Може ли да пием парацетамол при бременност и ще навреди ли на плода?

Може би Вие сте една от жените, които се интересуват дали може да се употребява парацетамол при бременност.

Парацетамол при бременност

Мненията дали през бременността може да се приема парацетамол са най-различни.

Някои лекари твърдят, че това е единственото хапче, което може да се приема през цялата бременност, без да има странични ефекти за детето.

Едно от мненията е, че при петдневен прием на парацетамол по две хапчета на ден не би навредило при нормално протичаща бременност. Според други медици парацетамолът не трябва да се използва в първото тримесечие и може да навреди във втория триместър и да възникне симптомът сърдечен шум.

Има лекари, които следят изключително строго бременността и не позволяват да се пият никакви лекарства. Прочетете още и за лекарствата по време на бременността – ще ви бъде полезна.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Те го забраняват именно заради множеството възможности за усложнения по време на бременността.

Някои от страничните ефекти при прием на парацетамол в такъв период или при предозиране са:

  • възможност за алергична реакция (появяване на мехури, обриви и др.)
  • Токсична епидермална некролиза и синдром на Стивън-Джонсън
  • риск от увреждане на плода
  • риск от поведенчески проблеми при детето, когато се роди
  • загуба на апетит
  • гадене
  • повръщане
  • болки в корема и спазми
  • сърбеж
  • изпотяване

Други смятат, че употребата на парацетамол не би навредила, стига да се използва в умерени количества от две до три хапчета на ден в рамките на три дни.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Важно е да запомните едно – никога не се лекувайте сами! При всякакви обезпокоителни симптоми, се обърнете към личния Ви лекар или Вашия гинеколог, който следи бременността. При необходимост няма проблем да пиете парацетамол. Той се използва при бременност в случаи на висока температура, настинка или главоболие.

Винаги четете листовката на всички лекарства, които употребявате. На листовката на парацетамола пише, че може да се употребява от бременни. Попитайте Вашия лекар в каква доза можете да го използвате. Всеки лекар е различен и всеки един ще даде различно мнение относно това дали е безопасен приемът на парацетамол по време на бременността.

Доверете се на личния гинеколог, понеже той най-добре знае какво е състоянието Ви. Ако имате проблемна бременност, най-вероятно или ще Ви изпише по-ниски дози от лекарството, или ще Ви посъветва да не приемате никакви лекарства. Вслушайте се в съветите на гинеколога.

При висока температура, главоболие, настинка или всякакви други болки, веднага потърсете лекарят, който наблюдава бременността Ви. Дори ако не можете да се свържете с Вашия лекар в този момент, потърсете друг гинеколог или личния лекар. Специалистите ще Ви дадат нужната информация и указания как да се използват лекарствата.

Не слушайте познати и приятелки, които са пили лекарството. При тях може да не са наблюдавани странични ефекти, но всеки организъм е различен. При други жени може да не са забелязани странични ефекти, но при Вас може да бъде вредно, зависи в кой месец от бременността сте, дали нямате проблеми през този период и дали плодът се развива добре.

В заключение може да кажем, че винаги са били противоречиви мненията относно използването на лекарства през периода на бременността. Най-добре би било да се избегне употребата на всякакви лекарства. Именно затова много жени предпочитат да се лекуват с чайове и хомеопатични средства, които са безвредни за детето. Все пак разчитайте най-вече на Вашия лекар, който ще Ви даде нужните напътствия относно приема на каквито и да било лекарствени и хомеопатични средства или чайове.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Никога не разчитайте на мнения в интернет или на познати! Това може да бъде вредно за Вас и за плода. Прочетете още и за важни съвети за бременността, хранене, имунитет и посещения при лекаря – ще ви бъде полезно.

| Сподели с приятели