миомата, да се оценят шансовете за зачеване, износване и раждане.

Наличието на единични, малки по размер, образувания обикновено не крие риск за нормалното протичане на бременността.

Бързо нарастващо образувание, притискане на съседни органи, силна тазова болка и развитие на анемия, в следствие на маточно кървене, са индикации за задължително оперативно премахване на тумора.

Лапароскопска операция е възможна дори по време на бременност, разбира се, след внимателна оценка на рисковете. Възможно е миомният възел да бъде премахнат и при извършване на Цезарово сечение.

Основното лечение по време на бременността е консервативно и цели избягване на усложнения и намаляване риска от преждевременно прекъсване на бременността. Това се постига чрез медикаменти за снижаване тонуса на матката и препарати за задържане.

Важно е редовното наблюдение и оценка на състоянието на бременната жена.

Какво се случва след раждането

От голямо значение е жената да се наблюдава в следродилния период, тъй като има риск от обилно кръвотечения или задържане на части от плацентата.

Поради нарушеното кръвоснабдяване миомният възел може да некротизира и да се наложи спешна операция.

По време на кърмене естрогенът е силно занижен и това може да доведе до намаляване на размерите на миомата. Лекарят може да препоръча диета, прием на хранителни добавки и хормонални препрати за лечение на миомата след раждане.

В случай, че консервативните методи не дадат резултат може да се предприеме оперативно отстраняване на миомата като най-добре е това да стане поне 6 месеца след раждането.

f | Сподели с приятели