Какво е цервикален секрет и защо се изследва

Цервикалният канал, наричан още маточна шийка, свързва влагалището с маточната кухина. Той има дължина от 1,5 до 2,5 см. и при нераждали жени има конична форма, а при раждали – цилиндрична.

Изследване на цервикален секрет

В тъканта на цервикалния канал се намират множество жлези, които отделят обилна слуз с алкална реакция. Количеството и вида на тази слуз се променят спрямо фазата на месечния цикъл, в която се намира жената.

Цервикалната слуз и овулацията

Цервикалната слуз образува гъста, прозрачна запушалка на отвора на маточната шийка, имаща за цел да предпази репродуктивните органи от инфекции. През по-голямата част от месеца тази запушалка служи като преграда и предотвратява навлизането на сперматозоидите в матката.

В дните около овулацията когато има висок шанс за зачеване, количеството и съдържанието на цервикалната слуз се променя. Тя става течна, с нисък вискозитет и улеснява придвижването на сперматозоидите. Непосредствено преди настъпването на овулацията количеството слуз нараства. По този начин се удължава издръжливостта на сперматозоидите и се улеснява преминаването им към матката и фалопиевите тръби.

В дните преди и след овулацията няма забележимо отделяне на цервикална слуз, а тя е гъста и лепкава. Във фертилните дни има силно овлажняване, цервикалната слуз е прозрачна и хлъзгава. Следейки тези показатели жената може да се ориентира през кои дни от месеца има най-висок шанс за забременяване.

Цервикална слуз по време на бременност

По време на бременност цервикалната слуз е обилна като има за цел да създаде бариера, която не допуска проникване на болестотворни микроорганизми в матката. Поради високото количество на прогестерон слузта може да има кремообразен вид, особено в първите месеци от бременността.

Всяка промяна в количеството, вида, цвета на вагиналното течение или появата на миризма, дискомфорт и сърбеж може да са сигнал за инфекция и изискват преглед при гинеколог.

Прочетете и статията ни за вагинални течения по време на бременност – ще ви бъде полезна.

Изследване на цервикален секрет – как се прави и какво ни показва

С помощта на тампон или четка за цитонамазка лекарят взима проба от цервикалния секрет, която се изследва в лаборатория. Минимум седмица преди изследването не трябва да сте приемали антибиотици, да сте правили вагинални душове или използвали вагинални глобули, тъй като те могат да компрометират резултатите. Изследването се прави извън дните на менструация.

Цервикалният секрет се изследва за наличие на бактерии, микоплазма, уреалплазма, хламидия, трихомони, гонорея. С помощта на изследването може да се потвърди или изключи възпаление на шийката на матката, наричано цервицит (понякога наричано още цервитит).

Цервицит – рискови фактори, симптоми и лечение

Причините за възникване на цервицит могат да бъдат както полово предавани болести, инфекция с човешки папилома вирус, така и алергия към сапуни, лубриканти, презервативи, дразнене при поставяне на тампони или маточна спирала, бактериален или хормонален дисбаланс.

Рисковите фактори за поява на цервицит са: необезопасен сексуален контакт, употреба на алкохол или наркотици, нараняване на маточната шийка по време на раждане или при кюртаж, наличие на минало възпаление на цервикса.

Симптомите при възпаление на маточната шийка са:

  • Вагинално течение с бял, жълт, сивкав или зеленикав цвят;
  • Вагинално кървене;
  • Дразнене, сърбеж на външните гениталии;
  • Болка по време на полов акт;
  • Болезнено и често уриниране;
  • Болка ниско в таза;

Много често цервититът протича безсимптомно и се открива при рутинен гинекологичен преглед.

При много тежки случаи може да се наблюдава гадене и силна корема болка. Цервицитът може да бъде остър и хроничен. Острият най-често се получава от гонококи и протича със засилено бяло течение и болка в долната част на корема. При преглед се установява оток на цервикалния канал.

Хроничния цервицит протича с по-слабо изразени симптоми и обикновено се дължи на недоизлекуван остър такъв. Причините за него са бактериален или хормонален дисбаланс, хламидия или друга патогенна флора.

Ако не бъде излекувано възпалението може да се разпространи в съседни органи.

Диагнозата се поставя въз основа на оплаквания, гинекологичния преглед и изследването на цервикалния секрет.

Всички бременни жени трябва да бъдат изследвани за инфекциозен цервитит през първото тримесечие на бременността.

Лечението на цервицита зависи от причината за появата му. Прилагат се антибактериални, антивирусни или хормонални препарати. При тежки, хронични случаи може да се наложат оперативни методи за лечение.

Превенцията на цервицита се състои в спазването на добра интимна хигиена, употреба на презервативи, редовни гинекологични прегледи и изследвания.

f | Сподели с приятели