Миома и бременност – опасно ли е

Диагнозата „миома на матката“ е често срещана при жени в репродуктивна възраст, от което възниква въпросът: как образуванието влияе на бременността и раждането и какви рискове крие?

Миома и бременност

Какво е миома?

Миомата е доброкачествено туморно образувание на матката, от което е засегната всяка четвърта жена над 30 години, но се среща и при по-млади жени. С напредването на възрастта се увеличава и риска от появата на тумора. Миомата е хормонално зависимо образувание, растежа на което се контролира от нивото на естроген в организма. Симптомите, които предизвиква миомата са:

 • Обилно и продължително менструално кървене
 • Кървене извън дните на менструация
 • Болка в тазовата област
 • Често уриниране
 • Болка ниско в гърба
 • Дискомфорт по време на полов акт
 • В тежки случаи може да се наблюдава желязо-дефицитна анемия

Напълно възможно е да отсъстват симптоми и миомата да се открие случайно при профилактичен преглед.

Около 1 до 4 % от случаите се откриват по време на бременност. Диагностицирането може да е затруднено поради нарастването на матката и развитието на плацентата.

Как миомата влияе на бременността?

Голяма е вероятността миомата да увеличи размера си по време на деветте месеца поради увеличеното количество на естроген и прогестерон. Това обикновено се случва през първото тримесечие на бременността. Някои миоми остават непроменени.

Миомните възли по-малки от 3 см. не се отразяват особено на протичането на бременността. При по-голям размер на тумора обаче се наблюдават някои рискове както при зачеване, така и при износването на бременността и раждането.

Какви са потенциалните опасности:

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati
 • Затруднено забременяване и развитие на оплодената яйцеклетка
 • Повишен риск от спонтанен аборт в първия триместър
 • Преждевременно раждане
 • Болка, гадене, повръщане – при моимен възел над 5 см.
 • В редки случаи – отлепване на плацентата
 • Усложнения при раждане

Миомни възли, намиращи се в маточната шийка или деформиращи маточната кухина могат да попречат на забременяването.

При наличието на миома по-често може да се наблюдава слабо кървене по време на имплантацията, което не е опасно. Увеличен е риска от развитие на плацента превия или преждевременно спукване на околоплодния мехур.

Възможни усложнения при раждане

При множество миоми или такива с големи размери могат да се наблюдават и усложнения при раждане като неправилно разположение на плода в утробата, родилна слабост, задържане на части от плацентата след раждане.

Данните сочат, че при наличие на миома по-често се стига до извършване на следродилна хистеректомия. Затова в повечето случаи се предприема Цезарово сечение, макар че миомата не е сто процентово показание за оперативно родоразрешение. В зависимост от нейното разположение, големина, придружаващи заболявания на майката и риска от усложнения, в определени случаи жената може да роди по естествен път.

Трябва ли да се оперира миомата преди забременяване и какво е лечението при настъпила бременност?

Не винаги оперативната намеса е най-доброто решение при нераждали жени. Следоперативните сраствания могат да попречат на бъдещото зачеване, а белезите от отстраняването на тумора, оставащи върху маточната стена могат да доведат до слабост на тъканта и усложнения по време на износване и раждане.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Важно е да се извърши задълбочен гинекологичен преглед, при който да се преценят евентуалните рискове от отстраняване или запазване на миомата, да се оценят шансовете за зачеване, износване и раждане.

Наличието на единични, малки по размер, образувания обикновено не крие риск за нормалното протичане на бременността.

Бързо нарастващо образувание, притискане на съседни органи, силна тазова болка и развитие на анемия, в следствие на маточно кървене, са индикации за задължително оперативно премахване на тумора.

Лапароскопска операция е възможна дори по време на бременност, разбира се, след внимателна оценка на рисковете. Възможно е миомният възел да бъде премахнат и при извършване на Цезарово сечение.

Основното лечение по време на бременността е консервативно и цели избягване на усложнения и намаляване риска от преждевременно прекъсване на бременността. Това се постига чрез медикаменти за снижаване тонуса на матката и препарати за задържане.

Важно е редовното наблюдение и оценка на състоянието на бременната жена.

Какво се случва след раждането?

От голямо значение е жената да се наблюдава в следродилния период, тъй като има риск от обилно кръвотечения или задържане на части от плацентата.

Поради нарушеното кръвоснабдяване миомният възел може да некротизира и да се наложи спешна операция.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

По време на кърмене естрогенът е силно занижен и това може да доведе до намаляване на размерите на миомата. Лекарят може да препоръча диета, прием на хранителни добавки и хормонални препрати за лечение на миомата след раждане.

В случай, че консервативните методи не дадат резултат може да се предприеме оперативно отстраняване на миомата като най-добре е това да стане поне 6 месеца след раждането.

| Сподели с приятели