Тапа по време на бременността. Видове раждане, предимства и недостатъци.

Раждането основно може да бъде сведено до три основни вида – раждане по естествен път, раждане във вода, което напоследък много жени предпочитат и раждане чрез Цезарово сечение – което си е вид операция, но се налага понякога в зависимост от рисковете!

Раждането – видове, техните предимства и недостатъци

Навярно хиляди пъти сте чували информация за трите вида раждания или пък поне за едно от тях. Но нашият стремеж в тази статия е да ви запознаем с ползите, опасностите и предимствата на всяко едно раждане.

При това да ви разкажем за „тапата“ по време на бременността – за която едва ли младите майки раждащи за първи път знаят много.

Прочетете и статията ни необходимите неща за родилния дом – много ще ви помогне. А сега за самото раждане …

Раждането – какво е тапа по време на бременността, кога трябва да падне и защо е важна?

Накратко тапата по време на бременността предпазва бебето най-вече и майката от навлизането във влагалището на бактерии и инфектирането му. Тази тапа сама по себе си е подобна на плътна слузеста структура и блокира отварянето на самата маточна шийка.

Обикновено преди самото раждане слузестата тапа под налягане се изхвърля навън, когато изтичат част от околоплодните води и така пътят на бебето да премине през родовия канал е свободен. Повечето жени, особено ако раждат за първи път не усещат точно кога пада тапата им. Повечето мами въобще не са информирани за съществуването ѝ, но е добре да се информирате за това и дори да поговорите с гинеколога си.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промо код mamaitati

Голяма част от специалистите ще ви кажат, че тапата по време на бременността пада преди да започнат контракциите и фактическото разкритие. Именно, когато слузестото тяло се отдели от шийката на матката, тя започва да се разширява и така подготовката за раждането е налице.

Не мислете, че ако тапата ви падне днес, то след часове ще родите. Това може да стане след ден, седмица или повече – при всяка бременна е индивидуално! Но по правило, колкото по скоро, след като тапата ви е паднала – родите, толкова по-малка е опасността от инфекции и усложнения. Питате се, как да разберете, кога тапата на маточната ви шийка е паднала? Когато видите в бельото си желеобразно и слузесто тяло примесено с малко кръв – често се получава розов секрет, то тапата ви е паднала.

Много жени не разбират, кога е паднала тапата им, защото тя се отделя на части или пък много им прилича на силно течение от вагината – което в края на бременността е нормално да има. Важно е да следите, при падането на тапата да няма кръвотечение, защото то може да е признак за отлепяне на плацентата или за плацента Превия! При подобен признак на кръвотечение заедно с падането на тапата веднага потърсете лекар, защото състоянието е много опасно за вас и бебето ви!!!

Раждането – видове раждане, техните предимства и недостатъци

Както в самото начало на материала споменахме – имате избор основно между три вида раждане. Дали това ще бъде по естествен път, дали чрез Секцио или ще изберете раждане във вода – е въпрос на ваша лична нагласа и най-вече здравословното състояние на вас и вашето бебе!

Ще започнем с раждането по нормален път, тоест вагинално

Нормалното раждане може да се осъществи, ако нямате големи здравословни проблеми, бебето ви се е развивало добре 9 месеца и рискове евентуално няма да има за вас и него. Главните предимства на раждането по естествен път са предимно по-малко медицински инвазивни интервенции. Шанса да ви направят епизиотомия е много по-малък. Бебето не е подложено на стрес и за него няма вредни странични ефекти. В доста по-малък процент естествени раждания се налага прилагането на форцепс или пък на вакуум. Родилката съзнателно участва в самото раждане и секрецията на хормони не е прекъсната. При това днес и таткото може да стане свидетел на чудото – раждане по естествен път!

Недостатъците на раждането по естествен път са болката от честите и силни контракции, но пък ще ги преживеете. При този вид раждане, няма как да предвидите колко дълго ще продължи! Понякога родилките могат да кървят обилно след самото раждане и да имат разкъсвания в областите на вагината и ануса. За в бъдеще можете да страдате и от пролапс на матката. При всичко това, естественото раждане си е най-добрият родилен процес – създаден по нуждите на майка и бебе от природата!

Модерното раждане във вода!

При все, че раждането във вода не е толкова популярно у нас, то е много предпочитано на Запад. Предимствата му са, че болките от силните контракции са доста по-малки. Именно поради тази причина над 30% от майките раждащи във вода нямат нужда да приемат обезболяващи, за разлика от естественото раждане. Повечето жени раждали по този метод са много по-спокойни, уверени и нивата на стрес са малки. Във водата тялото е по-добре позиционирано, таза по-лесно се отваря и разширява, бебето се ражда по-леко. Доказано е, че в топла вода родилката произвежда повече ендорфин (хормон на спокойствието) и тъканите на перинеума са по-отпуснати (няма разкъсвания).

Сред рисковете на това раждане са появата на водна емболия, ако в тялото на майката попадне вода! Риска от обилно кръвотечение е голям и разкъсването може да е доста голямо, защото не усещате болката във водата. За бебето е опасно да попадне вода в родовия канал, понеже може да се оплете пъпната връв или то да погълне вода и да се задуши! Рисковете изброени дотук са твърде минимални, но съществуват.

Цезаровото сечение – операция, която понякога се налага, за да родите!

Като цяло лекарите препоръчват този вид инвазивна интервенция – единствено когато има наложителна нужда от нея. Тя може да се наложи, ако имате усложнения при нормално раждане. Ако сте имали проблемна и тежка бременност. Ако бебето има усложнения или се е оплело в пъпната връв.

Сред предимствата на Секциото, няма как да не изтъкнем липсата на болки от контракциите и напъните. Ако изберете този вид раждане ще знаете точно, кога ще се роди бебето и можете да го планирате. Нямате разтягане или пролапс (пропадане) на матката и влагалището, както и обилно вагинално кървене. Жените с тесен таз или слабо дъно на таза раждат много по-лесно и безболезнено.

Сред недостатъците на този вид раждане са силно инвазивния му характер. То е по скоро коремна операция, която крие своите големи рискове. Можете да имате прекалено голяма загуба на кръв, заради операцията. Можете да имате последващи инфекции. Болките след самото раждане са много по-силни и продължителни (по-дълъг възстановителен период). Съществува опасност от разкъсване на матката или сраствания, както и увреждане на червата.

Е, надяваме се бяхме ви максимално полезни. Прочетете и статията ни за секциото срещу раждането по естествен път!

f | Сподели с приятели