Linea Nigra и Бременността – какво трябва да знаете по въпроса

Бременността и Linea Nigra – запознати ли сте с това явление и до колко е важно то за бременността ви?

Бременността и Linea Nigra

Linea Nigra или буквално черната линия на корема ви докато сте бременни – обикновено се забелязва от повечето мами. Тя е известна още като линия на бременността и се разполага точно в средата на корема и се простира по цялата му дължина – от пъпа та чак до пубиса.

Защо се появява тази тъмна линия и всяка бременна ли я има? Както всички други драстични промени и малко по забележими трансформации, докато сте бременна – така и тази линия се появява поради промяната във вашето тяло. Тя много прилича на обилното окосмяване, което се появява на някои места по тялото ви – сякаш ей така от нищото. Просто хормоните в тялото на една бременна бушуват, за да подготвят тялото ѝ максимално добре, като убежище за плода растящ в нея.

В тази статия ще поговорим малко повече за тази интересна коремна линия на всяко заоблено бременно коремче, а междувременно прочетете и най-безумните мнения и статуси за отглеждане на бебе из мрежата.

Linea Nigra – какво представлява, защо и кога се появява и дали по нея се предрича пола на вашето дете

Бременността и Linea Nigra са валидни за всяка една бременна. Няма бременна жена, която да няма черната линия на корема докато износва бебето си. Просто при едни бременни тя си личи много повече, за разлика от други. По правило около средата на бременността тази линия е най-активна и видима, и все пак при някои мами е едвам забележима. Защо при едни тази черна линия е по-забележима, докато при други не и от какво се появява? Нека видим…

Как от Linea Alba тази линия се превръща в Linea Nigra

Линията точно по средата на корема ни винаги си е била там, дори и когато не сме били бременни. Просто не сме я забелязвали, понеже цвета ѝ е бил бял. Разполага се точно по средата на коремните ни мускули по хоризонтала и бележи мястото на съединителната ни тъкан.

Защо по време на бременността бялата линия на корема става черна

Много просто, защото вашето бебе расте с бързи темпове, а поради тази причина расте и корема ви. Така от силното разпъване на съединителната тъкан, поради растежа – бялата линия се обагря в „черно“. Обикновено линията започва от срамната кост – пубиса и продължава до пъпа, но може да достигне и до ребрата.

Бременността е време на бурни хормонални промени. Естрогена в телата на бременните се произвежда в по-големи количества и така се увеличава и произвеждането на меланин. Защо е важно? Защото именно меланина е виновен за потъмняването на кожата ви около зърната на гърдите, по срамните ви устни и клитора, както и по линията на корема.

Linea Nigra – кога започва да се появява тази линия, която като че ли дели корема ви на две

Обикновено видима започва да става черната линия, когато вече сте навлезли във Втория триместър на бременността си. Защо точно тогава се появява и поради каква точно причина – учените нямат сигурен отговор. Все пак бременността е тайнство. Самата линия е широка сантиметър или половин сантиметър.

Въпреки, че се нарича черна – тя е кафява на цвят в действителност. За по-суетните мами, можем да кажем че предотвратяване появата на тази линия на бременността – не е възможно. С каквото и да се мажете, за да нямате стрии и разпъване – то няма да повлия за появата на линията на корема. Когато ѝ дойде времето – тя просто се появява. Обикновено малко след самото раждане на бебето изчезва от само себе си, но има и дами, при които остава трайно.

Много е важно докато сте бременни да не се излагате на слънце прекомерно, особено в областта на корема – това може да причини потъмняване на кожата ви в определени участъци на петна. Явлението важи и след раждането, така че внимавайте с тена.

Специалистите са установили, че регулацията на кожната пигментация по време на бременността има пряка връзка с приема на Фолиева киселина. Така, че ако редовно приемате киселината, може и вашата коремна линия да е едва забележима.

Тази киселина е много важна не само по време на самата бременност, но и преди нея и в процеса на самото зачеване. Ако искате да научите повече по въпроса, четете материала ни за фолиевата киселина.

И сега да разбулим един мит – показва ли или не линията на корема по време на бременност пола на вашето бебе

Ами това са чисти бабешки догадки, понеже научни факти по въпроса няма, както и изследвания. Та, бабите казват, ако бременността и Linea Nigra започват от срамната кост и завършват до пъпа – значи момиче ще имате. Съответно, ако линията продължи към гръдния кош, значи момче ще е. Да де, ама това е като да хвърляш на боб или леща – така че не се доверявайте на митове, за да не останете разочаровани.

Друг мит споделян от бабите е, че само бъдещите майки на момченца имат силно изразена линия на корема. Но отново твърдението е спорно. Шансът да заченете момче или момиче винаги е 50 на 50 според науката.

Сега, както вече казахме в началото, при някои бременни линията на корема е невидима почти. Ако вие не можете да забележите вашата Linea Nigra не се тревожете. Всичко е наред с вас и с бебето ви. Просто явно сте жена с по-бледа кожа. При тях линията на корема почти не се вижда и само специалист я забелязва.

Като цяло явлението е изцяло на хормонална основа и няма нищо общо със здравословни проблеми по време на бременността. Така че имате или не видима линия на корема това не е проблем, ако нямате естетически притеснения. Все пак за вашата рожба всичко ще изтърпите. Лека бременност мами.

f | Сподели с приятели