Работа по време на бременността

Всеки един въпрос има минимум две гледни точки. Тук поставяме темата до колко е полезно/вредно да работим по време на бременността.

Работа по време на бременността

Немислимо е да поставим всички бъдещи майки под общ знаменател, тъй като в голям процент от тях първите им месеци са придружени с гадене, повръщане и световъртеж. Няма да забравим да споменем и другия процент, при който освен увеличения апетит друго не се забелязва.

Ако сте от тези, които имат желание да продължат да извършват служебните си задължения през време на бременността можем да разясним, че ако условията на труд не са тежки, тоест нямате постоянно стоене на крак, не работите на поточна линия или в шумна среда, не Ви се налага да вдигате тежки неща (над 10кг) или температурата на работната среда не е твърде ниска, то работата не само няма да Ви навреди, а напротив, ще запази жизнения Ви тонус и енергичност.

Единственото с което трябва да внимавате е да избягвате посещения в болнични заведения или да общувате отблизо с колеги/приятели с видимо недобро здравословно състояние, както и контакт с животни, които могат да пренесат опасни болести (токсоплазмоза).

Грижейки се максимално за своето здраве, удобство и комфорт, Вие предоставяте и на Вашето бебе безпроблемен растеж в коремчето. Не е изключено в по-напреднал етап от бременността да получите оток на краката, било заради топлото време (ако е лято) или продължително стоене в изправено положение, както и от натрупаните килограми. Винаги намирайте време за себе си – да вдигнете крака за отмора, да се тонизирате с напитка или просто да се разходите в почивката. Ако усетите сънливост и повишена умора, значи е време да си дадете по-дълга почивка у дома.

Да поговорим и за по-голямата част бъдещи майки, които изпитват неразположение в първите месеци (обикновено до 4 месец) – отпадналост, световъртеж, гадене и повръщане. При тях от особено значение е пълноценната почивка и грижи за подобрение на състоянието. Не малко са тези, които трудно понасят промените в усещанията, обонянието и вкуса. Точно това са предпоставките и за цялостното им неразположение. Това трудно би могло да бъде променено и повечето жени прибягват към медикаменти, които облекчават временно симптомите. Никога не си назначавайте сами лекарства без предварителна консултация с лекар.

Масово при състояния на гадене най-търсените “лекарства” са Деган и Церукал на таблетки, но те не са подходящи за жени, които имат затруднение с приема им перорално. За тях се препоръчва другата форма под която се предлагат – ампули, които се вкарват с инжекция. Те се усвояват по-бързо от организма и ефекта им се усеща почти веднага. Винаги четете листовките за употреба и се консултирайте с лекар за дозировката. Не пропускайте графата със страничните ефекти, която ще Ви запознае с възможните реакции на организма, но това не значи, че непременно на Вас ще се случи. Като всяко нещо и тук има изключения и трябва да сте наясно с тях.

Истината е, че каквото и решение да вземете свързано с това какво ще правите през следващите 9 месеца, единственото, което е от значение е Вашето здравословно състояние и потребност от движение или почивка. Болничен може да вземете още от първия ден, в който е установена бременността, като условията при които се издава може да научите от личния лекар.

Оставайки у дома не само ще си починете, но ще имате възможност да обмислите дали ще е необходимо да преустроите жилището или стаята, в която ще спи бебето. Настройте се позитивно и посрещнете следващите 9 месеца с широка усмивка!

f | Сподели с приятели