Тапа по време на бременността

Ще ви разкажем за „тапата“ по време на бременността – за която едва ли младите майки раждащи за първи път знаят много.

Тапа по време на бременността

Прочетете и статията ни необходимите неща за родилния дом – много ще ви помогне. А сега за самото раждане …

Какво е тапа по време на бременността, кога трябва да падне и защо е важна

Накратко тапата по време на бременността предпазва бебето най-вече и майката от навлизането във влагалището на бактерии и инфектирането му. Тази тапа сама по себе си е подобна на плътна слузеста структура и блокира отварянето на самата маточна шийка.

Обикновено преди самото раждане слузестата тапа под налягане се изхвърля навън, когато изтичат част от околоплодните води и така пътят на бебето да премине през родовия канал е свободен.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Повечето жени, особено ако раждат за първи път не усещат точно кога пада тапата им. Повечето мами въобще не са информирани за съществуването ѝ, но е добре да се информирате за това и дори да поговорите с гинеколога си.

Голяма част от специалистите ще ви кажат, че тапата по време на бременността пада преди да започнат контракциите и фактическото разкритие. Именно, когато слузестото тяло се отдели от шийката на матката, тя започва да се разширява и така подготовката за раждането е налице.

Не мислете, че ако тапата ви падне днес, то след часове ще родите. Това може да стане след ден, седмица или повече – при всяка бременна е индивидуално. Но по правило, колкото по-скоро, след като тапата ви е паднала – родите, толкова по-малка е опасността от инфекции и усложнения.

Питате се как да разберете кога тапата на маточната ви шийка е паднала? Когато видите в бельото си желеобразно и слузесто тяло примесено с малко кръв – често се получава розов секрет, то тапата ви е паднала.

Много жени не разбират кога е паднала тапата им, защото тя се отделя на части или пък много им прилича на силно течение от вагината – което в края на бременността е нормално да има.

Важно е да следите при падането на тапата да няма кръвотечение, защото то може да е признак за отлепяне на плацентата или за плацента Превия. При подобен признак на кръвотечение заедно с падането на тапата веднага потърсете лекар, защото състоянието е много опасно за вас и бебето ви.

f | Сподели с приятели