Тапа по време на бременността. Видове раждане, предимства и недостатъци.

Раждането основно може да бъде сведено до три основни вида – раждане по естествен път, раждане във вода, което напоследък много жени предпочитат и раждане чрез Цезарово сечение – което си е вид операция, но се налага понякога в зависимост от рисковете!

Раждането – видове, техните предимства и недостатъци

Навярно хиляди пъти сте чували информация за трите вида раждания или пък поне за едно от тях. Но нашият стремеж в тази статия е да ви запознаем с ползите, опасностите и предимствата на всяко едно раждане.

При това да ви разкажем за „тапата“ по време на бременността – за която едва ли младите майки раждащи за първи път знаят много.

Прочетете и статията ни необходимите неща за родилния дом – много ще ви помогне. А сега за самото раждане …

Раждането – какво е тапа по време на бременността, кога трябва да падне и защо е важна?

Накратко тапата по време на бременността предпазва бебето най-вече и майката от навлизането във влагалището на бактерии и инфектирането му. Тази тапа сама по себе си е подобна на плътна слузеста структура и блокира отварянето на самата маточна шийка.

Обикновено преди самото раждане слузестата тапа под налягане се изхвърля навън, когато изтичат част от околоплодните води и така пътят на бебето да премине през родовия канал е свободен. Повечето жени, особено ако раждат за първи път не усещат точно кога пада тапата им. Повечето мами въобще не са информирани за съществуването ѝ, но е добре да се информирате за това и дори да поговорите с гинеколога си.

Голяма част от специалистите ще ви кажат, че тапата по време на бременността пада преди да започнат контракциите и фактическото разкритие. Именно, когато слузестото тяло се отдели от шийката на матката, тя започва да се разширява и така подготовката за раждането е налице.

Не мислете, че ако тапата ви падне днес, то след часове ще родите. Това може да стане след ден, седмица или повече – при всяка бременна е индивидуално! Но по правило, колкото по скоро, след като тапата ви е паднала – родите, толкова по-малка е опасността от инфекции и усложнения. Питате се, как да разберете, кога тапата на маточната ви шийка е паднала? Когато видите в бельото си желеобразно и слузесто тяло примесено с малко кръв – често се получава розов секрет, то тапата ви е паднала.

Много жени не разбират, кога е паднала тапата им, защото тя се отделя на части или пък много им прилича на силно течение от вагината – което в края на бременността е нормално да има. Важно е да следите, при падането на тапата да няма кръвотечение, защото то може да е признак за отлепяне на плацентата или за плацента Превия! При подобен признак на кръвотечение заедно с падането на тапата веднага потърсете лекар, защото състоянието е много опасно за вас и бебето ви!!!

Раждането – видове раждане, техните предимства и недостатъци

Както в самото начало на материала споменахме – имате избор основно между три вида раждане. Дали това ще бъде по естествен път, дали чрез Секцио или ще изберете раждане във вода – е въпрос на ваша лична нагласа и най-вече здравословното състояние на вас и вашето бебе!

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Ще започнем с раждането по нормален път, тоест вагинално

Нормалното раждане може да се осъществи, ако нямате големи здравословни проблеми, бебето ви се е развивало добре 9 месеца и рискове евентуално няма да има за вас и него. Главните предимства на раждането по естествен път са предимно по-малко медицински инвазивни интервенции. Шанса да ви направят епизиотомия е много по-малък. Бебето не е подложено на стрес и за него няма вредни странични ефекти. В доста по-малък процент естествени раждания се налага прилагането на форцепс или пък на вакуум. Родилката съзнателно участва в самото раждане и секрецията на хормони не е прекъсната. При това днес и таткото може да стане свидетел на чудото – раждане по естествен път!

Недостатъците на раждането по естествен път са болката от честите и силни контракции, но пък ще ги преживеете. При този вид раждане, няма как да предвидите колко дълго ще продължи! Понякога родилките могат да кървят обилно след самото раждане и да имат разкъсвания в областите на вагината и ануса. За в бъдеще можете да страдате и от пролапс на матката. При всичко това, естественото раждане си е най-добрият родилен процес – създаден по нуждите на майка и бебе от природата!

Модерното раждане във вода!

При все, че раждането във вода не е толкова популярно у нас, то е много предпочитано на Запад. Предимствата му са, че болките от силните контракции са доста по-малки. Именно поради тази причина над 30% от майките раждащи във вода нямат нужда да приемат обезболяващи, за разлика от естественото раждане. Повечето жени раждали по този метод са много по-спокойни, уверени и нивата на стрес са малки. Във водата тялото е по-добре позиционирано, таза по-лесно се отваря и разширява, бебето се ражда по-леко. Доказано е, че в топла вода родилката произвежда повече ендорфин (хормон на спокойствието) и тъканите на перинеума са по-отпуснати (няма разкъсвания).

Сред рисковете на това раждане са появата на водна емболия, ако в тялото на майката попадне вода! Риска от обилно кръвотечение е голям и разкъсването може да е доста голямо, защото не усещате болката във водата. За бебето е опасно да попадне вода в родовия канал, понеже може да се оплете пъпната връв или то да погълне вода и да се задуши! Рисковете изброени дотук са твърде минимални, но съществуват.

Цезаровото сечение – операция, която понякога се налага, за да родите!

Като цяло лекарите препоръчват този вид инвазивна интервенция – единствено когато има наложителна нужда от нея. Тя може да се наложи, ако имате усложнения при нормално раждане. Ако сте имали проблемна и тежка бременност. Ако бебето има усложнения или се е оплело в пъпната връв.

Сред предимствата на Секциото, няма как да не изтъкнем липсата на болки от контракциите и напъните. Ако изберете този вид раждане ще знаете точно, кога ще се роди бебето и можете да го планирате. Нямате разтягане или пролапс (пропадане) на матката и влагалището, както и обилно вагинално кървене. Жените с тесен таз или слабо дъно на таза раждат много по-лесно и безболезнено.

Сред недостатъците на този вид раждане са силно инвазивния му характер. То е по скоро коремна операция, която крие своите големи рискове. Можете да имате прекалено голяма загуба на кръв, заради операцията. Можете да имате последващи инфекции. Болките след самото раждане са много по-силни и продължителни (по-дълъг възстановителен период). Съществува опасност от разкъсване на матката или сраствания, както и увреждане на червата.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Е, надяваме се бяхме ви максимално полезни. Прочетете и статията ни за секциото срещу раждането по естествен път!

| Сподели с приятели